Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na ruského prezidenta Putina

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu dnes vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Důvodem jsou únosy ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Západní státy včetně USA a Česka i Ukrajina krok ICC označily za historický a přivítaly ho. Rusko jurisdikci ICC neuznává; Kreml uvedl, že zatykač nemá právní základ. Únosy dětí z Ukrajiny do Ruska označuje Lvovová-Bělovová za humanitární činnost. Stíhání bude mít podle odborníků pro Putina v dohledné době jen omezené důsledky.

„Zločiny byly údajně na ukrajinském okupovaném území páchány nejpozději od 24. února 2022. Existují opodstatněné důvody domnívat se, že prezident Putin za ně osobně nese odpovědnost,“ stojí v prohlášení soudu, který týmiž slovy okomentoval i zatykač vydaný na Lvovovou-Bělovovou. Hlavní prokurátor ICC Karim Khan řekl, že z ukrajinského území byly do ruských sirotčinců a dětských domovů odvezeny stovky dětí. „Domníváme se, že mnoho z nich bylo poté předáno k adopci v Rusku,“ dodal Khan.

Stíhaná osmatřicetiletá vysoká úřednice Kremlu vinu odmítá; podle agentury RIA se pozastavila nad tím, jak mezinárodní společenství „ocenilo“ její snahu pomoci dětem odváženým z Ukrajiny z oblasti bojů, a zdůraznila, že v této své práci hodlá pokračovat. Lvovová-Bělovová v únoru oznámila, že „adoptovala“ dítě z ukrajinského Mariupolu, který ruské jednotky ovládly po tvrdých bojích loni v květnu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov stíhání prezidenta Putina označil za „nehorázné a nepřijatelné“. Jelikož ale Rusko jurisdikci ICC neuznává, nemá takové rozhodnutí podle něj „pro Rusko z pohledu práva žádný základ“.

Ukrajinští představitelé vydání zatykače označili za historický krok a uvedli, že je to pouhý začátek pohnání vedení Ruské federace k odpovědnosti za zločiny, kterých se dopouští na Ukrajině. „Bez rozkazu nejvyššího vůdce teroristického státu by takovou zločinnou operaci nebylo možné provést,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Oddělování dětí od rodin, odebírání jakékoli možnosti kontaktovat své příbuzné, ukrývání dětí na ruském území – to vše je evidentně ruská státní politika, státní rozhodnutí, státní zlo,“ napsal na svém telegramu prezident.

  Ukrajina požaduje vyloučení Ruska z UNESCO

Podle amerického ministerstva zahraničí není pochyb, že Rusko na Ukrajině páchá válečné zločiny. „Washington již sám za sebe došel k závěru, že Rusko se válečných zločinů dopustilo, ale ICC je nezávislou institucí a dělá svá vlastní rozhodnutí,“ napsal Reuters v emailovém prohlášení mluvčí amerického ministerstva. USA stejně jako Rusko neratifikovaly takzvaný Římský statut, a jurisdikci ICC tak neuznávají.

Krok ICC ocenil český premiér Petr Fiala, prezident Petr Pavel i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Čeští ústavní činitelé se shodli, že Rusko na Ukrajině jedná v rozporu s mezinárodním řádem a Putin je za toto jednání zodpovědný.

Krok přivítali například i šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell, kanadská ministryně zahraničí Mélanie Jolyová, litevská premiérka Ingrida Šimonytéová, šéf slovinské vlády Robert Golob či mluvčí polské vlády Piotr Müller. Francouzské ministerstvo zahraničí na twitteru uvedlo, že „spravedlnosti by neměl uniknout nikdo“.

Média i odborníci se shodují v tom, že je vysoce nepravděpodobné, že by se sám ruský prezident dostavil k soudu do Haagu. „Soud aktuálně může dál sbírat důkazy a pokračovat v přípravných pracích, samotné řízení ale v nepřítomnosti Putina vést nemůže,“ řekla ČTK vedoucí Katedry mezinárodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Veronika Bílková.

Jurisdikci ICC uznává přes 120 světových zemí, které ratifikovaly takzvaný Římský statut, na jehož základě mezinárodní soud vznikl. To kromě Ruska neudělaly například ani Spojené státy. „Rusku z toho tedy nevyplývají žádné povinnosti, nicméně pokud by Putin vycestoval do nějaké země, která je stranou Římského statutu, tak by ten stát byl povinen ho zatknout bez ohledu na personální imunity. Čili omezuje se mu počet zemí, kam se může vypravit,“ doplnila Bílková.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com