Na nákupy jen po okresu, na vycházky po obci, rozhodla vláda. Opatření budou platit od pondělí

Od pondělí nebude tři týdny možné až na výjimky cestovat mezi okresy, na vycházky musí lidé chodit pouze po obci, kde navíc bude potřeba bez výjimky rouška. Téměř všechny děti zůstanou doma, uzavřou se i školky. Rozhodla o tom na svém večerním jednání vláda. Předtím ještě schválila vyhlášení nového nouzového stavu, který začne platit v sobotu a vydrží 30 dní. Nový nouzový stav, který kabinet zdůvodnil výrazně zhoršenou epidemickou situací, nahradí dosavadní, který odpoledne odmítla prodloužit Poslanecká sněmovna.

Vláda všechna nová opatření zdůvodňuje tím, že je kvůli rychlému šíření koronaviru potřeba výrazně omezit volný pohyb. Premiér Andrej Babiš (ANO) srovnal situaci v Česku s loňským děním v Itálii, kde se rovněž na počátku pandemie potýkali s přetíženými nemocnicemi. „Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách. Náš zdravotnický systém to nebude schopen ustát,“ zdůraznil. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dodal, že „je velmi dobrá korelace mezi zvýšenou mobilitou a zvýšeným reprodukčním číslem“.

Minimálně by měli lidé cestovat přes hranice okresů. Kdo bydlí jinde, než má psáno v občanském průkazu, by měl podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mít připravený dokument, který to prokáže, jako je například nájemní smlouva. Okresní hranice bude možné překročit zejména na cestě do práce, a to s potvrzením zaměstnavatele. Pro další účely, jako je návštěva lékaře nebo péče o blízké, bude potřeba čestné prohlášení. Výjimky nebudou pro svatby, na ně tedy bude možné cestovat pouze v rámci okresu. Na nákupy se bude jezdit také po okresu, ale na vycházky již nikoli.

„Pokud někdo chce sportovat nebo užívat volného času, je to omezeno jen na území obce,“ uvedl ministr vnitra. Na dodržování nových pravidel podle Hamáčka bude dohlížet policie a také armáda, vláda povolá až pět tisíc vojáků. Hamáček však ujistil, že „cílem není nikoho šikanovat“.

Návštěvy příbuzných nebudou povolené ani v rámci okresu s bydlištěm, pokud nepůjde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče.

Podle Blatného budou navíc povinné nejméně chirurgické roušky v zastavěných oblastech venku vždy. Zatím je lidé museli mít, pokud se k nim někdo přiblížil méně než na dva metry. V nezastavěných oblastech mimo obec bude tato povinnost, pokud se k sobě přiblíží na dva metry dva lidé, kteří nejsou z jedné domácnosti.

Doma zůstanou i děti z mateřských škol

Ministr zdravotnictví Jan Blatný potvrdil dříve avizované uzavření zbylých škol včetně mateřských škol a dětských skupin. Stát zajistí pouze péči o děti zdravotníků ve školkách při zdravotnických zařízeních. „Je vidět, že při stavu, kdy v Česku převažuje britská mutace, došlo k výraznému nárůstu počtu pozitivních dětí. I když jsou bez příznaku, mohou nemoc přenášet na své další příbuzné včetně seniorů,“ zdůvodnil ministr Blatný ponechání téměř všech dětí na tři týdny doma.

Asi na polovinu zredukovala vláda i množství výjimek z plošné uzávěry maloobchodu. Například se již nebudou prodávat dětské oděvy, zavřená budou papírnictví, galanterie nebo prodejny zbraní a střeliva. Podle vicepremiéra pro hospodářství Karla Havlíčka (za ANO) zůstanou otevřené například potraviny, lékárny, drogerie, optiky, prodejny krmiv, výdejny zboží objednaného na e-shopech a také benzinky nebo servisy počítačů a mobilních telefonů.

Kdo bude muset od pondělí zavřít, automaticky podle Havlíčka dostane kompenzace z programů Antivirus na mzdy pro zaměstnance, kompenzačního bonusu, kompenzací za každého zaměstnance anebo alternativně z připravovaného programu kompenzace ztrát. Havlíček zároveň ujistil, že se nijak nezavírá průmysl, ačkoli od pondělí začne státem podporované testování, které by časem mělo být povinné.

Podle Blatného ale stát nově nařídí zaměstnavatelům, aby pracovníky vybavili ochrannými prostředky. Zároveň budou v práci roušky povinné kromě případů, kdy je člověk na pracovišti sám. Zdravotnické roušky naopak nebudou od pondělí již stačit ve veřejné dopravě a obchodech – ani kdyby byly dvě přes sebe.

Nově vyhlášená opatření zkritizoval ve vysílání ČT předseda SPD Tomio Okamura. Uvedl, že s takovými plošnými opatřeními nemůže souhlasit, vadí mu například další omezení pohybu osob. Řekl také, že by se měly otevřít malé prodejny, a byl by také pro to, aby vláda lidem zdarma poskytla respirátory, například na jízdu MHD.

Dalších 30 dní v nouzovém stavu

Členové vlády tvrdí, že nová opatření by vláda nemohla zavést bez nouzového stavu. Proto ještě před jejich schválením vyhlásila nový.

Bude platit od soboty 30 dní, tedy do 28. března. Vystřídá ten, který vláda vyhlásila v polovině února na žádost hejtmanů. Měl platit do konce měsíce, Poslanecká sněmovna později prosadila jeho zkrácení o den a nyní vládě nekývla na to, že by měl pokračovat.

Vláda je podle předkládací zprávy přesvědčena o tom, že neskončily důvody pro to, aby v České republice dál platil nouzový stav, naopak jsou ještě intenzivnější než dříve. Výhledově bude podle kabinetu nutné přistoupit ke zpřísnění protikoronavirových opatření, k čemuž jsou nedostatečné zákon o ochraně veřejného zdraví i takzvaný pandemický zákon, který sněmovna definitivně schválila v pátek. Současnou epidemickou situaci zpráva charakterizovala jako nejhorší od vypuknutí pandemie.

Nové okolnosti

Opoziční poslanci pro prodloužení dosavadního nouzového stavu nezvedli v pátečním hlasování ruce, část z nich principiálně odmítá nouzový stav, část považovala za lepší, aby vláda vyhlásila nový.

Měli problém s tím, že ten stávající kabinet vyhlásil, ačkoli sněmovna předtím pokračování nouzového stavu zamítla, ale podle opozice jej ministři nezdůvodnili jinak než původní nouzový stav. Tentokrát nastaly nové okolnosti – výskyt nakažlivějších variant, kritická situace v nemocnicích – které v očích opozice vyhlášení nového nouzového stavu ospravedlní. To nakonec sněmovna také vtělila do svého usnesení.

V Česku se od začátku pandemie do čtvrtka nakazilo koronavirem přes 1,2 milionu lidí, od minulého úterý přibylo každý den kromě víkendu přes deset tisíc nově infikovaných. V nemocnicích je nyní více než 7000 pacientů s covidem-19, z nich přes 1500 je v těžkém stavu. V polovině února, kdy vláda vyhlašovala předchozí nouzový stav, bylo hospitalizovaných méně než 6000 a v těžkém stavu bylo asi 1100 z nich.
Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

  Očkovaným na jaře bez 3. dávky certifikát skončí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com