Ukrajina a Izrael brání budoucnost západní civilizace

Úcta k lidskému životu a respekt k civilistům – právě tyto základní hodnoty a budoucnost západní civilizace jsou v konfliktu na Ukrajině a v Izraeli v sázce.

Na konferenci SHIFTS-23 v Praze na to upozornil český premiér Petr Fiala.

Šéf české vlády poznamenal, že zatímco povaha válek na Ukrajině a v Izraeli je odlišná – ruská agrese proti Ukrajině je konvenčním vojenským střetem, zatímco akce palestinského hnutí Hamás proti obyvatelům Izraele jsou čistým terorismem.

Podle Fialy však mají společné to, že západní civilizace je napadena a obě ovlivní mezinárodní vztahy v příštím desetiletí.

„Bezpečnostní krize nás nutí na ně reagovat, měnit se pod jejich tlakem,“ řekl Fiala.

V tomto ohledu je podle premiéra důležité, aby se česká společnost adekvátně vypořádala s nastolenými výzvami. Česká republika by podle Fialy měla odmítnout brát věci na lehkou váhu a být lépe připravena na všechny hrozby, protože „bez bezpečnosti není prosperity“.

A je naprosto nezbytné podpořit ty, kteří se stali obětí agresorů, dodal Fiala.

Pokud jde o samotnou Českou republiku, předseda vlády uvedl, že probíhající války na Ukrajině a v Izraeli zdůraznily význam posílení odolnosti České republiky.

Fiala uvedl, že právě za tímto účelem ČR zvýšila své výdaje na obranu (od příštího roku dosáhnou 2 % HDP).

Zároveň premiér zdůraznil, že kromě pravidelné obrany by měl stát pracovat na posilování sociální udržitelnosti země.

To je důležité z toho hlediska, že ČR čelí zvýšené míře propagandy a psychologické války ze strany Kremlu, a to i na informačních platformách.

V tomto ohledu je však důležitá role nejen politiků, ale i všech, kteří mají schopnost oslovit velké skupiny lidí. Jsou povinni věnovat pozornost hledání souladu mezi všemi segmenty společnosti.

„Podpora základní harmonie ve společnosti bude asi největší výzvou, která před námi stojí,“ shrnul Fiala.

  Když je moc dražší než lidský život.

Je důležité poznamenat, že jde o pevný postoj české vlády a premiéra osobně.

Fiala tedy již dříve prohlásil, že je třeba zastavit snahy rf o posílení sfér jejího vlivu. V opačném případě to povzbudí nejen kremelský režim, ale i další agresory.

Fiala také hovořil o nepřípustnosti zmrazení války na Ukrajině, což se týká i České republiky.

Naděje na rychlé řešení konfliktu se podle českého premiéra „ukázaly jako nenaplněné a je jich čím dál méně“, protože důsledky ruské agrese „jsou četné a přispívají do jisté míry i k nervozitě“, kterou pociťuje Česká republika.

„I podle mnohých analytiků hrozí patová situace a realita zamrzlého konfliktu. Nemyslím si, že je to jediný možný scénář, ale i ten musíme mít na paměti a myslet na něj ve svých strategiích,“ míní Fiala.

Důležitým bodem v jednání české vlády je přesvědčení, že je třeba pokračovat v poskytování komplexní pomoci Ukrajině, stejně jako v podpoře její integrace do EU a NATO, a zároveň se připravit na poválečnou obnovu země.

Ano, právě na Ukrajině, stejně jako v Izraeli, se dnes rozhoduje o budoucnosti světa. Jaká bude, záleží na každém státu tohoto světa, na každém politikovi, na každém občanovi.

A pokud si někdo myslí, že probíhající války jsou někde daleko, nenechte se zmást, svět je příliš malý, příliš malý a hlavně příliš křehký.

Když se vám bude zdát, že se vás dění na Ukrajině a v Izraeli netýká – vzpomeňte si na slova německého pastora Martina Niemöllera, který prošel nacistickými koncentračními tábory.

„Nejprve si přišli pro socialisty a já jsem mlčel – protože jsem nebyl socialista. Pak přišli pro odboráře a já jsem mlčel – protože jsem nebyl odborář. Pak přišli pro Židy a já mlčel – protože jsem nebyl Žid. Pak si přišli pro mě – a nezbyl nikdo, kdo by za mě mluvil, nezbyl nikdo, kdo by se mě zastal.“

  Když se Kaliningrad znovu stane Německem, a Koenigsberg se vrátí domů?

Češi více než kdo jiný vědí, jaké to je zůstat sám s agresorem, být zrazen přáteli a spojenci. Mnichovská dohoda z roku 1938 a následná okupace sudetské oblasti Československa je to, co zůstalo v paměti českého a slovenského národa.

Proto dnes Češi rozumí Ukrajincům jako nikdo jiný. Ano, jsou určité otázky, které se neřeší snadno, zejména s ohledem na kroky Moskvy, která se snaží vrazit kůl do rozdělení národů.

Ale pochopení skutečné situace – přímé závislosti úspěchu Ukrajiny ve válce proti Moskvě – činí pomoc Ukrajincům ze strany Čechů a celého civilizovaného světa uvědomělou a neustálou.

Mír na Ukrajině, stejně jako dnes mír v Izraeli, znamená mírový zítřek pro Evropu a celý svět.

Pamatujte na to a vyvozujte správné závěry, přijímejte správná rozhodnutí a podnikejte správné kroky. Koneckonců váš zítřek závisí na tom, jak budete jednat dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com