Středočeský kraj zrušil pokutu 250.000 Kč, kterou Babišovi udělily Černošice

novinky.cz

Středočeský kraj zrušil pokutu 250.000 korun, kterou premiérovi Andreji Babišovi (ANO) uložil černošický městský úřad za přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Kraj to uvedl na svém webu, na jeho rozhodnutí upozornil server Seznam Zprávy. Podle názoru MÚ Černošice se Babiš dopustil přestupku proti zákonu o střetu zájmu tím, že ovládá média. Středočeský kraj ale uvedl, že ve stejné věci už jednou pravomocné rozhodnutí padlo a znovu stejný přestupek řešit nelze.

Černošický úřad je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije. V obdobném řízení v roce 2019 již uložil Babišovi pokutu 200.000 korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán ale řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal.

Letos v lednu se na černošický úřad obrátila protikorupční organizace Transparency International (TI) s tím, že disponuje novými důkazy ve věci. Nový podnět se podle ní týkal společnosti MAFRA Print ze skupiny Agrofert, která v původním řízení nefigurovala. Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení a rozhodly o pokutě 250.000 korun.

Babiš se proti ní odvolal a Středočeský kraj mu nyní dal za pravdu. „Důvodem pro vyhovění odvolání obviněného je existence tzv. překážky věci rozhodnuté, jelikož o totožném skutku již bylo v předchozí době pravomocně rozhodnuto Krajským úřadem Středočeského kraje (rozhodnutím ze dne 26. 9. 2019). Podle zákona nikdo nemůže být obviněn z přestupku za skutek, o němž již bylo v jiném řízení proti téže osobě pravomocně rozhodnuto,“ uvedl úřad na svém webu. Rozhodnutí je pravomocné.

Autor: ČTK

  Vlevo dole: Skončí Válek dřív, než bude jmenován ministrem zdravotnictví?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com