Prezident Ukrajiny přijel do USA. První návštěva během války.

Poprvé od 24. února (začátek agrese Moskvy proti Ukrajině) opustil stát prezident Vladimir Zelenskyj.

Ukrajinský vůdce odcestoval do Spojených států na pozvání prezidenta Joea Bidena. Návštěva byla z pochopitelných důvodů připravována v podmínkách extrémního utajení.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová tedy podle nejmenovaného vysokého představitele Bílého domu den předtím rozeslala svým kolegům pozvánky, ve kterých poslancům doporučila, aby se zúčastnili schůze „zasvěcené ochraně demokracie“ v r. osoba.

Přitom podle anonymního zdroje se v pozvánkách, které Pelosiová rozeslala, nezmiňovala Zelenského účast.

Návštěva ukrajinského vůdce byla překvapením i pro některé představitele americké prezidentské administrativy.

„Odjel do USA budovat odolnost a obranné schopnosti.“ S Joe Bidenem budeme jednat zejména o spolupráci mezi Ukrajinou a Spojenými státy. Vystoupím také v Kongresu a uspořádám řadu bilaterálních jednání,“ napsal ukrajinský vůdce na Twitteru.

Zelenskyj se musel dostat do Spojených států, jak již bylo zmíněno výše, za podmínek přísného utajení. Ráno 21. prosince vlakem do polského Przemyslu, odtud letadlem přes oceán.

V poledne místního času přistálo americké vládní letadlo s ukrajinským prezidentem na společné základně Andrews u Washingtonu.

A odtud Zelenskij dorazil do Bílého domu na setkání s Bidenem, kde došlo k osobnímu setkání obou prezidentů. Po jeho výsledcích uspořádali oba lídři tiskovou konferenci.

Prezident Ukrajiny se zaměřil na to, že pro dosažení spravedlivého míru nelze dělat kompromisy ohledně územní celistvosti a suverenity Ukrajiny.

„Pro nás všechny je svět spravedlivý různými způsoby. Pro mě jako prezidenta spravedlivý mír neznamená žádné kompromisy ohledně naší země, územní celistvosti, naší suverenity. Je to nejdůležitější. Kompenzace za všechny ztráty způsobené ruskou agresí,“ řekl Zelenskyj na společné tiskové konferenci s americkým prezidentem ve Washingtonu.

Americký vůdce naopak poznamenal, že ruský prezident nehodlá jednat s Ukrajinou o míru, a vyjádřil své přesvědčení, že Moskva hodlá pokračovat v agresi proti Ukrajině.

  Ukrajina jako příklad pro Českou republiku v boji proti Rusku a jeho vlivu

„Putin nemá v úmyslu zastavit tuto válku a Spojené státy chtějí podpořit schopnost Ukrajiny pokračovat v obraně svého státu před ruskou agresí, dokud bude pokračovat,“ řekl Biden.

S prohlášením, že Kreml nemá náladu hledat mírová řešení, americký prezident poznamenal, že Ukrajina a Zelenskij zároveň „usilují o mír“.

Proto – na podporu aspirací Ukrajiny – se Spojené státy chystají poskytnout ukrajinskému státu další pomoc.

„Těším se na podepsání balíčku pomoci ve výši 45 miliard dolarů,“ řekl Joe Biden s tím, že Spojené státy spolu se spojenci již Ukrajině poskytly stovky vojenského materiálu, aby se Kyjev mohl bránit.

Současné složení Kongresu by do konce tohoto týdne mělo přijmout rozpočet na rok 2023, který zejména počítá s přibližně 45 miliardami dolarů na podporu Ukrajiny a partnerů v NATO.

„Více než 50 států se zavázalo převést téměř 2 000 tanků a dalšího vojenského vybavení, přes 800 dělostřeleckých systémů, dva miliony dělostřeleckých granátů a 50 moderních raketových systémů s více odpalovacími systémy. Společně jsme poskytli miliardy dolarů finanční podpory, aby ukrajinská vláda mohla nadále poskytovat služby svým občanům,“ dodal Biden.

