Česko chce vypovědět smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu. Úhrady hodlá nárokovat i zpětně

Česko chce vypovědět dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků, na kterých stojí jeho budovy. Materiál ministerstva zahraničí by měla příští týden projednat vláda. Úředníci navíc hodlají od Rusů zpětně vymáhat nájemné. Ruská federace vlastní v Česku desítky nemovitostí a řadu z nich dál pronajímá.

Lukrativní nemovitosti vlastní Rusové například v Praze 6 nebo v Jevanech, většina jich stojí na pozemcích českého státu. Smlouvy o pronájmu byly uzavřené po sovětské invazi z roku 1968. „Do vlády posíláme materiál, kterým se ruší asi devět usnesení vlády ČSSR, která Sovětskému svazu poskytovala tyto pozemky bezplatně,“ avizoval náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.

Příkladem ruských budov na pozemcích českého státu je i komplex ve Schwaigerově ulici v Praze 6. Podle označení spadá přímo pod prezidentskou kancelář Ruské federace. Jde o střežený komplex, v momentě příjezdu štábu ČT ochranka nastavuje kameru na prostranství před budovou. Česku vadí, že budovy na pozemcích, které Rusové zdarma využívají, sami komerčně pronajímají.

Nájemník z Uzbekistánu řekl štábu ČT, že za nájem platí čtyři tisíce korun měsíčně, jiní tvrdí, že o okolnostech nájmu nesmějí mluvit: „To já nemůžu říct, to je mezi námi tam.“

„Vláda zruší usnesení, která poskytují bezplatně. Tím pádem bude možno na ty pozemky uplatit veškeré nároky, to znamená nájmy, daně a tak dále,“ jmenuje Dvořák.

Od Rusů pronajímá i Zbytek

Zástupce kanceláře Ruské federace Michail Saruchanov se pro ČT odmítl vyjádřit. Ministerstvo chce o požadavku na placení nájmu informovat i ruskou stranu. „Budeme nájem vyměřovat na tři roky dozadu,“ předesílá ministerský náměstek.

Nájem by Moskva měla platit i za budovu nedaleko ambasády, kterou označuje za pravoslavný chrám. „Kterou teď Rusové nebo ta ruská komunita využívá jako modlitebnu, ale která byla kolaudovaná jako autosalon, autoservis,“ podotýká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). V místě se konají bohoslužby pravoslavné církve, která je pod moskevskou eparchií.

  Rychetský: S udělením Řádu TGM jsem měl trochu problém

Nájem za pozemky se bude týkat také míst, kde stojí budova, kterou si od Ruska pronajímá bývalý vojenský komunistický velitel Zdeněk Zbytek. Na otázky ČT ohledně placení nájmu nechtěl odpovídat: „A co je vám do toho? Vy mě zpovídáte, člověče, vy jste dokonce drzej.“

Ruská federace vlastní v současné době v Praze zhruba padesátku budov. Většina z nich stojí na území Střešovic nebo Bubenče.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com