Macron vyzývá k podpoře Ukrajiny a trvalému míru – odmítá rozdrcení Ruska

ft.com/

rancouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil v rozhovoru s francouzskými médii přání porazit Rusko ve válce proti Ukrajině, ale nechce, aby bylo Rusko zcela zničeno. Macron také vyzval západní země, aby poskytovaly větší vojenskou podporu Kyjevu a uvedl, že je připraven na vleklou válku.

Podle Macrona je důležité, aby Ukrajina byla schopna bránit své pozice, ale zároveň kritizoval ty, kdo by si přáli rozšíření války na ruské území s cílem „rozdrtit“ Rusko. Macron nechce za každou cenu dosáhnout totální porážky Ruska a útoky na Rusko na jeho vlastní půdě nejsou podle něj řešením. Francie nikdy neměla a nikdy nebude mít takový postoj.

Macron také zdůraznil, že dialog s Ruskem v současné době není možný, ale mírové rozhovory by měly být konečným cílem. Podpora ukrajinského boje ze strany spojenců je podle něj jediným způsobem, jak „přinutit Rusko k návratu k jednacímu stolu a nastolit trvalý mír“.

Navzdory tomu Macron odmítl možnost změny režimu v Rusku, když prohlásil, že podobné snahy ve světě skončily „naprostým neúspěchem“. Před zahájením ruské invaze na Ukrajinu vedl Macron mnohohodinové rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a zůstal jedním z mála západních vůdců, kteří s Putinem udržovali přímý kontakt.

Macronův postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu vyvolal reakce jak v západních zemích, tak v Rusku. Zatímco někteří chválí jeho odvahu a závazek chránit Ukrajinu, jiní tvrdí, že se Francie snaží vyřešit konflikt pomocí síly a že to může mít nepříznivé následky.

  Ukrajině hrozí masivní vpád ze severu. Znamenalo by to zásadní změnu, říká analytik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com