Hamáček neuspěl se žalobou na Seznam.cz kvůli tvrzením ohledně Vrbětic

seznamzpravy.cz/

Bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) neuspěl se žalobou na majitele webu Seznam.cz a reportéry Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou kvůli tvrzením o jeho záměru vyměnit kauzu Vrbětice za ruské vakcíny. Server mu nemusí platit, rozhodl dnes soud. Soudkyně Eva Harmachová žalobu Hamáčka vůči serveru zamítla, protože podle ní nebylo zasaženo do osobnostních práv exministra. Žalobu vůči Kroupovi a Cirokové rovněž zamítla, protože reportéři nejsou v dané věci jako zaměstnanci serveru tzv. pasivně legitimováni, což znamená, že nejsou nositelem hmotně-právní povinnosti, o kterou v řízení jde.

Advokátka Hamáčka Adéla Francúzová nechtěla komentovat, zda podá odvolání. Záležitost musí konzultovat s Hamáčkem. Ciroková s Kroupou rozsudek uvítali.

„Pravda je jenom jedna, my jsme do článků napsali jenom pravdu a soud nám dal za pravdu,“ řekla Ciroková. „Tvrdili jsme, že naše články jsou pravdivé a že k nim máme důkazy. My jsme soudu ty důkazy označili, soud si je provedl a došel k závěru, že jsme pravdu měli,“ dodal Kroupa. Jednání nechtěl kvůli utajenému řízení blíže komentovat. Poznamenal pouze, že „obsahem tajného dokazování a tajných dokumentů není nic, co říká pan Hamáček“. Reportéři vyjádřili lítost, že Hamáček k soudu nepřišel, i když svou účast slíbil.

Zpravodajský server loni v květnu uvedl, že Hamáček na interní schůzce hovořil o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Bývalý ministr tvrzení odmítal a požadoval zaplatit deset milionů korun.

Harmachová po vynesení rozsudku řekla, že kvůli utajovaným informacím není zdůvodnění rozsudku veřejné. Uvedla, že napadenými články nebylo zasaženo do osobnostních práv exministra a proto byla žaloba vůči webu Seznam.cz zamítnuta.

Žalobu proti Kroupovi a Cirokové zamítla z jiného důvodu. „Tito novináři nejsou ve věci pasivně legitimováni. Novináři jsou zaměstnanci žalované číslo jedna, tedy Seznamu, tedy odpovědný je prioritně Seznam jako jejich zaměstnavatel,“ řekla soudkyně. Zaměstnanci jsou podle ní obecně odpovědní pouze v případě, že se dopustí takzvaného excesu, tedy když například vydají články bez souhlasu zaměstnavatele nebo proti jeho vůli.

  Sestřičky zůstávají u Zemana nonstop, náklady na péči přesáhly 600 tisíc

Jednání mělo začít v únoru. Soudkyně ale žalobu projednávat nezačala, protože si vyžádala dokumenty související s trestním oznámením Hamáčka, které kvůli článku podal a které policie odložila.

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního z muničních skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. Loni 17. dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) s Hamáčkem oznámili, že české orgány činné v trestním řízení podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že v muničních skladech umístili nástražné zařízení, které způsobilo výbuch. Rusko účast svých agentů na explozích popírá. Kauza vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem a ke vzájemnému vypovídání diplomatů.

Server Seznam Zprávy následně počátkem května s odkazem na své zdroje zveřejnil, že Hamáček chtěl v dubnu odcestovat do Moskvy s plánem „vyměnit mezinárodní skandál“ za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta.

Hamáček informace v minulosti popřel, zpráva serveru Seznam Zprávy je podle něj plná lží a spekulací. Uvedl, že v žádném okamžiku se neplánoval „jakýkoliv výměnný obchod s Ruskem“. Šéfredaktor webu Jiří Kubík už dříve prohlásil, že Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com