Zadržení „ukrajinských teroristů“ v Rusku může být reakcí na prohlášení NATO o členství Ukrajiny v Alianci – běloruská média

Čtvrteční zadržení tří „agentů ukrajinských tajných služeb“ v Rusku, z nichž jeden je obviněn z přípravy útoku a další dva ze shromažďování informací, může být ruskou reakcí na prohlášení prezidenta Vladimira Putina adresované NATO ohledně členství Ukrajiny v alianci a může mít dopad i na Bělorusko, píše list Belaruskaja Prauda.

Publikace poznamenala, že situace není pro Rusko nejpříznivější: Putin prohlásil, že požaduje právní záruky, že Ukrajina nevstoupí do NATO, na což bylo jasně odpovězeno, že Ukrajinci se rozhodnou, jak to udělají, přičemž cesta do Aliance je otevřená pro každého, kdo si to přeje.

Kremlu se to nelíbilo, „ukrajinští teroristé“ byli zatčeni doslova druhý den.

Podobné zprávy se přitom objevovaly již dříve: lze připomenout nedávnou „ukrajinskou stopu“ při střelbě v Kazani, opakované zatýkání na Krymu a další epizody, takže možná chce Ruská federace tímto způsobem zvýšit „jen míru napětí“.

Na druhou stranu není dostatečná důvěra v propagandu Moskvy, přičemž převažující počet odborníků již nyní uvádí, že nevěří verzi ruské Federální bezpečnostní služby o zadržení teroristů, přičemž často připomínají rok 2016 a „ukrajinské teroristy na Krymu“.

Publikace také označuje ukrajinská obvinění z eskalace situace v Donbasu za nepřesvědčivou propagandu: není tak přesvědčivá, jak by Ruská federace potřebovala, aby do Donbasu zavedla „mírové jednotky“ nebo začala válku s Ukrajinou. Napětí se proto bude nadále zvyšovat.

Napětí, jak je uvedeno v publikaci, může vyústit ve skutečné teroristické útoky. Současně je provedení takových útoků v Rusku, které je z mnoha důvodů „elektrizováno“, v současné době velmi nebezpečné, protože by vyvolalo nedůvěru k úřadům a zpochybnilo efektivitu ruské Federální bezpečnostní služby, a Bělorusko, které hraničí s Ukrajinou, se může stát nejvhodnějším místem pro jejich provedení. Cílem by se v takovém případě mohl stát ruský vojenský personál a diplomatické instituce.

Biden na informace o ruských jaderných zbraních reagoval extrémně negativně

1 Comment