Policie se začala zabývat tweetem s výzvou k deukrajinizaci a denacifikaci ČR

Policie začala prošetřovat kvůli podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod příspěvek, který se objevil na sociálních sítích a v němž autor mimo jiné vyzývá k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Uvedla to dnes na twitteru. Server iDNES.cz v pondělí uvedl, že na policii se kvůli výroku aktivistky Nely Liskové obrátil bývalý ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman.

„Sděluji vám, že předávám tento váš výrok Policii ČR, protože jím šíříte nenávist proti skupině obyvatelstva,“ reagoval Herman na twitteru na příspěvek Liskové, která v něm doprovodila snímek ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského slovy „Doufám, že každý, kdo podporuje tuto nacistickou zrůdu a jeho stoupence, ponese plnou zodpovědnost. Deukrajinizace a denacifikace ČR, to bude náš úkol!“

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie v této souvislosti zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedli dnes k příspěvku policisté.

Lisková na facebooku uvedla, že se pouze na svém twitteru vyjádřila k Zelenskému a má právo na svůj vlastní politický názor.

Lisková byla v minulosti členkou ČSSD, později SPD, vedla spolek Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a vydávala se za honorární konzulku Doněcké oblasti na Ukrajině ovládané proruskými separatisty. Spolek byl v roce 2017 kvůli nezákonné činnosti zrušen soudem.

Počátkem letošního roku odvolací pražský městský soud rozhodl, že Lisková musí zaplatit 50.000 korun místopředsedkyni Sněmovny Olze Richterové (Piráti) za šíření nepravdivého příspěvku o jejích výrocích a na svém profilu musela zveřejnit omluvu. Lisková podle verdiktu v roce 2019 opakovaně sdílela na facebooku nepravdivý příspěvek o tom, že Richterová chce, aby Česko dalo uprchlíkům byty. Richterová pak čelila útokům na sociální síti, včetně výhrůžek zabitím.

  Politologové: Nárůst epidemie by mohl poškodit vládní strany ve volbách

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com