Kriminalita v Česku letos pravděpodobně mírně poklesla

tn.nova.cz

Kriminalita v Česku v letošním roce pravděpodobně poklesla. Od počátku ledna do konce listopadu zaznamenali policisté zhruba 156.000 trestných činů, což je o 29.000 méně než ve stejném období loňského roku. Snížil se počet krádeží, majetkových trestných činů i obecné kriminality, vyplynulo ze statistik zveřejněných na webu policie. Kriminalita v Česku v posledních letech klesala, výjimkou byl loňský rok.

Na celkové kriminalitě se pravděpodobně odrazilo i omezení volného pohybu osob, které vláda zavedla na jaře a na podzim kvůli koronavirové pandemii. Například v březnu se počet násilných trestných činů meziročně snížil o 30 procent, bylo méně loupeží, vražd i znásilnění. Nejvýrazněji pak poklesl počet kapesních krádeží, což bylo dáno především zákazem turistů přicestovat do Česka. U některých trestných činů také v době nouzového stavu hrozí vyšší trestní sazby.

Policie vyřešila za posledních 11 měsíců přes 70.600 případů. Objasněnost se stejně jako v posledních letech pohybuje kolem 45 procent. Nejlépe se kriminalistům, stejně jako v minulých letech, dařilo řešit vraždy, tradičně nejméně zůstává objasněna majetková kriminalita.

Majetkové trestné činy tvořili také jako obvykle největší podíl na celkové kriminalitě. Policie řešila letos od ledna do konce listopadu 43.000 krádeží a 19.000 vloupání. Oba údaje jsou nižší než v roce 2019. Dalších majetkových trestných činů zaznamenali policisté zhruba 92.000, což je oproti loňsku pokles o 20.000.

Mírně se letos snížil počet vražd, policisté jich od ledna do listopadu evidovali 123, objasnili 87 procent z nich. Loni ve stejném období zaznamenali 125 těchto trestných činů. Nejvíce jich bylo motivováno osobními vztahy. Počet všech násilných činů poklesl o více než 1000 na zhruba 11.500. Výrazněji poklesla i hospodářská kriminalita, ze zhruba 22.8000 trestných činů na 17.400.

  Vondráček: ANO bude dál navrhovat Havlíčka do vedení Sněmovny

Loni v Česku vzrostla kriminalita o 3,5 procenta na 199.221 trestných činů. Objasněno bylo 105.994 z nich. Před loňským rokem se kriminalita v ČR naposledy zvýšila v roce 2013 po lednové amnestii, kterou vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus. Tehdy vzrostla o sedm procent na více než 325.000 trestných činů, přičemž více než polovinu pachatelů tvořili recidivisté. Statistiky za celý letošní rok představí policisté nejspíše v lednu 2021.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com