Konsolidační balíček počítá i s pomalejší valorizaci platů ústavních činitelů

Platy ústavních činitelů mají růst pomalejším tempem. Vládní konsolidační balíček počítá se šestiprocentním snížením základny, ze které se platy ministrů, poslanců, ale i soudců a státních zástupců počítají. Kabinet rozhodnutí zdůvodnil solidaritou s reálně klesajícími platy v ekonomice, upozornila Česká televize (ČT). Podle ní předpokládaná úspora činí 400 milionů korun.

Platy ministrů, zákonodárců, soudců a žalobců se vypočítávají z platové základny, která činí trojnásobek průměrné mzdy. Tato základna by se měla podle konsolidačního balíčku snížit o šest procent. Růst platů ústavních činitelů tak bude pomalejší.

„Snižujeme valorizaci (ústavních činitelů, snižujeme ji více, než jsme snižovali valorizaci penzí. Mně to přijde pochopitelné a správné,“ uvedl v pořadu Napřímo televize Nova ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Při čtvrtečním představování konsolidačního balíčku vláda snížení růstu platů ústavních činitelů neohlásila. Učinila tak až v pátek, kdy vydala rozšířenou verzi tiskových podkladů pro novináře, která už příslušný odstavec zahrnuje, upozornila ČT. „Chtěli jsme představit ty objemově nejvýznamnější položky,“ vysvětlil Stanjura (ODS) Nově. Podle něj nešlo o chybu v komunikaci.

Soubor 58 opatření na zlepšení stavu veřejných financí vláda představila tento týden. Konsolidační balíček předpokládá mimo jiné, že stát zvýší daň z příjmu právnických osob, spotřební daň z tabáku a alkoholu, daň z hazardu i nemovitostí, znovu zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance a zvedne odvody živnostníků. Daň z přidané hodnoty má mít dvě sazby místo nynějších tří, zruší se 22 daňových výjimek.

ČTK

  Zeman popřel, že žádal premiéra o abolici v kauze svých spolupracovníků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com