Gruzínská policie vytlačila demonstranty od budovy parlamentu

Gruzínská policie snes večer s pomocí vodních děl a slzného plynu zakročila proti demonstrantům, kteří se shromáždili před parlamentem v Tbilisi na protest proti kontroverznímu zákonu o zahraničních agentech. Po šarvátkách byli protestující vytlačeni z centrální Rustaveliho třídy, kde se budova zákonodárného sněmu nachází. Podle agentury AFP se protivládních protestů, které se odehrávají druhý den po sobě, dnes zúčastnily desetitisíce lidí. Kritici zákona se obávají, že Gruzii posune k autoritářskému režimu po vzoru Ruska.

Demonstranti se snažili chránit před vodními děly kovovými deskami a na budovu parlamentu házeli kameny a další předměty, uvedla gruzínská tisková agentura Interpressnews. Podle agentury Reuters dav v jednu chvíli prorazil bariéry kolem parlamentu, ale do samotné budovy se vniknout nepokusil.

Demonstranti od dnešního odpoledne Rustaveliho třídu blokovali, mávali s vlajkami Gruzie a Evropské unie a provolávali heslo: „Ne ruskému zákonu!“ Pozorovatelé, na které se odvolává agentura DPA, počet demonstrantů odhadli na 10.000 až 15.000, co představuje vyšší účast než v úterý.

Podle agentury Interpressnews dali dnes vůdci protestu vládě ultimátum, aby normu stáhla a propustila zatčené z úterní demonstrace. Při té bylo podle ministerstva vnitra zadrženo 77 lidí, kterým nyní hrozí postih za výtržnosti a neuposlechnutí pokynů policie. Podle ministerstva byla během potyček v noci na dnešek zraněna padesátka strážců zákona.

Návrh zákona o zahraničních agentech v úterý vládní většina v parlamentu schválila v prvním čtení. Kritici pokládají normu za posun zakavkazské republiky k autoritářskému režimu po vzoru Ruska, kde obdobný zákon platí od roku 2012. Norma má zajistit, aby se organizace, které získávají více než 20 procent svých finančních prostředků ze zahraničí, registrovaly jako „zahraniční agenti“ a podrobily se kontrole ministerstva spravedlnosti. Jinak by jim hrozily vysoké pokuty.

  Terrorussia: tandem drog a teroru ve službách ruských bezpečnostních sil

Prezidentka Salome Zurabišviliová, která již dříve demonstranty podpořila a slíbila zákon v případě jeho přijetí vetovat, dnes vyzvala vládu, aby se zdržela používání síly proti demonstrantům. Gruzínské úřady podle ní mají „poslední šanci ukázat, že nejsou neformální proruskou silou“, uvedla ruská tisková agentura TASS.

Americké ministerstvo zahraničí dnes podle agentury AFP vyjádřilo „solidaritu s gruzínským lidem“ a vyzvalo vládu v Tbilisi, aby respektovala „pokojné demonstrace“. Zopakovalo také, že Washington je chystaným zákonem znepokojen. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes podle serveru RBK-Ukrajina popřál protestujícím „demokratický a evropský úspěch“. Poděkoval také těm, kteří na demonstrace přinesli ukrajinské vlajky na znamení solidarity s Ruskem napadenou zemí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com