Po rozvolnění vzali Češi útokem parky a trhy. Zato hospody ani MHD netáhnou

idnes.cz

Dva týdny jsou již otevřené obchody či zoologické zahrady. Přes týden pak fungují restaurační zahrádky nebo trhy. Z poslední zprávy Googlu vyplývá, že Češi v posledním týdnu vyrazili ve velkém do parků, supermarketů či na farmářské trhy. Pokles oproti běžnému stavu zaznamenaly restaurace a obchodní centra, přetrvává i ve využívání hromadné dopravy.

Aktivitu Google Mobility Report porovnává s pětitýdenním obdobím od 3. ledna do 6. února 2020, kdy v Česku nebyla žádná omezení. Aktuální statistiky jsou za období do 21. května. Z nich vyplývá, že největší nárůst návštěvnosti zaznamenaly parky.

Z pohledu krajů pak do nich nejvíce lidí vyrazilo ve Zlínském kraji, a to o 110 procent více oproti běžnému období. Naopak parkům se vyhýbali lidé v Praze, kde byl pokles o 24 procent.

Oblíbeným místem v posledních dnech byly také supermarkety, farmářské trhy nebo drogerie a lékárny. Zalíbení v nákupech našli především lidé v Plzeňském kraji, kde jich do zmíněných míst vyrazilo o 37 procent více v porovnání s obvyklou aktivitou. Pokles naopak zaznamenala Praha.

Celorepublikový pokles pohybu lidí pokračuje v restauracích, obchodních centrech nebo v kavárnách. Je však nutné dodat, že součástí této kategorie jsou i kina nebo divadla, která jsou stále zavřená. Z pohledu krajů největší pokles zaznamenal Královéhradecký a Praha.

Trvající pokles pohybu lidí je také na pracovišti, což souvisí s častou prací z domu, kterou řada firem nařídila. Naopak pokračuje mírný nárůst času pobytu v místě bydliště, který se za sledované období zvedl o čtyři procenta.

Značný propad zaznamenala i hromadná doprava, kde je nastal pokles o šest procent. V tomhle případě nejméně lidí cestuje v Praze, naopak lidé v ostatních krajích se do hromadné dopravy opět vrací. Třeba v Olomouckém kraji se aktivita cestujících zvedla o 35 procent. Růst zaznamenává i Středočeský kraj či Vysočina.

  Vláda schválila plošné testování žáků 22. a 29. listopaduv

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com