Vláda ve čtvrtek zformuluje žádost o prodloužení nouzového stavu

zivotvcesku.cz

Vláda ve čtvrtek ráno rozhodne o žádosti o prodloužení nouzového stavu, s níž předstoupí před Sněmovnu. Informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie. Bez prodloužení skončí nouzový stav, který umožňuje vymáhat opatření proti šíření koronaviru, k 23. prosinci. Poslanci by se žádostí měli podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zabývat 22. prosince.

Nouzový stav poslanci prodloužili do 23. prosince na návrh komunistů, přičemž vláda žádala až do 11. ledna. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) deníku Blesk řekl, že předpokládá opět žádost o 30 dnů. „Vzhledem k vývoji, ale očekávám opět žádost o prodloužení v délce 30 dnů,“ řekl Hamáček.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už dříve uvedl, že pro poslance chystá analýzu opatření, pro která by nebyl stav nouze potřebný, a naopak těch, pro která je nezbytný. Podle části opozice není třeba stav nouze prodlužovat, kritizuje, že vláda opatřeními diskriminuje některé obory a nepřijímá dostatečné kompenzace.

Předseda KSČM Vojtěch Filip nechce předjímat, jak se jeho strana nyní zachová. Deníku Právo nedávno řekl, že neví, jaké by pro nouzový stav měla vláda důvody.

Na nouzový stav na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. Tentokrát by měl trvat nejméně 79 dní.

Autor: ČTK

  V lovosické chemičce došlo v noci k výbuchu. Požár už je pod kontrolou, zranili se tři zaměstnanci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com