Chybí zahraniční turisté. Číňané, Rusové nebo Američané zatím do Česka nejezdí

irozhlas.cz

Kongresové sály v Česku zejí prázdnotou. Veletrhy, školení nebo třeba mezinárodní akce dál fungují jen v omezeném režimu a přibývá jich pomalu. A totéž platí o turistech ze zahraničí – třeba Číňané, Rusové nebo Američané přestali do tuzemska jezdit úplně. A není jisté, kdy a jestli vůbec se vrátí.

„Když řeknu září nebo říjen, tak tyto sály byly vytíženy kromě víkendu na 100 procent,“ popisuje pro Radiožurnál generální ředitel sítě hotelů Olympik v Praze Vlastislav Šos.

Devatenáct kongresových sálů s kapacitou až 700 lidí hotel nemá už řadu měsíců komu pronajmout. Ještě před propuknutím pandemie koronaviru se tu přitom konala nejrůznější školení, a to hlavně se zahraničními účastníky.

„V tuto dobu, když budu mluvit konkrétně o září, tak to byla dost kongresová turistika. Ta nyní totálně chybí, to se zatím neobnovilo. V tuto dobu to bylo Německo, Rakousko, Francie, Rusko, Korea – to byl pro nás velmi významný segment. Kongresová turistika je zatím v troskách a bude trvat minimálně rok, než se obnoví,“ dodává Šos.

I většina pokojů je prázdná. Obsazených je 20 procent z celkové kapacity a podíl cizinců je minimální.

‚Všechno zrušeno‘

S nezájmem zahraničních hostů o Česko se potýkají i cestovní kanceláře. Třeba společnost D.I.R. Bohemia přivážela za tuzemskými památkami na 30 tisíc italských studentů ročně. Teď je zájem téměř nulový.

„Mládežnická turistika je úplně mrtvá, protože školy v zahraničí byly buďto zavřeny, anebo jely jen na omezený provoz a rozhodně neplánovaly výlety do jiných zemí. Zmizeli Číňané, potom chybí absolutně Rusové a potom je to Jižní Korea, která vůbec nejezdí, Spojené státy, které vůbec nejezdí, a v podstatě celá Asie,“ vyjmenovává ředitel firmy Karel Výrut.

Česko přichází také o německou klientelu. Od 1. září totiž platí nová pravidla pro cestování. Němci, kteří nejsou očkovaní, musí po příjezdu do Česka nastoupit do pětidenní karantény. Podle Výruta se jim cesty k nám nevyplatí a svoje zájezdy proto stornují.

  Několik tisíc lidí demonstrovalo v Německu za otevření plynovodu Nord Stream

„Měli jsme teď mít velkou akci ultraortodoxních Židů z Německa, všechno zrušeno. To bylo devadesát lidí. Museli jsme rušit obědy, které měli v košer restauraci, museli jsme rušit vstupy do židovského muzea, vstupy na Pražský hrad, museli jsme rušit asistenty,“ popisuje ředitel firmy D.I.R. Bohemia.

‚Volné cestování nefunguje‘

Časté změny v příjezdových pravidlech pro cizince ze strany státu kritizuje Asociace cestovních kanceláří. Podle ní se zahraniční turisté v systému opatření zkrátka nevyznají, a proto si za svůj cíl vybírají jiné země než Česko.

„To, proč jsme vstupovali do Evropské unie, abychom mohli volně cestovat po Evropě, to v tuto chvíli nefunguje. A my musíme odvést tu práci a informovat okolní svět o tom, jak se vlastně dá do Česka dostat. To je v tuhle chvíli největší překážka, kterou musí zahraniční turista překonat,“ říká místopředseda asociace Jan Papež.

Podle něj už část podnikatelů kvůli výraznému propadu počtu hostů ze zahraničí navýšila ceny služeb a zboží pro Čechy. Některá města zase zdražila ceny jízdního v hromadné dopravě.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com