Podle Bidena je nebezpečí ruské invaze na Ukrajinu velmi vysoké

seznamzpravy.cz

Nebezpečí ruské invaze na Ukrajinu je velmi vysoké, řekl dnes americký prezident Joe Biden před odletem do amerického státu Ohio. Šéf Bílého domu podle agentury Reuters rovněž poukázal na informace, podle nichž Rusko provádí operace, které mají působit jako akce někoho jiného. Americký ministr zahraničí Antony Blinken pak před Radou bezpečnosti OSN Rusko vyzval, aby jasně řeklo, že invazi na Ukrajinu nepodnikne a prokázalo to stažením svých vojsk do základen. Nabídl rovněž setkání svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov reagoval slovy, že Biden svými výroky jen zvyšuje napětí.

Podle Bidena je útok možný v příštích dnech. „Všechny indicie, které máme, směřují k tomu, že jsou připraveni vstoupit na Ukrajinu, zaútočit na Ukrajinu,“ prohlásil americký prezident.

Po opatrném optimismu Západu z předchozích dnů dnes opět zesílily obavy z reálného nebezpečí ruské invaze na Ukrajinu, u jejíchž hranic Moskva v poslední době nashromáždila více než 100.000 vojáků. Od noci na dnešek se totiž na východě Ukrajiny ozývala minometná střelba, z níž se navzájem obviňovali Ukrajina a místní proruští separatisté.

Washington už dříve varoval, že Moskva by mohla podobné akce použít jako záminku a ospravedlnění invaze. Biden dnes řekl, že existují informace o operacích „pod falešnou vlajkou“ ze strany Ruska.

Jeho slova zopakoval před RB OSN i Blinken, podle nějž by invaze mohla začít v příštích dnech odpálením raket a bombardováním společně s kyberútoky. Ruské jednotky pak podle šéfa americké diplomacie začnou postupovat na „klíčové cíle, které si už určily a naplánovaly“. Mezi tyto cíle podle něj patří i třímilionová metropole Kyjev.

Podle Blinkena by jako jedna ze záminek pro vpád Ruska na Ukrajinu mohl sloužit falešný či reálný útok chemickými zbraněmi, přičemž podobné „plané poplachy“ Moskva šíří v médiích už nyní. Ruská vláda pak v reakci na tyto zprávy může začít svolávat „teatrální nouzová jednání“, řekl šéf americké diplomacie.

  Známá ruská zpěvačka Alla Pugačevová kritizovala válku na Ukrajině

„Nemám pochyb ohledně toho, že odpovědí na moje dnešní zdejší prohlášení bude další popírání ruskou vládou. Ruská vláda ale může dnes říci, že Rusko Ukrajinu nenapadne, říci to jasně, říci to celému světu a následně to prokázat tím, že pošle svoje vojáky, svoje vozidla, svoje letadla do jejich základen a hangárů a vyšle svoje diplomaty k jednacímu stolu,“ řekl Blinken.

Nabídl rovněž Lavrovovi, aby se osobně setkali „příští týden v Evropě“.

Mluvčí kremlu Peskov pak podle agentury RIA Novosti obvinil prezidenta Bidena, že svými výroky o hrozící invazi zvyšuje napětí.

Podobně jako američtí činitelé se dnes vyjádřili i někteří evropští lídři. Například britský premiér Boris Johnson dnes označil za možnou provokativní operaci útok na školku v Luhanské oblasti. Podle Johnsona měl tento incident „diskreditovat Ukrajince“. „Velmi se obáváme, že v příštích několika dnech něčeho takového uvidíme víc,“ citovala britského premiéra agentura PA.

Západní mocnosti tvrdí, že nemají důkazy potvrzující pravdivost tvrzení Moskvy o začátku stahování vojáků a techniky ze západu Ruska zpět na základny. Naopak se podle nich zdá, že Rusko svá vojska posunuje stále blíž k hranicím s Ukrajinou a vojáci zaujímají bojové pozice. Do oblasti podle šéfa Pentagonu Lloyda Austina rovněž míří další ruská bojová letadla.

K ukrajinské hranici přijelo dalších 7000 Rusů, uvedl americký diplomat

Rusko v posledních dnech k ukrajinské hranici vyslalo dalších 7000 mužů, ačkoliv tvrdí, že se stahuje, uvedl podle agentury AP vysoce postavený americký diplomat. Svá tvrzení nepodložil žádnými důkazy a o záležitosti hovořil pod podmínkou anonymity, upozornila AP. Informace o odchodu ruských vojsk podle něj nejsou pravdivé, ve velmi podobném duchu se dnes vyjádřili také představitelé zpravodajských služeb Británie nebo Estonska.

Rusko shromažďuje u ukrajinských hranic početná vojska, západní odhady hovoří o více než 150.000 mužů. Stanice CNN dnes na základě satelitních snímků upozornila na výstavbu nové silnice a taktického mostu přes klíčovou řeku v Bělorusku pouhých pár kilometrů od ukrajinských hranic.

  Orbán zpochybnil možnost, že by EU brzy zahájila přístupová jednání s Ukrajinou

Americký diplomat uvedl, že se rovněž výrazně zvýšil počet nepravdivých tvrzení šířených Ruskem, včetně zpráv o neoznačených hrobech civilistů údajně zabitých ukrajinskými ozbrojenými silami nebo prohlášení, že USA a Ukrajina vyvíjejí biologické a chemické zbraně, píše AP.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com