Babiš obdržel před sněmem ANO nominaci na předsedu ze všech krajů

Bývalý premiér Andrej Babiš obdržel před sobotním celostátním sněmem opozičního hnutí ANO nominaci ze všech 14 krajů na funkci předsedy, kterou obhajuje. Na prvního místopředsedu dostal plný počet nominací také bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy a nyní místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Na řadové místopředsedy nominovaly kraje osm lidí. ČTK dnes údaje poskytlo hnutí ANO. Sněm se koná po dvou letech.

Babiš se rozhodl vstoupit do politiky na podzim 2011. ANO se po parlamentních volbách v roce 2013 stalo součástí vlády Bohuslava Sobotky, kde Babiš zastával funkci ministra financí. Vládu opustil v květnu 2017 poté, co se Sobotka rozhodl pro jeho odvolání kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetkových poměrů.

Po volbách v roce 2017 utvořilo ANO zprvu samostatně menšinovou vládu, která nezískala důvěru. Od června 2018 pak ANO vládlo společně s ČSSD při toleranci komunistů, Babiš byl premiérem. Po volbách v roce 2021 ale hnutí skončilo v opozici, kabinet utvořily Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN.

Před dvěma lety na sněmu získal Babiš 80 procent hlasů ve volbě předsedy, v níž neměl protikandidáta. V předvolebním projevu tehdy uvedl, že za dva roky už na pozici šéfa subjektu kandidovat nebude.

Havlíček je prvním místopředsedou ANO od minulého sněmu. Nikoho jiného straníci na tuto pozici tentokrát nenominovali.

Nejvíce nominací, 13, na pozici řadové místopředsedkyně získala bývalá ministryně financí a současná šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. O jednu méně obdržel bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec a 11 nominací získal dřívější předseda Sněmovny Radek Vondráček. Všichni tři jsou místopředsedy hnutí i nyní.

Jedno místopředsednické místo je aktuálně neobsazené, neboť jej loni v únoru opustil Ivo Vondrák, který si vysloužil kritiku uvnitř hnutí za to, že před prezidentskou volbou podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla. Výhrady měl Vondrák také ke směřování ANO.

  Vlevo dole: Skončí Válek dřív, než bude jmenován ministrem zdravotnictví?

Obsadit post má největší šanci podle počtu nominací poslanec Robert Králíček. Podpořilo ho devět krajů. Další kandidáti – poslanci Jana Mračková Vildumetzová, Roman Kubíček, Josef Bělica a v minulosti druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek získali po jedné nominaci.

Na členy předsednictva dostalo podporu krajů celkem 18 lidí. Vedle Kubíčka, Mračkové Vildumetzové, Králíčka, Brabce, Schillerové, Vondráčka a Bělici jsou to poslanci Jana Pastuchová, David Kasal, Jaroslav Bžoch, Ladislav Okleštěk, Jana Berkovcová, Jan Volný, a Jiří Mašek. Dále zlínský hejtman Radim Holiš, plzeňský primátor Roman Zarzycký, chomutovský primátor Marek Hrabáč a zastupitel Moravskoslezského kraje a starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.

Podle stanov hnutí má předsednictvo předsedu, prvního místopředsedu, až čtyři místopředsedy a dalších až osm členů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com