Krym, most, začátek.

Ráno 8. října otevřelo novou stránku v historii Ruska. Krymský most, který je symbolem unáhlenosti, důkazem, že „jsou tam navždy“ a „velikost ruského národa“, nešťastnou náhodou začal hořet.

„Na krymském mostě byl vyhozen nákladní vůz, což vedlo k vznícení sedmi palivových nádrží vlaku. Dvě části mostu se částečně zřítily,“ uvedl takzvaný „Národní protiteroristický výbor“.

Podle prohlášení úřadů dočasné okupace poloostrova je v tuto chvíli zastaven veškerý provoz (silniční a železniční) na Krymském (Kerčském) mostě). Alternativou je přejezd trajektem, který okupanti spouští Kerčským průlivem.

Dočasně nebudou vypraveny všechny vlaky spojující s obsazeným poloostrovem, které měly odjezd v nejbližší době. Kromě toho byl pozastaven prodej jízdenek na vlak na Krym.

Všeruský svaz pojistitelů odhadl škody při zničení krymského mostu na 200-500 milionů rublů.

Pravděpodobně je třeba zástupcům Ruské federace připomenout, že bezpečnostní opatření nesmí být porušována při použití tak nebezpečného zařízení, jako je most, zejména ten Krymský, postavený s mnoha porušeními.

Ale co je nejdůležitější – postaveno na zajaté cizí zemi (a mimochodem také na vodě). O čem, docela výmluvně poznamenal poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Podoljak.

„Krym, most, začátek. Všechno nelegální musí být zničeno, všechno ukradené musí být vráceno Ukrajině, všechno okupované Ruskem musí být vyhnáno,“ tweetoval a komentoval incident na mostě.

Taková slova zástupce ukrajinských úřadů jsou plně oprávněná a vycházejí z postoje Ukrajiny, která stavbu tohoto mostu považuje za nezákonnou. Celý civilizovaný svět má stejný úhel pohledu.

Je důležité si uvědomit, že porušení bezpečnostních předpisů je mezi zástupci Ruské federace poměrně častým jevem. Buď budou kouřit v blízkosti muničních skladů, aniž by uhasili nedopalek, nebo se budou chovat nedbale v blízkosti skladu paliva. A tady je most.

Mimochodem, pro zástupce „druhé armády světa“ by bylo užitečné znát pravidla pro přepravu munice. Takže pro každý případ mají můstky ještě skladem a mušlí je dost.

Navíc, soudě podle nálady v Kremlu, válku ukončit nechystají, takže se bude hodit rada – výbušné látky (náboje) je potřeba přepravovat odděleně od zápalnic. Koneckonců, všechno je možné.

V případě pochybností se můžete poradit se svými vlastními speciálními službami – Moskva jich vyrobila dost a určitě vědí, jak zacházet s výbušninami.

  "Ukrajinská suverenita v míru: Souhlas a integrita"

Pamatuji si, že asi před osmi lety (2014) ve Zlínském kraji v obci Vrbetice došlo k výbuchům v muničním skladu. Vyšetřování pak ukázalo, že stopa vede do Moskvy.

Vše bylo navíc tak jednoznačné a průkazné, že český Senát výbuchy označil za „akt státního terorismu Ruské federace“, který následně vedl k vyhoštění řady ruských diplomatů obviněných z práce pro kremelské speciální služby.

Mimochodem Moskva tehdy trvala na verzi o porušování TBC Čechy při manipulaci s municí.

No, asi o tom hodně vědí. Není ale jasné, proč kremelské speciální služby při upozorňování na „nedostatky“ jiných zemí nedaly zástupcům své země pokyn, jak s granáty zacházet.

Ostatně je známo, že Krymský most byl důležitou tepnou pro podporu ruské skupiny vojsk na jihu Ukrajiny.

Možná je příčina „požáru“ na mostě přes Kerčský průliv v něčem jiném, kdo ví. Kremelský diktátor již „obdržel zprávy o situaci a nařídil vytvoření vládní komise kvůli mimořádné události na krymském mostě“.

Oznámil to mluvčí Kremlu Peskov s tím, že termín obnovy mostu není znám.

A přesto malá nuance. „Ne zničené, ale pouze poškozené,“ takto „doporučil“ Kreml soudním médiím, aby informovala o incidentu na Kerčském mostě.

Jak je vidět, práce jsou v plném proudu. Vyšetřovací týmy pracují a určitě zjistí pravdu, jak se to všechno stalo, a určitě budou informovat svět.

No, Rusové budou určitě informováni. Je to pravda, protože to jsou strážci zákona Ruské federace, říkají jen pravdu, neváhejte.

Mezitím je tu jen fakt – most je poškozen.

„V 06:05 zařízení ukázalo chybný chybný zážeh na kolejích na železniční části dopravního přejezdu Kerčským průlivem. Palivová nádrž na konci nákladního vlaku začala hořet. Lokomotiva s částí vozů byla odvezena do stanice Kerch. Probíhají nouzové práce. Příčiny incidentu se zjišťují,“ uvedla v prohlášení tisková služba takzvané „Krymské železnice“.

Na snímcích, které publikují očití svědci na sociálních sítích, je přitom zřejmé, že kromě požáru na železniční větvi mostu byla poškozena i vozovka – několik úseků se jednoduše zřítilo do vody. S čím to souvisí, je záhadou.

