Slovenská prezidentka Čaputová pověřila sestavením nové vlády Fica

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes pověřila předsedu vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády. Fico to potvrdil novinářům po schůzce s hlavou státu, od které dostal dva týdny na vytvoření kabinetu. Podle něj zformování vlády nebude jednoduché. Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) volby vyhrála se ziskem téměř 23 procent hlasů, na vytvoření vlády s většinovou podporou ve sněmovně ale potřebuje získat ke spolupráci alespoň dvě další strany.

Čaputová dodržela tradici, že prezidentské pověření po volbách jako první dostává zástupce vítězné formace. Samotné pověření k sestavení vlády nemá oporu v ústavě; v zemi jde spíše o zvyklost, kterou se řídili už předchozí prezidenti. Hlava státu podle ústavy jmenuje nového premiéra a na jeho návrh pak členy jeho kabinetu.

Schůzka Čaputové s Ficem trvala zhruba čtvrt hodiny. Prezidentka má dlouhodobě napjaté vztahy se šéfem Směru-SD. Po jeho dřívějších slovních výpadech, že hlava slovenského státu je americkou agentkou, Čaputová letos v září podala na Fica žalobu na ochranu osobnosti. Před zvolením do vrcholné funkce byla Čaputová místopředsedkyní liberálního hnutí Progresivní Slovensko (PS), které až do sobotních voleb bylo neparlamentní stranou.

Slovensko v minulosti už zažilo, že vítěz voleb nakonec vládu nesestavil. Naposledy se to stalo v roce 2010 právě Směru-SD. PS, které je po víkendových volbách druhou nejsilnější stranou, už ohlásilo, že chce zabránit vzniku vlády Směru-SD. Složení příští vládní koalice bude podle analytiků záviset na postoji Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího Ficova stranického kolegy Petera Pellegriniho. Tato strana skončila ve volbách na třetím místě.

Po Ficovi se s Čaputovou sešel předseda PS Michal Šimečka. Novinářům po asi půlhodinovém jednání s hlavou státu řekl, že jeho hnutí zahájilo neformální rozhovory s představiteli dalších stran o možnosti vytvořit vládu. „Hledáme, zda existuje prostor a vůle vytvořit alternativní většinu k té, kterou sestavuje Robert Fico. Určitě má větší výhodu a lepší karty v rukou vítěz voleb,“ řekl Šimečka, který se hodlá vzdát funkce místopředsedy Evropského parlamentu a dále působit ve slovenské politice.

  Koronavirem se v Německu nakazilo dalších 22.268 lidí

Do slovenské sněmovny se po sobotních předčasných volbách dostane sedm formací, přičemž PS nechce spolupracovat se Směrem a nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS). Zatímco PS bude mít v novém 150členném parlamentu 32 poslanců, Směr získal 42 mandátů a SNS deset.

Fico, který byl ministerským předsedou už třikrát, v neděli řekl, že se bude opět ucházet o funkci premiéra a že jednání o programu příští vládní koalice by mohla trvat zhruba dva týdny. Právě 14 dnů dostal dnes od Čaputové na vytvoření vlády. Fico nesdělil, se kterými stranami by Směr-SD mohl kabinet sestavit, slovenští analytici i média nicméně jako jednu z nejpravděpodobnějších možností označují spolupráci Ficovy strany s Hlasem-SD a s SNS.

Po volbách Fico zopakoval svůj odmítavý postoj k vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské invazi. Pro případ účasti své strany v nové vládě ohlásil odvolání policejního prezidenta a šéfa elitní složky prokuratury. Tyto instituce se zabývají kromě jiného korupčními kauzami z doby dřívějšího vládnutí Směru-SD, který byl u moci nejprve v letech 2006 až 2010 a později nepřetržitě ve dvou shodně čtyřletých volebních obdobích mezi roky 2012 a 2020.

Čaputová: Úkolem nové slovenské vlády bude tlumit společenské rozpory

Jedním z hlavních úkolů příští slovenské vlády bude co nejvíce tlumit společenské rozpory, řekla prezidentka Zuzana Čaputová. Pověření sestavit vládu jako první dostane předseda vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Robert Fico. Čaputová už má naplánovány schůzky nejen s předsedou Směru-sociální demokracie Ficem, ale také s představiteli dalších stran.

„Chápu, že volební výsledky jsou pro mnoho lidí i zdrojem obav. Proto bude jedním z nejdůležitějších úkolů nové vlády co nejvíce ztlumit společenské rozpory. Společenský smír a soudržnost daleko přesahují horizont jakýchkoli voleb,“ uvedl Čaputová.

Prezidentka řekla, že kromě schůzky s Ficem bude jednat také s lídry dalších politických stran.

  Slovenský soud dal Kočnerovi a Ruskovi 19 let za padělání směnek

„Byť nás politika rozděluje, jako lidé se musíme respektovat. Výsledek voleb nezmění naše hodnotové nastavení. Budování a ochrana demokracie je hodnota převyšující naši rozmanitost,“ vzkázala obyvatelům země Čaputová, která je zastánkyní liberální demokracie a na rozdíl od Fica také podporovatelkou vojenské pomoci Ukrajině, jež se brání ruské agresi.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com