Ředitel České televize vrací úder: Veřejnost ví, že Babiš nemá pravdu

seznamzpravy.cz/

Generální ředitel České televize Petr Dvořák trvá na tom, že svou roli v době pandemie zvládli velmi dobře. Nechápe, proč Babiš mění názor.

Vedení České televize nepovažuje za férovou kritiku ze strany premiéra Andreje Babiše, který v pátek prohlásil, že ČT v době pandemie podkopávala kroky vlády, když například na obrazovce dávala prostor některým „šarlatánům“ a „rozeštvávala lidi“.

Generální ředitel televize Petr Dvořák trvá na tom, že se žádného přešlapu ohledně poskytování veřejné služby nedopustili.

„Veřejnost dobře ví, že slova pana premiéra nejsou pravdivá. Česká televize byla v průběhu pandemie pro většinu lidí hlavním zdrojem informací a v řádu dnů měnila své vysílání tak, aby mohla pomáhat nejohroženějším skupinám,“ uvedl Dvořák pro Seznam Zprávy.

Už předtím ČT na Twitteru krátce vyjmenovala některé své „covidové“ aktivity z oblasti vzdělávání žáků a studentů, osvětu z oblasti vědy či přenosy z bohoslužeb a koncertů v době nejtvrdších restrikcí.

Dvořák zároveň připomněl, že Babiš se dříve na adresu České televize vyjadřoval pochvalně, vysílání v době pandemie označoval za profesionální. „Uznal, že televize svoji roli plní velmi dobře,“ připomíná generální ředitel a pozastavuje se tak nad Babišovou otočkou.

Babiš děkoval televizI už loni v březnu ve svém projevu k národu a později v listopadu uvedl, že „Česká televize v době pandemie covidu-19 obstála a svou roli plnila a plní velice dobře“.

Nikdy jste nám nepomohli

V pátek na tiskové konferenci při příležitosti ukončení očkování v pražské hale O2 Universum se ale premiér na místě pustil do redaktorky České televize, která po něm chtěla vyjádření ohledně fungování kabinetu v době pandemie. Její kolegyni z publicistického pořadu „168 hodin“ označil za aktivistku, která jej přepadla.

„To je přesně to, co jste dělali celou pandemii. Vy jste nikdy vládě nepomohli. Zvali jste do všech pořadů různé Pekové, Flegry, kteří tam vykládali nesmysly,“ odkázal Babiš na dvě sporně vnímané osobnosti – molekulární genetičku Soňu Pekovou a biologa Jaroslava Flegra – jež se v minulých měsících zapojily do veřejné debaty kolem covidu-19.

  Stanjura: Vláda počítá s jednáním o výstavbě nových jaderných bloků s ANO

Televize prý, podobně jako opozice, pouze znejisťovala populaci. Za velkou škodu označil, že třeba nepropagovala dovezený protilátkový koktejl Bamlanivimab, s jehož pomoci prý vláda zachraňovala životy mnoha lidí.

Kdo selhal, dokládají statistiky

Babišovu kritiku nepovažuje za objektivní novinářský matador a mediální analytik Karel Hvížďala. „Nejsem určitě odborník přes covid-19, ale z novinářského hlediska mi přišlo, že Česká televize dělala vše, co v dané situaci dělat mohla. Žádné selhání jsem nezaznamenal a nevšiml jsem si ani, že by vládě něco překazila,“ uvedl.

Hvížďala, který bedlivě sleduje situaci v sousedním Německu, kde prožil řadu let v emigraci, si všímá úplně jiného rozdílu.

„V televizním zpravodajství jej nevidím. Základní byl v tom, že se německá kancléřka Merkelová v řešení pandemie zcela spolehla na doporučení odborníků z Kochova institutu, kdežto náš premiér se opíral jen o ty odborníky, kteří momentálně souzněli s jeho osobními názory. Tam já bych spíše viděl selhání,“ uvádí Hvížďala, podle něhož výsledky české vlády jasně ilustrují i světové statistiky, které v řadě ukazatelů Českou republiku z hlediska zvládání pandemie řadí na samý chvost tabulek.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com