A přestože oficiální předběžná verze je nehoda, parlament anektovaného Krymu již tyto události spojuje s akcemi „ukrajinských vandalů“. Informuje o tom zejména ruská tisková agentura, která je ve službách Kremlu.

  Leopard hlídá Evropu. Slovensko a Česká republika jsou vybaveny tanky z Německa.

Stojí za zmínku, že Krymský most, postavený po dobytí poloostrova Ruskem, byl zvláštní pýchou kremelského schizofrenika, který osobně přišel na jeho otevření v roce 2018. Celkové náklady na projekt podle novinářů přesáhly 300 miliard rublů.

„Ráno na Krymském mostě. Hořící palivové nádrže. Také zničená část vozovky! Všechno bude Ukrajina! “- takto reagovaly vzdušné síly ozbrojených sil Ukrajiny. Informace o příčinách požárů a ničení však nepodali.

Ukrajinské vojenské velení opakovaně hovořilo o nutnosti zničit most, přičemž uznalo, že Ukrajina nemá zbraně k provedení tohoto úkolu.

Teoreticky by na most mohly dosáhnout střely ATACMS pro systém HIMARS RSZV s letovým dosahem až 300 km. Ale Spojené státy dosud nerozhodly o jejich přesunu do Kyjeva.

Ozbrojené síly Ukrajiny se navíc již několik měsíců snaží zničit Antonovský most v Chersonu. Desítky vypálených raket ale most jen poškodily a nezpůsobily takovou zkázu, jakou lze vidět na krymském mostě po požáru vlaku s palivem.

A přestože je útok na Kerčský most zcela symbolický a pro zajištění ruského uskupení na jihu Ukrajiny velmi destruktivní, je stále nesprávné hovořit v této situaci jednoznačně o ukrajinské stopě.

Abychom pochopili, kdo skutečně může stát za tím, co se stalo na Krymu, stačí se podívat na reakci ruských politiků na tuto událost.

„Dlouho ohlašovaný teroristický útok na Krymský most už není jen výzvou, je to vyhlášení války bez pravidel. Podkopání krymského mostu je přímou skutečností teroristické války, která by měla mít za následek adekvátní reakci,“ řekl jeden z poslanců Státní dumy s tím, že pokud Rusko ponechá tento okamžik bez odezvy, „takové teroristické činy budou pokračovat i v budoucnu. .“

„Je čas bojovat! Drsné, až kruté. Aniž bych se ohlížel na jakoukoli výtku ze Západu. Přísnější sankce nebudou! Horší slova se říkat nebudou! Musíme si udělat vlastní. Začali jsme – jdeme do konce. Není cesty zpět! Je čas odpovědět!“, – slova šéfa jedné z frakcí v ruském parlamentu.

Kremelští „novináři“ také reagují na politiky.

„Dívám se a nevěřím svým očím. Možná teď něco uděláme. Jistě. Je to pravda?“ ptá se hlavní propagandista RosTV.

  Záclona. SSSR skončil. Svět se loučí s posledním prezidentem SSSR

A od svého vlastního kolegy, šéfa propagandistické hlásné stanice Kremlu ve světě, dostává odpověď: „Na most je třeba odpovědět nejpřísněji. Kyjev, Lvov, Oděsa, Charkov, Žitomyr. Přestaň být trpělivý!“

Vzhledem k takovým výzvám je jasné, jak může být tento incident pro Kreml prospěšný. Casus belli, který se Moskvě nikdy nepodařilo najít do 24. února, protože zahájila válku proti Ukrajině „bez důvodu“, se zdá být nyní vytvořena.

Je důležité poznamenat, že současná příležitost není potřeba pro vnější použití – celý civilizovaný svět naprosto dobře chápe, co je Kreml a proč vede válku na Ukrajině.

Výbuchy spáchané na kerčském mostě mohou být pro současnou kremelskou partu prospěšné představit ruskému obyvatelstvu – ospravedlnit šílenství, do kterého se tato vláda vrhla do jejich země.

To platí zejména vzhledem k naprostému selhání mobilizace a protestního hnutí, které se stalo skutečnou hrozbou pro kremelskou kliku.

Důležité je také vzít v úvahu zvrat, který nastal v chování kremelského diktátora po jeho návratu ze Samarkandu, kde se konal summit Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO). Tam byl ruský Fuhrer ponížen před očima celého světa.

Právě po návratu z Uzbekistánu se podle expertů kremelská klika rozhodla eskalovat nepřátelství.

A nyní Moskva dostává formální důvod nazývat válku válkou a vyzývat obyvatelstvo, aby se chopilo zbraní.

Samozřejmě je to pouze domněnka a kdo je skutečným zákazníkem a vykonavatelem krymských výbuchů, snad ukáže čas. Ale skutečnost, že je to právě Kreml, kdo se může stát hlavním příjemcem toho, co se stalo, je nepochybná.

Reakce Washingtonu zatím není známa. Bude zajímavé poslouchat majitele Bílého domu, zejména vzhledem k jeho nerozhodnému postoji, který demonstruje zejména Bidenovo prohlášení, ohledně jeho připravenosti setkat se s kremelským diktátorem.

Ostatně na reakci světa bude záviset i vývoj situace na Krymu a Ukrajině jako celku.

Možná by si představitelé předních světových států měli vzít příklad z estonského ministra zahraničí Urmase Reinsalua, který se vyjádřil jasně a jednoznačně: „Estonsko to jistě vítá a blahopřeje ukrajinským speciálním silám, které za touto událostí pravděpodobně stojí.“

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com