Islamistické organizace v Gaze odmítají jednání, dokud Izrael nezastaví boje

Islamistické palestinské organizace v Pásmu Gazy podle prohlášení hnutí Hamás nehodlají jednat o „vězních či výměnných dohodách“, dokud Izrael zcela nezastaví vojenské operace. Desítky rukojmích unesených z Izraele drží v Pásmu Gazy kromě Hamásu také jeho spojenec, Palestinský islámský džihád.

Hamás v prohlášení podle agentury Reuters hovoří o „palestinském národním rozhodnutí“. Hamás nicméně vládne pouze na jednom ze dvou palestinských území. Západní břeh Jordánu spravuje Palestinská autonomie, která se na jednáních o rukojmích nepodílí. Ozbrojenci hnutí Hamás unesli více než 200 lidí z Izraele během útoku, který provedli 7. října. Propuštění několika desítek z nich bylo výsledkem jednání zprostředkovaných Spojenými státy, Katarem a Egyptem v rámci týdenního klidu zbraní na konci listopadu.

Nová dohoda mezi znepřáteleným židovským státem a hnutím Hamás se však podle diplomatických zdrojů nyní jeví jako nepravděpodobná. Média v uplynulých dnech informovala o cestě šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Williama Burnse do Varšavy, kde měl jednat s katarským premiérem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním a šéfem izraelské zpravodajské služby Mossad Davidem Barneou. V Egyptě zase o vývoji války vedl rozhovory lídr Hamásu Ismáíl Haníja. Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby jednání označil za „velmi vážná“.

Izrael nicméně, alespoň v politických prohlášeních, zastává podobně nekompromisní pozici jako Hamás – premiér Benjamin Netanjahu řekl, že „likvidace Hamásu, propuštění rukojmích a odstranění hrozby z Gazy“ jsou nadále hlavními vojenskými cíli Izraele. Podle Netanjahua „každý, kdo si myslí, že (Izrael) přestane, dokud tyto cíle nenaplní, je mimo realitu“.

Rada bezpečnosti OSN by podle dnešního programu měla hlasovat o už počtvrté odloženém návrhu rezoluce, který by mimo jiné mohl žádat „pozastavení“ bojů v Pásmu Gazy, propuštění rukojmích a rozšíření humanitární pomoci. Rezoluce RB OSN jsou právně závazné, okolnosti vymáhání této rezoluce v případě, že by Izrael či Hamás odmítly spolupracovat, jsou ovšem zatím nejasné.

  Tálibán převzal kontrolu nad letištěm v Kábulu

Hamás odmítl návrh na týdenní příměří v Gaze výměnou za propuštění 40 rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes odmítlo návrh Izraele na týdenní přestávku v bojích v Pásmu Gazy výměnou za propuštění asi 40 rukojmích včetně všech zbývajících žen a dětí, které zůstávají v zajetí této radikální skupiny. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na egyptské představitele, kteří se podílejí na zprostředkování těchto jednání v Káhiře a podle nichž si Hamás klade jako podmínku k jakémukoli vyjednávání, aby nejprve utichly zbraně.

Na jednání do Egypta dnes přicestoval lídr Hamásu Ismáíl Haníja, který zřejmě pobývá v Kataru. Právě Káhira a Dauhá sehrály klíčovou roli ve zprostředkování minulých jednání mezi Hamásem a Izraelem, jež vedly k týdennímu klidu zbraní na konci listopadu. Haníja na jednání se zástupci egyptské zpravodajské služby podle zdrojů WSJ řekl, že do Káhiry přijel, aby dosáhl příměří a větší humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, ale že Izrael musí před jakýmkoli jednáním o propuštění rukojmích nejdříve zastavit své bojové operace.

Izrael říká, že svou vojenskou kampaň nepřeruší a že tato podmínka Hamásu není východiskem k jednání. Jeho armáda v těchto dnech stupňuje operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy, kde se podle ní pravděpodobně skrývá vojenské vedení Hamásu, poznamenal WSJ. Izrael vede proti Hamásu, který v Pásmu Gazy vládne, válku v odvetě za krvavé útoky ze 7. října s cílem toto islamistické hnutí zcela zničit.

Jednání o rukojmích se měli poprvé zúčastnit také zástupci skupiny Palestinský Islámský džihád, spojence Hamásu, která rovněž prohlásila, že Izrael musí před zahájením jednání nejdříve vyhlásit příměří. Islámský džihád navíc požaduje, aby Izrael výměnou za více než 100 rukojmích, kteří zůstávají v Gaze, propustil všechny jeho palestinské vězně, jichž jsou tisíce. Bojovníci Islámského džihádu, který Spojené státy stejně jako Hamás označily za teroristickou organizaci, se 7. října účastnili útoků na Izrael a vzali vlastní rukojmí.

  ČR uzavřelo kvůli ruské agresi na Ukrajině Český dům v Moskvě

Podle egyptských představitelů odmítnutí nabídky ze strany Hamásu neznamená neúspěch v jednáních, ale spíše snahu vyvinout tlak na Izrael, aby nabídl další ústupky. Podle dřívějších informací ze zdrojů WSJ Hamás požadoval přerušení bojů na dva týdny. Vojenské křídlo Hamásu na žádost listu o komentář nereagovalo, mluvčí izraelské vlády se k věci odmítl vyjádřit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com