U vraku Titaniku se ztratila turistická ponorka, na její palubě byli lidé

Pobřežní hlídka z amerického města Bostonu spolu s kanadskými kolegy pátrá po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Ponorku vlastní firma OceanGate Expeditions, která potvrdila, že na její palubě jsou lidé, neuvedla ale jejich počet. Podle listu The Guardian jich je pět. Stanice BBC uvedla, že mezi pohřešovanými je i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Ten v příspěvku o plavbě jako spolucestujícího zmiňuje francouzského pilota ponorky Paula-Henriho Nargeoleta.

Vrak Titaniku leží na dně Atlantského oceánu asi 600 kilometrů od břehů kanadské provincie Nový Foundland kolem 3800 metrů pod hladinou. Cesta ponorkou k vraku Titaniku je turistickou atrakcí, která podle BBC vyjde na 250.000 dolarů (asi 5,4 milionu korun) na osobu a trvá deset dní.

Ponorka vyplula v sobotu z kanadské obce St John’s, k vraku Titaniku doplula v neděli ráno. Na palubě jsou zásoby kyslíku na 96 hodin, uvedla BBC. Harding, který je také pilot a podle některých médií se už podíval i do vesmíru, byl nejspíš jedním z cestujících.

„Konečně mohu hrdě oznámit, že jsem se přidal k expedici k Titaniku jako specialista. Vzhledem k nejhorší zimě na Novém Foundlandu za posledních 40 let bude tato mise pravděpodobně první a jedinou manuálně řízenou misí k Titaniku v roce 2023,“ napsal na sociální sítě Harding. „V týmu na ponorce je několik legendárních průzkumníků, z nichž někteří mají za sebou více než 30 ponorů k RMS Titanic od 80. let minulého století, včetně PH Nargeoleta,“ dodal Harding.

Expedici s turisty a vědci organizuje soukromá společnost OceanGate Expeditions, která v uplynulých dnech na sociální síti Twitter psala o aktuálních misích. Firma potvrdila, že jde o její plavidlo krátce před 18:00 SELČ, nesdělila však, kolik lidí je na jeho palubě. Internetové stránky firmy večer přestaly fungovat.

  Ukrajinská města Záporoží a Charkov hlásí masivní vzdušné údery

Společné záchranné koordinační centrum v Halifaxu v kanadském Novém Skotsku uvedlo, že plavidlo bylo nahlášeno jako pohřešované v neděli kolem 21:13 místního času (pondělí 2:13 SELČ). David Concannon, poradce OceanGate Expeditions, uvedl, že společnost ztratila kontakt s ponorkou v neděli ráno. Vzhledem k jeho propočtům posádka do dnešního odpoledne spotřebovala asi třetinu zásob kyslíku, uvedla agentura AP.

BBC uvádí, že dotyčná ponorka pojme pět lidí, z toho tři platící cestující, jednoho kapitána a jednoho odborníka.

„Snažíme se všemi způsoby pracovat na tom, abychom posádku dostali zpět do bezpečí. Veškeré naše úsilí teď věnujeme pasažérům ponorky a jejich rodinám,“ sdělila BBC firma OceanGate Expeditions.

Britský kontradmirál ve výslužbě Chris Parry varoval, že pátrání po turistické ponorce bude velmi obtížné. „Mořské dno je zvlněné. Samotný Titanic leží v příkopu. Kolem je spousta trosek,“ popsal Parry podmínky stanici Sky News.

Legendární britský parník Titanic, tehdy největší loď své doby, se potopil následkem srážky s ledovcem při plavbě z britského Southamptonu do amerického New Yorku v roce 1912. Na palubě bylo tehdy přes 2200 pasažérů, o život jich při neštěstí přišlo přes 1500. Vrak Titaniku objevila americko-francouzská expedice v roce 1985.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com