Bolsonaro může plánovat převrat, varují lídři. Bojí se druhého Kapitolu

idnes.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro a jeho spojenci se mohou připravovat na armádní převrat. V otevřeném dopise před tím varovala skupina někdejších světových lídrů, která se domnívá, že úterní shromáždění Bolsonarových stoupenců, která se uskuteční napříč zemí, představují hrozbu pro demokracii. Někteří se obávají povstání po vzoru útoku na americký Kapitol.

Signatáři dopisu varovali, že masivní shromáždění prezidentových příznivců, mezi nimiž jsou podle listu The Guardian také krajně pravicoví extremisté, příslušníci brazilské vojenské policie či různí veřejní činitelé, „vyvolává obavu z převratu ve třetí největší demokracii světa“.

Pod text se podepsal mimo jiné někdejší předseda britských labouristů Jeremy Corbyn, expremiér Španělska José Luis Rodriguez Zapatero, bývalý paraguayský prezident Fernando Lugo nebo argentinský laureát Nobelovy ceny a aktivista za lidská práva Adolfo Pérez Esquivel.

„Autoři dopisu varují, že úterní shromáždění se může inspirovat útokem na americký Kapitol z letošního 6. ledna. Několik set stoupenců dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa tehdy vtrhlo do sídla Kongresu v době, kdy v něm zákonodárci potvrzovali vítězství Trumpova rivala Joea Bidena.

„Jsme vážně znepokojeni bezprostřední hrozbou pro brazilské demokratické instituce. Chceme je bránit před 7. zářím i po něm. Brazilci po desetiletí bojovali o to, aby měli demokracii, nikoli vojenskou diktaturu. Nesmíme Bolsonarovi dovolit, aby je o to okradl,“ uvedla skupina.

Shromáždění na Bolsonarovu podporu jsou načasována tak, aby se shodovala s výročím nezávislosti Brazílie na Portugalsku ze 7. září 1822.

Kongres budou střežit tisíce policistů

Budovu brazilského Kongresu v hlavním městě Brasília bude v úterý údajně střežit více než pět tisíc policistů. The Guardian uvádí, že napříč Brazílií vyjde během úterka do ulic několik milionů lidí. Masivní účast se kromě hlavního města očekává také v Sao Paulu.

  Ruská armáda zastřelila ukrajinského válečného zajatce za frázi „Sláva Ukrajině“. Video 18+

Do brazilské metropole se hodlá v úterý vypravit také Ilson José Redivo, předseda svazu zemědělců z města Sinop, kde Bolsonara v roce 2018 podpořilo osmdesát procent obyvatel. „Věříme v Boha a vážíme si rodiny. Jsme s Bolsonarem. Chce změnit Brazílii,“ uvedl 64letý zemědělec.

Pro Rediva jsou shromáždění o boji za vůdce, jehož postavení se rapidně zhoršilo v důsledku vypuknutí koronaviru, jenž si vyžádal život více než 580 tisíc Brazilců. Bolsonaro rovněž čelí obvinění z korupce a vyšetřován je také kvůli kvůli šíření falešných zpráv o demokratických institucích.

„Cítím pobouření nad tím, co dělají s prezidentem republiky,“ prohlásil Redivo. Bolsonara, podobně jako řada dalších, podporuje za to, že přispěl k rozvolnění předpisů v oblasti životního prostředí a slíbil rozvoj.

Levicoví vůdci již vyzvali své stoupence, aby se v úterý vyhnuli střetům s Bolsonarovými příznivci. Levice kvůli obavám z násilí rovněž nepořádá žádné protiakce. Američtí občané nacházející se v Brazílii dostali od velvyslanectví USA doporučení, aby se shromážděním vyhnuli.

Soudce brazilského nejvyššího soudu Luiz Fux ve čtvrtek řekl, že lidé by si měli být vědomi soudních důsledků svých činů. „Svoboda projevu neznamená násilí a hrozby,“ varoval Fux.

Zastrašuje parlament, domnívají se lídři

Signatáři dopisu, k nimž patří také exprezident Kolumbie Ernesto Samper Pizano či kandidát na francouzského prezidenta Jean-Luc Mélenchon, kromě zteče na Kapitol připomněli také přehlídku brazilské armády, která se uskutečnila 10. srpna v hlavním městě Brasília. Bolsonaro ji sledoval z prezidentského paláce spolu s náčelníky armády, námořnictva i letectva.

Kolona armádních vozidel tehdy projela po hlavní třídě Explanada de los Ministerios, kde má sídlo většina institucí veřejné moci v Brazílii.

Opozice přehlídku označila za nátlak na parlament, neboť brazilští poslanci začali téhož dne projednávat Bolsonarův návrh na změnu volebního systému. Prezidentovi se nelíbí, že hlasování je elektronické, což podle něj umožňuje podvody. Poslanci návrh o den později zamítli.

  KLDR otestovala podvodní dron, může vyvolat "radioaktivní cunami"

Bolsonaro v červenci prohlásil, že neuzná výsledky příštích voleb hlavy státu, když se systém nezmění. Tento systém platí v zemi už od roku 1996. Prezidentské volby se v Brazílii uskuteční příští rok na podzim. Podle aktuálních průzkumů by v nich mohl Bolsonaro prohrát s levicovým exprezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silva.

Bolsonaro o shromážděních svých stoupenců, která se konají v posledních měsících napříč celou zemí, koncem srpna řekl, že jsou „nezbytnou přípravou“ na puč, jenž podle něj chystá Kongres a nejvyšší soud.

Prezident rovněž prohlásil, že brazilská „komunistická ústava“ mu odebrala moc a obvinil „soudnictví, levici a celý aparát skrytých zájmů“ ze spiknutí proti jeho osobě. Volební soud kvůli Bolsonarovým výrokům o zneužitelnosti volebního systému zahájil v srpnu vyšetřování prezidenta.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com