Jurečka: Ministerstvo prověří žádosti o výchovné, z nichž většinu podali muži

zpravy.news

Ministerstvo práce a sociálních věcí prověří téměř 33.000 žádostí o výchovné ve výši 500 Kč, z nichž asi 75 procent podali muži. Ministerstvo prověří, zda jsou všechny žádosti oprávněné, řekl novinářům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zaznamenal případy, kdy se lidé prokazatelně většinovou dobu o výchovu dítěte nestarali, a přesto žádost podali.

„Chceme prověřit těch zhruba 33.000 žádostí, které přišly od vdov a vdovců. Vyzvali jsme tyto žadatele, aby nám byli schopni doložit, že oni byli opravdu těmi, kteří se starali o výchovu dítěte tu převážnou dobu do jeho zletilosti. Potřebujeme vědět, že peníze, které těmto lidem přiznáme, jdou za lidmi, kteří se o dítě opravdu starali. Máme některé konkrétní poznatky z praxe, že přišly žádosti od lidí, kteří přišli žádost podat, přišli to zkusit a víme, že tito lidé se o dítě opravdu nestarali,“ řekl ministr.

Výchovné je zavedené od ledna. Nárok na navýšení penze za výchovu potomků má ten z rodičů, který pečoval víc. Většinou jsou to ženy. Česká správa sociálního zabezpečení už dřív uvedla, že v lednu se důchod automaticky zvedl 1,4 milionu žen za tři miliony jejich dětí.

Starobní penzi od ČSSZ má přes 952.000 mužů a více než 1,4 milionu žen. V lednu průměrný mužský starobní důchod činil 20.710 korun a ženský 18.255 korun. Výchovné rozdíl snížilo. V prosinci pobírali muži průměrně o 20 procent víc než ženy, v lednu o 13 procent.

Na výchovné je letos potřeba 19 miliard korun, částka je na dluh.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dostala téměř 33.000 žádostí o výchovné. Asi tři čtvrtiny z nich podali muži. Nyní úřad případy vyřizuje. Pokud se nepodaří větší rozsah péče o děti prokázat, úřad bonus 500 korun za vychované dítě nepřizná a žádost zamítne, řekl ČTK již v únoru ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

  Předsednictvo Pirátů pověřilo Bartoše podepsáním koaliční smlouvy

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com