Dovoz ruského plynu do Česka v lednu klesl na nulu, uvedl Síkela

Dovoz plynu z Ruska do České republiky klesl během ledna na nulu. Stát ho nahradil dovozem z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i úspory ve spotřebě. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). V posledních pěti měsících klesl podíl dovozu ruského plynu do Česka na 2,2 procenta, v předchozích letech činil kolem 97 procent. Ze Síkelova vyjádření není zřejmé, zda předpokládá nulový dovoz ruského plynu i v dalších měsících.

„Od ukončení dodávek přes plynovod Nord Stream k nám může plyn z Ruska proudit jen přes Slovensko. A odtud od loňského září do konce ledna přitekla jen 2,2 procenta celkového dovozu. V lednu to dokonce nebyl ani kubík. Vystačíme si totiž s dodávkami plynu přes Německo,“ uvedl Síkela.

Stát začal omezovat dovoz plynu z Ruska před rokem – po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Zlomovým bodem podle Síkely ovšem bylo letní uzavření plynovodu Nord Stream, kterým proudil plyn z Ruska do Německa a odtud i do Česka.

„Po ukončení dodávek přes Nord Stream se ale ruské dodávky přes Německo podařilo nahradit plynem z Norska a také zkapalněným zemním plynem z Belgie a z Holandska,“ podotkl ministr.

Dodávky plynu z Norska do Německa podle něj v období od října loňského roku do letošního ledna meziročně vzrostly asi o 23 procent. Ještě výrazněji stoupl za stejné období dovoz plynu ze zemí Beneluxu, z Nizozemska meziročně o 29 procent a z Belgie o 250 procent.

K omezení dovozu ruského plynu podle Síkely přispěly také tuzemské úspory ve spotřebě. „Od října do konce ledna jsme spotřebu oproti loňsku snížili skoro o 28 procent, ušetřili jsme tedy přes 850 milionů kubíků plynu,“ informoval. Za celý loňský rok spotřeba plynu v Česku meziročně klesla téměř o pětinu na 81,5 terawatthodiny plynu.

  Ceny pohonných hmot po měsíci růstu začaly na začátku prázdnin stagnovat

Havlíček: Nerozhoduje Česko, ale Německo

Bývalý ministr průmyslu a obchodu a místopředseda opozičního ANO Karel Havlíček ocenil nízký podíl dodávek z Ruska. Podle něj se však o tom, jaký plyn do Česka proudí, nerozhoduje v tuzemsku, ale v Německu.

„Drtivá část dodávaného plynu k nám jde z potrubí Německa a my kupujeme pouze směsku plynu z různých zdrojů, které vedou na německé území. V minulosti tam proudil hlavně ruský plyn, vzhledem k tomu, že Nord Stream je uzavřen, pak je jasné, že směska plynu bude hlavně z norského plynu a LNG,“ sdělil Havlíček.

Podle něj tak do Česka bude vždy proudit pouze takový plyn, který bude proudit do Německa, bez ohledu na to, s kým tuzemské subjekty uzavřely smlouvu.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com