V Česku se nám podaří virus obejít, říká viroložka

stream.cz

Od konce léta opět rostou čísla nakažených koronavirem, i když ne tak silně jako před rokem. V posledních dnech sice číslo R lehce kleslo, pořád ale zůstává nad hodnotou jedna, což znamená, že epidemie roste.

Situace se zhoršuje i v dalších evropských zemích, které se začínají na mapě českého cestovatele stále častěji červenat. O tvrdších opatřeních se zatím minimálně v Česku příliš nemluví. Je to správně? A máme se vůbec epidemie bát, když už je půlka Čechů očkovaná?

Ve Výzvě odpovídala viroložka a členka skupiny MeSES Ruth Tachezy živě na webu Seznam Zprávy.

„Jeden plán je optimistický, druhý realistický a třetí kritický. Od kritického jsme daleko. V tuhle chvíli jsme někde na zlomu toho optimistického a realistického,“ komentoval plán kroků Ministerstva zdravotnictví pro případ možného zhoršení pandemie mluvčí resortu Daniel Köppl. Podle něj ale ministerstvo nic, jako byl dříve semafor nebo protiepidemický systém PES, nechystá a ministerstvo se bude rozhodovat i na základě podílu očkovaných v daném kraji.

Máme se bát, že vláda situaci znovu nezvládne nebo jsme opravdu už jinde než před rokem? A jak přimět k očkování ještě více Čechů?

Sledujte v úvodním videu. Nejzajímavější odpovědi vám nabízíme níže:

2:10 – Kdy dosáhneme té kýžené kolektivní imunity? Nejdřív to bylo 70 procent, teď se mluví o 90 procentech…

Nemám ten termín ráda a neměla jsem radost, že se používá jako jakési světlo na konci tunelu. Nedosáhneme toho, aby virus zmizel a všichni bychom byli zcela imunní. V průběhu let se ale staneme dostatečně odolní. Odhaduji, že do pěti let bychom už nemuseli přeočkovávat ani ty rizikové skupiny. Možná i dříve.

Myslím, že proběhne tato zatím mírně vypadající vlna. Doufám, že se to dál nějak nevymkne. Do budoucna je pravděpodobnost, že by se situace zhoršila, velmi malá, pokud nedojde k selekci nové varianty. Stejně jako byla například britská nebo indická varianta, může být i česká.

17:18 – Jaká systémová opatření byste si proti další vlně v ideálním případě představila vy? Protože nikdo z nás už asi opravdu nechce, aby se zase zavíraly školy…

Zavírání škol nechceme ani my ve skupině MeSES. Komunikovali jsme s Ministerstvem školství, abychom nastavili pravidla tak, aby nedošlo k nutnosti zavírat školy. Ani v případě střední vlny, o které jsem již mluvila a kterou jsme samozřejmě očekávali.

18:53 – Začíná se očkovat třetí dávkou vakcíny, vy v jejím případě mluvíte hlavně o aplikaci u starších lidí. Znamená to, že byste ji nedoporučila každému?

Je velká diskuze na téma dostatku a nedostatku vakcín, protože je virus celosvětový problém. Myslím, že nám se v České republice podaří virus eliminovat, zatlačit, trochu ho obehnat tak, že se tady bude vyskytovat jednou za rok, nebo budou v riziku jen určití jedinci. Ale celosvětově máme řadu míst, kde bude virus stále velmi častá infekce a tam nám vzniká prostor pro selekci nových variant. Potřebujeme podpořit to, aby se ty vakcíny dostaly i do těchto zemí.

19:56 – Takže byste třetí dávkou vakcíny neplýtvala pro lidi, kteří ji nepotřebují?

Máme velké množství vakcín. Dokonce se i znehodnocují, protože expirují. Nabídla bych vakcínu všem, kteří ji chtějí. A zbytek vakcín, pak-li že lidé nezareagují, bych poslala do zemí, kde jich mají nedostatek.

V tento moment to z vědeckého hlediska nelze doporučit. Testy, které jsme momentálně schopni použít pro rutinní použití, nám nedokážou říct, jaká hodnota dokáže zabránit reinfekci.

29:25 – Izrael je premiantem v proočkovanosti, ale ani tam se tečka za koronavirem nekoná a nákaza prudce roste. Není to selhání vakcíny?

Myslím, že není. Je tam faktor delta varianty, kde je trochu snížená účinnost. Zároveň je tam u některých lidí delší časový odstup od očkování, s čímž také klesá. Je možné, že to můžeme přičíst tomuto. Většinou se však jedná o neočkované.

42:00 – Máme se připravit, že každá nová mutace bude agresivnější, nebo to tak být nemusí?

Řada mutací je takzvaně slepých. Mohou vzniknout i mutace, které budou existovat jen lokálně. Naštěstí zatím nemáme variantu, která by nám stoprocentně utíkala z imunitního dohledu a doufejme, že ani nebudeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com