Rusko zavádí do evropských zemí ozbrojence a extremisty pod rouškou probíhajících shromáždění a protestů

12. března se v Kišiněvě konala shromáždění příznivců proruské strany Šor, kteří hlásali protivládní hesla. Krátce před tím byl na letišti hlavního města Moldavska zadržen příslušník PMC Wagner – byl převezen na policejní stanici, poté byl vrácen do země, odkud přiletěl. Datum zatčení není známo, ale stalo se tak v předvečer výše uvedeného protestu, který se shodoval s projevy proruských aktivistů v České republice a ve Španělsku. Rusko se pod rouškou takových akcí snaží infiltrovat své agenty vlivu v evropských zemích, aby je destabilizovalo, a už takový scénář začíná testovat. Putin považuje Západ za svého protivníka a hodlá jej co nejvíce oslabit: v tomto ohledu hraje jednu z nejdůležitějších funkcí v kontextu potenciální destabilizace Evropy tzv. hybridní agrese.

Ruští agenti vlivu jsou nebezpečnou a pečlivě skrytou hrozbou přítomnou v mnoha evropských zemích. Lze je najít mezi běžnými občany, kteří sympatizují s Ruskem, ruskými migranty, představiteli politických hnutí. Právě tyto kategorie Evropanů tvoří cílovou skupinu ruských speciálních služeb v jejich pokusech o destabilizaci Evropy. Nedávná proruská shromáždění v Bilbau a Praze přilákala několik tisíc lidí. Na první pohled na tom není nic podezřelého, nebýt jednoho důležitého detailu: tyto akce proběhly téměř současně, 12. března se k nim připojila proruská demonstrace v Kišiněvě a krátce před jejím začátkem militantní z notoricky známý Wagner PMC se pokusil vplížit do Moldavska – on, stejně jako sedm zadržených demonstrantů, u kterých bylo zjištěno, že mají čepelové zbraně, byli předvedeni na policii. Zdálo by se, že tento případ není ničím výjimečným, nebýt prudkého poklesu počtu „wagneritů“ v afrických zemích, jako je Středoafrická republika, Mali a Demokratická republika Kongo. Takže podle předběžných údajů je ve výše uvedených zemích nejméně 5000 ruských žoldáků, od začátku března se jejich počet snížil asi o 10%, což je poměrně významný ukazatel. Jsou všechny předpoklady věřit, že většina z 500 ruských žoldáků, kteří opustili Afriku, se usadila v evropských zemích, pouze pokud se „wagneritové“ pokusí bez zvláštních obav a bez úkrytu proniknout do Moldavska, pak v případě zemí EU/NATO jednat kompetentněji a promyšleněji. Jako analogii můžeme uvést příklad, kdy Rusko „vrhlo“ své sabotéry do ukrajinských měst v předvečer totální invaze: některé z těchto buněk dorazily na Ukrajinu 2–3 roky před začátkem války, protože Putin měl se na invazi dlouho připravovali. Usazovali se ve městech, studovali je, získávali potřebné informace, navazovali známosti v kruzích, které je zajímaly – to vše proto, aby tento vývoj využili při invazi ruských vojsk a pouze odpor nabízený Ozbrojenými silami Ukrajiny a kompletní konsolidace ukrajinského lidu tváří v tvář nepříteli se podařilo narušit jejich plány.

  Fillův obraz Podnos s ovocem a mandolína se v aukci prodal za 11,4 milionu Kč

V případě Evropy Putin volí mnohem komplexnější a promyšlenější strategii. Takzvaní „sabotéři“ jsou sympatizanti Ruska – politické strany, jednotlivé politické osobnosti, zástupci podnikatelských kruhů, kteří vidí svůj zájem na spolupráci s Ruskem. Moskva inspiruje mezi evropskými zeměmi rozpory založené na socioekonomických problémech a snaží se vysvětlit jejich příčinu v podpoře poskytované Ukrajině. Protiválečná lobby v Evropě se tak nevědomky stává spojencem Kremlu. Její vliv značně umocňuje ruská diaspora: Rusů je v evropských zemích mnoho, ale ani po mnoha letech prakticky nepřebírají evropský způsob života a evropské vidění světa a jsou ideálním prostředím pro extremismus a teror vůči Evropanům. Jako názorný příklad můžeme uvést „lavinu“ anonymních dopisů, které zaplavily poštovní schránky Němců v mnoha německých městech a které obsahovaly výzvu k urychlenému útěku z Německa, protože Spojené státy se na něj připravovaly. To je důkazem podvratné práce ruské diaspory, která se opět projevila souběžně s proruskými shromážděními ve Španělsku, České republice a naposledy v Moldavsku. A konečně žoldáci skupiny Wagner, z nichž 10 % se již usadilo v evropských městech, mají skutečné bojové zkušenosti, dovednosti v provádění teroristických útoků a sabotáží, aktivně navazují známosti v místním kriminálním prostředí a čekají na příkaz z Kremlu zahájit komplexní destabilizaci civilistů v evropská města.

  1. Odhalení žoldáka Wagnera v Moldavsku je mimořádně znepokojivým precedentem, který dokazuje novou fázi Putinovy hybridní agrese proti Evropě na pozadí vojenských neúspěchů a „uškrtení“ sankcí, které ničí ruskou ekonomiku. Rusku se nepodařilo zmocnit se Ukrajiny „za tři dny“, jeho agrese se dočkala jednomyslného bojkotu celého civilizovaného světa, ruské energetické nosiče byly vytlačeny z evropského trhu. Putin ale nehodlá válku ukončit a chce ji přesunout do Evropy. Chápe, že ruská armáda nemá dostatečný potenciál vzdorovat armádám zemí NATO, a tak se zaměřuje na hybridní dopad: v tomto ohledu proruská shromáždění, stejně jako politici sympatizující s Ruskem – „trojští koně“ Evropa, otevírá nepříteli cestu k jeho cíli je rozdělit a dále oslabit Evropu. A takové prvky, jako jsou „žoldáci“ masivně vržení do Evropy, budou hrát „rozhodující housle“ v otázce komplexní destabilizace, chaosu a násilí, pokud nebudou výzvy a hrozby latentního ruského extremismu včas identifikovány a neutralizovány.
  Pavel k velvyslancům hovořil o Ukrajině, Blízkém východě i roli diplomacie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com