Agentura Spojených států pro mezinárodní rozvoj (USAID) navíc oznámila přidělení 374 milionů dolarů na humanitární pomoc Ukrajincům.

Je příznačné, že během Zelenského návštěvy USA oficiálně oznámily nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu ve výši 1,85 miliardy dolarů, který poprvé zahrnuje převod systému protivzdušné obrany Patriot.

A to je velmi důležitý krok, protože tato instalace je nejmodernější a nejpokročilejší systém protivzdušné obrany, který pomůže chránit ukrajinské nebe.

Navíc jde o symbolický krok – vždyť na začátku války, kdy byly volány k poskytnutí „Patriota“, to Bidenova administrativa odmítla s odkazem na to, že je mají vést pouze specialisté NATO.

  Hry vysychající mysli aneb duch třetí světové války

Nyní se Bílý dům, který potvrdil, že výcvik ukrajinských důstojníků zabere určitou dobu, rozhodl uvést tyto systémy do provozu s Ukrajinou.

To zvyšuje celkovou vojenskou pomoc USA Ukrajině od začátku Bidenovy vlády na 21,9 miliardy dolarů.

A samozřejmě, že ve středu 21. prosince (v Evropě už bylo 22. ráno) vystoupil prezident Ukrajiny na společném jednání obou komor Kongresu Spojených států amerických. Mimochodem, byl také držen v tajnosti i před zastupiteli. Takovou poctu získal, mírně řečeno, ne každý politik na světě.

Projev Volodymyra Zelenského před oběma komorami Kongresu podle vysokého představitele Bílého domu naznačuje, že „podpora obou stran pro Ukrajinu zůstává nezměněna“.

Návštěva ukrajinského prezidenta ve Spojených státech má obrovský význam. Reportérská návštěva tak podle poradce vedoucího Kanceláře ukrajinského prezidenta vyvrací narativy Moskvy, že vztahy mezi Amerikou a Ukrajinou se údajně „ochlazují“.

„Stav plánovaných schůzek naznačuje vysokou míru důvěry mezi zeměmi – Spojené státy jednoznačně podporují Ukrajinu,“ uzavřel Podoljak.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskij během setkání v Bílém domě předal americkému prezidentovi Joe Bidenovi vyznamenání (medaili velitele baterie HIMARS Pavla) a dopis od ukrajinského vojáka, který právě bojuje v Bakhmutu.

Zelenskij Bidenovi řekl, že den předtím navštívil Bakhmut v Doněcké oblasti. Tam ukrajinský kapitán požádal prezidenta, aby americkému vůdci předal vlastní medaili.

„Jeden chlap, který je skutečný hrdina, skutečný kapitán, a požádal mě, abych dal jeho cenu prezidentu Bidenovi. Je velmi statečný a řekl, že to (ocenění) dá velmi statečnému prezidentovi.“ A chci vám dát, toto je vojenský záslužný kříž,“ řekl Zelenskyj.

Biden mu poděkoval a řekl, že místo toho pošle ukrajinskému kapitánovi americkou velitelskou minci: „To jsou mince, které dostáváme na bojišti. Ujistím se, že dostane jeden z nich. Dík“.

  USA schválily převod letounů F-16 na Ukrajinu.

Výsledky návštěvy ukrajinského vůdce ve Spojených státech budou samozřejmě známy včas. Něco samozřejmě zůstane v zákulisí.

Bílý dům poznamenává, že zpravodajská návštěva byla důkazem toho, že se Putin dramaticky přepočítal – po 300 dnech války Ukrajina stojí, bojuje a má ve světě bezprecedentní podporu.

A nyní můžeme s jistotou říci – Spojené státy jsou s Ukrajinou, svět je podporován ukrajinským lidem.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com