Vystrčil končí ve vedení ODS. Vyloučil, že by to bylo kvůli Hradu

idnes.cz

Předseda Senátu Miloš Vystrčil nebude na lednovém kongresu strany obhajovat post místopředsedy ODS. Prioritou jsou pro něj senátní volby, práce v regionu a v Senátu, řekl redakci iDNES.cz. Vystrčil dodal, že má ve straně v tuto chvíli splněno. Jakoukoliv spojitost odchodu z vedení s možnou prezidentskou kandidaturou vyloučil. Senátní volby čekají Vystrčila už v říjnu 2022.

Svůj záměr nekandidovat do čela ODS oznámil už v půlce listopadu na regionálním sněmu strany. Miloš Vystrčil popsal tři hlavní důvody, které ho k rozhodnutí po osmi letech skončit ve vedení ODS vedly.

Vystrčil řekl, že je pro něj klíčové, aby vykonával pozice, které zastává zodpovědně. Pracovat pro Senát je pro něj v tuto chvíli nejdůležitější. „Plnění senátních úloh a senátních rolí je pro mě prioritou,“ sdělil Vystrčil.

„Chci se věnovat práci v Senátu, práci předsedy Senátu a v regionu, jako senátora za jihlavský region, protože cítím, že je potřeba tu práci ještě zintenzivnit. Taky protože mě čekají senátní volby v příštím roce, kde bych se chtěl pokusit znovu kandidovat,“ vysvětlil předseda Senátu a dodal, že chce dát propojení s regionem maximum.

Dalším faktorem pro konec ve vedení ODS jsou osobní a rodinné důvody. Vystrčil vysvětlil, že chce víc času věnovat rodině a blízkým. Předseda Senátu popsal, že snaha o úspěch občanských demokratů ve volbách stála mnoho úsilí, a zároveň to bylo naplněním základního cíle.

„Udělal jsem snad všechno pro to, abych Petra Fialu maximálně podpořil, a pomohl občanským demokratům, abychom se vrátili nazpátek do vlády. Podporoval jsem i vznik koalice Spolu a všechny ty další kroky, které nebyly vůbec jednoduché, a vyžadovaly poměrně hodně velké nasazení, a troufnu si říct i nějakou odvahu,“ popsal Vystrčil.

Stávající místopředseda ODS chce dát svým odchodem z vedení příležitost někomu novému. Zároveň nevyloučil možnost návratu v dalších volbách do vedení ODS. „Do jisté míry mám v tuhle chvíli v uvozovkách v ODS splněno,“ přiznal Vystrčil.

  Dva muži lezli na 35metrový komín v Dobřichovicích a spadli. Oba jsou po smrti

Obsahem spekulací je i Vystrčilova možná ambice na prezidentskou funkci. Jakoukoliv spojitost případné kandidatury s odchodem z vedení Vystrčil zcela vyloučil. „Moje rozhodnutí nekandidovat na místopředsedu ODS nesouvisí s tím, že za rok a něco bude konec volebního období současného prezidenta,“ řekl Vystrčil.

Miloš Vystrčil je bývalý hejtman kraje Vysočina. Senátorem se stal v roce 2010. Do čela horní komory byl zvolen v únoru 2020, kdy nahradil zesnulého Jaroslava Kuberu. Ve vedení ODS působí jako místopředseda od roku 2014.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com