Demonstranti v Bejrútu vzali po výbuchu útokem vládní budovy

Demonstranti v libanonském hlavním městě Bejrútu dnes vzali útokem budovy ministerstev a poškodili kanceláře Sdružení libanonských bank. Na bejrútském náměstí Mučedníků se podle agentury Reuters shromáždil dav čítající asi 10.000 lidí. Policie proti nespokojencům použila slzný plyn. Podle sdělení mluvčího policie přišel o život jeden strážník. Libanonský Červený kříž uvedl, že 55 lidí skončilo v nemocnici. Premiér Hasan Dijáb oznámil, že jedinou cestou z nynější krize je vyhlásit předčasné volby. Libanonci v metropoli demonstrují po úterním ničivém výbuchu v tamním přístavu.

Čeští záchranáři dnes přerušili v Bejrútu vyhledávací a záchranné práce. Učinili tak poté, co libanonská armáda vyzvala vzhledem ke zhoršené bezpečnostní situaci v oblasti veškeré zasahující týmy, aby se vrátily zpět na své základny, a to ještě před propuknutím odpoledních protestů. Všichni členové českého týmu jsou podle mluvčího hasičů Martina Kavky v pořádku.

Neštěstí v přístavu si vyžádalo životy nejméně 158 lidí a dalších 6000 bylo zraněno. Kolem 300.000 lidí přišlo o domov. Mnozí Libanonci tvrdí, že výbuch a jeho okolnosti odrážejí neschopnost a rozsáhlou korupci vládnoucích elit.

O život dnes přišel policista poté, co spadl do výtahové šachty, když utíkal před demonstranty, uvedl podle Reuters jeho kolega. Libanonský Červený kříž oznámil, že v místě protestů ošetřil 117 lidí a dalších 55 skončilo v nemocnici.

Desítky demonstrantů pronikly do budovy ministerstva zahraničí, kde zapálili portrét prezidenta Michela Aúna. „Zůstaneme tu. Vyzýváme všechny Libanonce, aby okupovali ministerstva,“ řekl jeden demonstrant do megafonu. Mezi demonstranty byli i veteráni. Jedna žena sdělila britskému kanálu BBC, že proniknout do ministerstva bylo snadné, jelikož bylo poškozeno při výbuchu.

Na náměstí Mučedníků někteří z tisíců demonstrantů házeli kameny. Policie použila slzný plyn proti skupině, která se pokusila překonat zátarasy v ulici vedoucí k budově parlamentu. Policie také patrně použila gumové projektily a Reuters sdělila, že někdo na místě střílel ostré náboje. Podle televizních záběrů demonstranti vzali útokem také ministerstva energetiky a ekonomiky.

  Maltská lidovecká poslankyně Metsolaová se stala novou předsedkyní EP

Na protest dohlíželi i vojáci se samopaly. Vláda totiž po výbuchu vyhlásila v hlavním městě dvoutýdenní výjimečný stav.

Demonstranti tvrdí, že politici by měli být potrestáni za nedbalost, která podle nich byla příčinou mohutného výbuchu, a vyzvali vládu k demisi. Dosud se uvádělo, že výbuch byl pravděpodobně následek požáru, jenž vznikl v blízkosti skladu s 2750 tunami dusičnanu amonného, který tam byl neprofesionálně uskladněn šest let od zabavení z lodi ruského podnikatele. Prezident Aún v pátek řekl, že se musí zjistit, zda šlo o nehodu, nebo zda výbuch nemohl způsobit vnější zásah. Odmítl ovšem výzvy k mezinárodnímu vyšetřování.

Současné protesty jsou největší od loňského října, kdy tisíce lidí vyšly do ulic na protest proti korupci a špatné ekonomické situaci a přiměly tehdejšího premiéra Saada Harírího k rezignovat.

Současný premiér Hasan Dijáb dnes večer oznámil, že požádá o uspořádání předčasných parlamentních voleb. „Z této krize se bez předčasných parlamentních voleb nemůžeme dostat,“ uvedl. Vláda by se otázkou měla podle BBC zabývat v pondělí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com