Testování začalo. „Napsal jsem, že jsem učitel, jinak bych se sem nedostal“

Od středy se lze objednat na bezplatný antigenní test. Naprostá většina testovací kapacity v letošním roce byla velmi rychle obsazena.

Česko udělalo významný krok v boji s covidem-19. Od středečního rána lze zajít na dobrovolný a bezplatný antigenní test.

Situaci přímo v areálu Fakultní nemocnice Motol v Praze sledoval ráno reportér Seznam Zpráv. Krátce před osmou hodinou se v atriu motolské nemocnice naráz ocitlo šest lidí, kteří čekali na testování a na svůj objednaný čas. Sledovali malý displej nad dveřmi do testovací místnosti, kde svítí číslo.

Následně je pozval dál zdravotník v ochranném obleku.

Na testy není lehké se objednat. Jeden z čekajících reportérovi přiznal, že v objednávacím formuláři uvedl, že je učitel, i když to není pravda. „Objednal jsem se jako pedagog, protože jinou možnost mi to nenabízelo. S tím, že jdu na veřejné testování. Jsem zvědavý, jestli mě vezmou. O víkendu jedu za dcerou, chci mít jistotu…,“ řekl čtyřicátník z Prahy.

Další „odbavená“ klientka je už skutečná učitelka z mateřské školy. „Učím ve školce, ale i seniory. Chtěla jsem mít jistotu, ze jsem to nechytla například v tramvaji,“ říká. Podle ní je antigenní test méně nepříjemný než PCR, který už také absolvovala.

V Motole vše rychle odsýpá a o několik minut později už na odběr čeká pouze jedna dívka. Oproti tomu na odběrovém místě na Václavském náměstí čeká několik desítek lidí. Míchají se zde platící klienti s těmi, kteří jdou na bezplatný antigenní test.

Většina oslovených má přitom jasnou motivaci – chystají se na návštěvu svých blízkých a chtějí mít jistotu.

Už den před spuštěním bylo ovšem velmi obtížné najít volný termín v nemocnicích ještě v letošním roce.

Například v Ústřední vojenské nemocnici se ještě v úterý mohli lidé objednávat na termíny ve středu a ve čtvrtek. Další termíny do konce roku i o svátcích byly zarezervované.

  Pavel uvedl, že bez nových podezření nepodnítí další prověrku na Hradě

„Máme všechny objednávkové termíny již zarezervované. A to budeme testovat i o vánočních svátcích a na Nový rok,“ hlásila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke a dodávala, že běžně se testuje přes týden od 8:00 do 18:00, o víkendu do 16:00 a o svátcích jen do dvanácti hodin.

V nemocnici v Motole dopředu hlásili obsazeno do Štědrého dne. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady je vyblokována testovací kapacita až do polovina ledna. V brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny hlásil rezervační systém volno během víkendů a ve dnech před silvestrem.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně se šlo ještě i během úterý objednat na následující den v podvečer.

Původně se počítalo s tím, že se budou moci Češi dobrovolně a bezplatně otestovat od pátku 18. prosince. V pondělí ovšem na tiskové konferenci hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová oznámila, že se termín posouvá už na středu.

I to je jeden z důvodů, proč se v některých nemocnicích dal najít volný termín testování během středy či čtvrtka, ovšem ne v následujících dnech.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com