Zvolený prezident Pavel dnes složí slib a ujme se úřadu

Česká republika bude mít od dnešního odpoledne novou hlavu státu. Po složení slibu se oficiálně prezidentem stane Petr Pavel, který zvítězil v lednové přímé volbě. Dosavadnímu prezidentovi Miloši Zemanovi vypršelo druhé funkční období o půlnoci na dnešek.

Pavel na Pražský hrad přijede krátce před polednem, jeho první kroky povedou Bránou gigantů, která byla na znamení dočasného neobsazení prezidentského úřadu uzavřena o půlnoci. V poledne má společně se svou ženou Evou v plánu oběd se Zemanem a jeho chotí Ivanou.

Složení slibu je naplánováno na 14:00 na společné schůzi obou komor Parlamentu. Konat se bude tradičně ve Vladislavském sále na Pražském hradě za přítomnosti asi 800 hostů. Kromě poslanců a senátorů se jí zúčastní i další osobnosti veřejného života včetně například velvyslanců, zástupců soudní moci nebo rektorů.

Slib Pavel složí do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), odříkat ho plánuje zpaměti. Stvrdit ho následně musí podáním ruky i podpisem. Následovat bude asi dvacetiminutový projev.

Po skončení inaugurace Pavel pozdraví veřejnost z balkonu na třetím hradním nádvoří a položí květinu u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Následovat bude číše vína ve Španělském sále, kam bylo pozváno asi 2500 lidí. Slavnostní odpoledne završí modlitba ve svatovítské katedrále.

V pátek chce již Pavel začít vykonávat své prezidentské pravomoci, když ráno jmenuje ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V pondělí odjede na první zahraniční návštěvu, povede tradičně na Slovensko.

ČTK

  Pavel: Ruská agrese hrozí nabourat platný mezinárodní řád

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com