Švédsko se letos členství v NATO nedočká, turecký parlament už nezasedne

Švédsko se letos schválení svého členství v Severoatlantické alianci nedočká. Turecký parlament, který společně s tím maďarským ještě o záležitosti nerozhodl, totiž už do konce roku nezasedne. Uvádí to dnes agentura AFP s odkazem na své parlamentní zdroje. Po úterním kladném posouzení v zahraničním výboru už švédskému vstupu do NATO chybí v Ankaře jen hlasování na plénu.

Turecký parlament má od dnešního dne oficiálně pauzu v zasedání a jeho plénum se sejde znovu až 15. ledna. Je však otázkou, zda se parlament bude ratifikací zabývat už na svém lednovém plenárním zasedání.

Turečtí vládní představitelé v posledních týdnech čím dál otevřeněji spojují tureckou podporu švédské žádosti o vstup do NATO se schválením prodeje bojových letounů F-16 Turecku v americkém Kongresu. Ve středečním rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem šéf turecké diplomacie Hakan Fidan uvedl, že očekává splnění slibů ze strany americké vlády a Kongresu ohledně prodeje nových bojových letounů a modernizaci částí stíhaček F-16, které již Turecko má.

Dříve však Ankara odůvodňovala svůj negativní postoj k rozšíření NATO o Švédsku přístupem této země k organizacím, které Ankara považuje za teroristické, například k Straně kurdských pracujících (PKK) či milicím YPG. Stockholm poukazuje, že zpřísnil svou legislativu proti terorismu a tím splnil turecké požadavky.

Rozšíření NATO musí schválit všechny členské země. Vedle Turecka Stockholm také čeká na kladné vyjádření maďarského parlamentu.

ČTK

  Putinův propagandista Dmitrij Medveděv se zřejmě učí ovládat Photoshop

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com