Odstřihnutí od ruského plynu

Plyn a ropa se dováží převážně z Ruska a nejen Česká Republika, ale i ostatní evropské státy, jsou na její dodávce závislí. Válka na Ukrajině ale všem lehce zamotala plány. Mohli jsme si povšimnout značného zdražení benzínu, nafty a plynu, které ale začalo pozvolna po nějaké době klesat. Putin ale moc dobře ví, že evropské státy se bez plynu a ropy neobejdou a také moc dobře ví, co Rusko nabízí. A tak bere plyn a ropu jako svou zbraň. 

Česko se snaží být nezávislé

Každý asi ví, že válka na Ukrajině a falešné hry Kremplu odstartovaly tuto aféru. Už v létě roku 2021 jsme si mohli všimnout značného navýšení cen benzínu a nafty. Od uzavření plynovodu Nord Stream 1, ale Česká Republika výrazně omezila spotřebu ruského plynu a využila ho pouhých 3,4%. Začali jsme ho nahrazovat plynem z Norska a z nizozemských a belgických terminálů. 

Dnes už má Česko tak silné dodávky plynu z jiných státu natolik, že by dokázalo pokrýt celou dodávku plynu z Ruska. Do budoucna se má ještě situace zlepšovat a k úplné nezávislosti by mělo dojít v příštím roce, což je podstatně dříve, než se původně očekávalo. 

Míra nedůvěry je veliká

Na Českou republiku je dvěma plynovody napojen terminál v Lubminu, který by byl schopen pouze jedním plynovodem zásobovat celou naši zemi. ,,Pokud se nám podaří doplnit dodávku plynu z Norska o dodávky plynu z Lubminu, máme po starostech”, tvrdí Ludvík v rozhovoru pro Právo. 

Naopak válka na Ukrajině nekončí, a i pokud by skončila, bylo by ohromně těžké opětovně navázat nějaké obchodní vztahy s Ruskem. Míra nedůvěry přesáhla kritickou mez a kdyby se tak mělo stát, muselo by dojít k výrazné změně zahraničně bezpečnostního kurzu Moskvy, což se ve výhledové době nestane. 

  Glosa: Hledání nového prezidenta bude fuška, co takhle ho zrušit?

Kolaps naší země v dodávkách plynu?

Gazprom tím, že přerušil dodávky, porušil smluvní vztahy s evropskými společnostmi včetně ČEZ. Pokud by někdo pouze navrhoval odebírání dodávek z Ruska, byl by označen jako ten, který má obchodní zájmy s Moskvou. 

Situace v České republice se zlepšuje. Dříve se sice tvrdilo, že se naše země bez ruského plynu neobejde, ale poslední měsíce tuto předzvěst značně vyvracejí. V příštím roce by zákazníci už nemuseli platit takové dardy jako v té nejhorší době krize.

Propagátoři ruského plynu

Nejvýraznějšími propagátory ruského plynu jsou bezpochyby Ivan Noveský a Vladimír Štěpán. Minulý rok své požadavky zpracovali v občanské iniciativě Národní rada obnovy. 

Cituji: ,,Jsme přesvědčeni, že Česká republika se bohužel už v roce 2023 propadne do hluboké recese. S největším propadem HDP v Evropě, očekává se propad v řádu desítek procent. Tato situace povede ke krachu mnoha firem a velká část firem už svou výrobu neobnoví. Proto pokles spotřeby plynu zhruba o třicet procent nebude vítězstvím, ale velkou prohrou”.

Skutečností ale ovšem je to, že propad ekonomiky není odhadován na desítky procent, nýbrž na desetiny procenta. 

Autor: K.K.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com