Nikdy nezůstanete sami, slíbil Biden po jednání se Zelenským

Spojené státy budou Ukrajinu, která čelí brutálnímu útoku Ruska, podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba, slíbil dnes ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému v Bílém domě jeho hostitel Joe Biden. Na společné tiskové konferenci americký prezident ocenil sílu Ukrajinců, kteří se invazi brání už přes 300 dní. Zelenskyj před novináři označil dnes oznámené poskytnutí amerického protiletadlového systému Patriot za důležitý krok k vytvoření efektivní protivzdušné obrany své země. Biden zdůraznil, že Patriot je obranný systém, jeho předání Ukrajině tedy neznamená eskalaci konfliktu.

„Nikdy nezůstanete sami,“ řekl Biden Zelenskému. Připomněl také, že ruský útok, největší ozbrojená invaze do sousední země v Evropě od konce druhé světové války, sjednotil členy Severoatlantické aliance i Evropské unie. Západní země jsou podle Bidena jednotnější než dříve a šéf Bílého domu nevidí náznaky, že by se to mělo změnit. Ruský prezident Vladimir Putin tak podle něj neuspěl ve své snaze spojence rozdělit.

Pro Zelenského je nynější návštěva Washingtonu první zahraniční cestou od začátku ruské agrese letos v únoru. Rusko poté, co jeho prvotní snahy na bojišti selhaly, začalo na podzim s rozsáhlými raketovými útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Podle Bidena se ruský prezident Vladimir Putin snaží „využít zimu jako zbraň“.

Putin ale nemá podle amerického prezidenta v úmyslu zastavit „tuto krutou válku“. Biden ruské útoky na civilní cíle, včetně sirotčinců, školek a škol, označil před novináři za „odporné“.

Zelenskyj, oblečený stále ve vojenském, opět poděkoval Američanům za jejich vojenskou pomoc. Pokud jde o systém Patriot, uvedl, že díky němu mohou Ukrajinci „připravit teroristický stát o hlavní nástroj teroru – možnost zasáhnout naše města, naši energetiku“. Spojené státy dnes oznámily další pomoc zemi, která se už od února brání ruské agresi, systém Patriot má být součástí dodávky.

  Ruský poslanec: Vyhoštění ruských diplomatů z ČR je reakcí na dění v Bělorusku

Pokud jde o budoucí vývoj, ukrajinský prezident zopakoval, že „spravedlivý mír“ s Ruskem neznamená „žádné kompromisy pokud jde o suverenitu a územní celistvost“ Ukrajiny. „Bojujeme za vítězství proti tyranii a zvítězíme,“ prohlásil Zelenskyj. Podle Bidena sdílí USA se Zelenským stejnou vizi „svobodné, nezávislé, prosperující a bezpečné Ukrajiny“.

Jak poznamenala agentura AP byl při setkání obou politiků patrný vzájemný vřelý vztah, několikrát se například vzájemně zasmáli svým komentářům před novináři. Zelenskyj dal nicméně jasně najevo, že bude i nadále na Bidena a další západní vůdce naléhat, aby Kyjev podporovali ještě více. Jakmile bude protiraketový systém Patriot spuštěn, „vyšleme prezidentu Bidenovi další signál, že bychom rádi získali více Patriotů“, poznamenal například ukrajinský prezident.

Na dotaz novinářky, která amerického prezidenta vyzvala, aby USA daly Ukrajincům, pokud jde o vojenskou pomoc „všechno, co mají“, Biden odvětil, že existuje celá aliance, která Ukrajinu podporuje.

Kdyby Spojené státy daly Ukrajincům všechno, co mají k dispozici, mohlo by to „rozbít NATO a EU“, dodal ale také. Americký prezident doplnil, že spojenci poskytují Ukrajincům to, co potřebují „ke své obraně a pro úspěch na bojišti“.

Ukrajinský prezident Zelenskyj přijel do Bílého domu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes přijel do Bílého domu na jednání s americkým prezidentem. Joe Biden ho přivítal společně s manželkou. V Oválné pracovně následně Zelenskyj poděkoval Bidenovi, Kongresu i obyčejným Američanům za jejich pomoc Ukrajině.

Zatímco Biden stál před Bílým domem v obleku, Zelenskyj z auta vystoupil oblečený ve vojenském, na sobě měl kalhoty a tmavě zelenou mikinu. Na dotazy novinářů ani jeden ze státníků nereagoval, jen krátce zapózovali fotografům.

Následně Biden v Oválné pracovně ujistil Zelenského, že Spojené státy Ukrajinu i nadále podporují. Ukrajinci a jejich nyní už přes tři stovky dní trvající odpor vůči ruské agresi jsou podle amerického prezidenta inspirací. Biden také zmínil dnes oznámenou dodávku protiletadlového systému Patriot.

  Na ruské oslavy v Berlíně přijeli příznivci Nočních vlků z ČR

„V první řadě vám děkuji,“ řekl ukrajinský prezident svému americkému protějšku. „Je pro mě velkou ctí, že tady mohu být,“ dodal a za podporu také „od srdce“ poděkoval obyčejným Američanům.

Zelenskyj před kamerami předal Bidenovi medaili, kterou americkému prezidentovi z fronty spolu s osobním dopisem poslal jeden z ukrajinských bojovníků. Ukrajinský prezident k tomu podotkl, že jej „statečný voják“ požádal, aby vyznamenání předal „statečnému prezidentovi“. „Nezasloužím si to, ale velmi si toho cením,“ odpověděl Biden.

Ještě předtím zveřejnil Zelenskyj své poděkování USA i na telegramu. „Jsem dnes ve Washingtonu, abych poděkoval americkému lidu, prezidentu a Kongresu za tolik potřebnou pomoc. A rovněž abychom pokračovali ve spolupráci a přiblížili se tak k vítězství,“ napsal Zelenskyj a zveřejnil své fotografie ihned po přistání letadla. Dodal, že v USA má v plánu řadu jednání s cílem „posílit obranné schopnosti Ukrajiny“. „Příští rok musíme navrátit ukrajinskou vlajku a svobodu celé naší zemi, všemu našemu lidu,“ dodal ukrajinský prezident.

Do Spojených států přicestoval Zelenskyj americkým vojenským letadlem. Je to jeho vůbec první zahraniční cesta od začátku ruské invaze v únoru letošního roku. Prezident od té doby podnikl několik cest po Ukrajině, při nichž zavítal do regionů osvobozených od okupační armády. V úterý například navštívil vojáky ve městě Bachmut v Doněcké oblasti, kde se nyní odehrávají nejtěžší boje mezi ukrajinskými obránci a ruskými invazními jednotkami.

Bílý dům oznámil další vojenskou pomoc Ukrajině, je v ní i systém Patriot

Bílý dům oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard Kč). Nový balíček pomoci zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot, uvedla AFP. Oznámení přišlo krátce před tím, než ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přistál ve Spojených státech, kam přicestoval na jednání se svým americkým protějškem Joem Bidenem.

  Moskva připravena zlikvidovat Lukašenka a zatáhnout Bělorusko do války proti Ukrajině - Robert Lansing Institute

Jak upřesnil šéf americké diplomacie Antony Blinken, pomoc zahrnuje jednu miliardu na „rozšíření protivzdušné obrany a schopnosti přesného úderu“ a dalších 850 milionů dolarů na pomoc v oblasti bezpečnosti.

„Zatímco Rusko pokračuje ve svých brutálních útocích proti kritické infrastruktuře na Ukrajině, Spojené státy dnes přivítají ve Washingtonu prezidenta Volodymyra Zelenského, abychom tak zdůraznili náš trvající závazek vůči ukrajinskému lidu,“ citovala agentura AP z Blinkenova prohlášení. Spojené státy podle něj poskytnou Kyjevu vojenské vybavení, které „Ukrajině pomůže bránit se před pokračujícím brutálním a nevyprovokovaným útokem ze strany Ruska“.

Podle BBC vojenský balíček mimo jiné zahrnuje jednu baterii protiraketového systému Patriot spolu s municí, 30 minometných systémů, šest obrněných užitkových vozů, dělostřelecké náboje, zařízení pro noční vidění či neprůstřelné vesty. Agentura AP zmínila rovněž přesně naváděné bomby pro letadla.

Ruské ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že jakákoli dodávka pokročilého raketového systému typu země-vzduch, bude považována za provokativní krok a že systém a jeho obsluha budou legitimním cílem ruské armády. Podle expertů zatím není jasné, kdy raketový systém Patriot na frontovou linii na Ukrajině dorazí, Američané budou totiž muset nejdříve vycvičit ukrajinské vojáky pro jeho obsluhu. Výcvik by přitom mohl trvat několik týdnů a očekává se, že se uskuteční v Německu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com