Bezpečnost je pro poválečnou Evropu prioritou číslo jedna. Prezident Ukrajiny poskytl rozhovor České televizi.

Osm měsíců a jeden týden je přesně to, jak dlouho ukrajinský lid zadržuje většinu moskevských hord na východních hranicích kontinentu.

Agresor každý den kromě tradičních válečných metod terorizuje Ukrajince útoky na kritickou infrastrukturu, odpaluje rakety na ukrajinská města a vesnice.

250 dní války. Ale ukrajinský prezident říká, že dny nepočítá, teď jde hlavně o vítězství. A abychom toho dosáhli, je důležité, aby Ukrajina cítila podporu partnerů, a to jak z vojenského, tak z humanitárního hlediska.

Zejména Volodymyr Zelenskyj poděkoval bratrskému českému lidu, který Ukrajincům nejen podal pomocnou ruku, ale vřele je pohostil.

Asi půl milionu občanů Ukrajiny přijalo Českou republiku do svých domovů, z toho přes 100 tisíc v Praze. To je podle ukrajinského vůdce kolosální podpora a Ukrajina to cítí.

„Necítím to, vidím to, tuto podporu.“ 450 tisíc je hodně, ale žádám o tuto podporu, nechte si ji a ukrajinský lid na to nikdy nezapomene,“ řekl Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň poznamenal, že když se Ukrajinci brání, brání i Českou republiku, protože Rusko se nezastaví na Ukrajině.

„Moskva má zájem všude tam, kde byl její vliv za Sovětského svazu,“ zdůraznil Zelenskyj a vyjádřil důvěru, že občané České republiky to chápou a cítí.

Jako důkaz toho prezident vzal na vědomí shromáždění konané 28. října v centru Prahy, které se na Václavském náměstí sešlo přes 100 000 lidí.

„Nemáme tolik peněz, kolik musí Rusko zaplatit za takové akce, jsme ve válce,“ řekl Volodymyr Zelenskyj s tím, že na rozdíl od proruských demonstrací, které se konaly dříve, se shromáždění na podporu Ukrajiny spojilo. ti, kteří Ukrajince skutečně podporují.

A přesto si ukrajinský vůdce všiml atmosféry a podle Zelenského ji lidé dokázali. S přihlédnutím k osobní zkušenosti z návštěvy České republiky ukrajinský prezident zaznamenal pohostinnost Čechů, kterou dnes vůči Ukrajincům projevují.

  Konference ruského prezidenta proti skutečné situaci s ruskou ekonomikou

„Každý vůdce je pozdraven lidmi své země. Pak se vůdce ukáže,“ řekl ukrajinský vůdce s tím, že za vůdcem jakéhokoli státu stojí jeho lid, který je hlava státu povinna chránit.

Válka na Ukrajině přiměla všechny evropské země přemýšlet o bezpečnosti, věří Zelenskij a poznamenává, že po válce bude prioritou číslo jedna bezpečnost každého státu jednotlivě a EU jako celku.

„Porazíme Rusko, ale to neznamená, že nebezpečí z něj pomine a po nějaké době se nevrátí,“ zdůraznil prezident Ukrajiny.

Zelenskyj také poznamenal, že vzhledem k těmto výzvám pověřil premiéra, aby s českou stranou vypracoval plány na vybudování společných projektů, které pomohou zajistit bezpečnost občanů obou zemí.

Ukrajinský vůdce oznámil, že chce položit základy, na kterých budou stavět politici příštích generací, a zaručit ochranu svých občanů.

Na otázku novináře, zda některý z vůdců Evropy tlačí prezidenta Ukrajiny ke kompromisu s Ruskem, Zelenskyj odpověděl, že na tom nezáleží.

„Chápu touhy těchto vůdců, ale vím, jak to skončí, už jsme tam byli (s Ruskem jsme byli přátelé) a tam nás nemůže čekat žádné překvapení,“ řekl s tím, že je potřeba vybudovat spíše pragmatické než romantické vztahy s Moskvou.

Zelenskyj řekl, že za 30 let nezávislosti ukrajinské úřady nevybudovaly spolehlivý bezpečnostní systém ve vztahu k Moskvě, a to podle něj „byla hlavní chyba naší země, ukrajinské politiky“.

Ať je to jak chce, Ukrajinci prostě nečekali tak agresivní chování ze strany Ruska – takové krvavé činy.

„Vůbec jsem si nemyslel, že je to v 21. století možné. Zvířata jsou nevzdělaná, nevychovaná zvířata,“ říká ukrajinský prezident.

„Mluví o touze vyjednávat a vystřelit přes padesát raket na Ukrajinu. Jsou šílení! Vidíte, 54 střel za půl dne. Jaká mohou být jednání?! A to není otázka kompromisu – s kým a o čem vyjednávat? – ptá se Zelenskyj řečnicky a vysvětluje, že právě proto je zbytečné ho tlačit ke kompromisu s Ruskem – „jedna válka pro Ukrajinu v tomto století stačí.“

  USA - Ukrajina. Signál solidarity. Závazek bezpečnosti v Evropě.

Prezident věří, že pokud chce Moskva skutečná jednání, může vše vyřešit velmi jednoduše.

„Vypadni z našeho území a pak si sedneme ke stolu a rozhodneme se, jak budeme žít v příštích sto letech.“ Není jiná cesta. Navíc musí opustit Donbas i Krym, protože pokud tam zůstanou, zmrazí konflikt. Víme, co to je, máme 8 let zkušeností,“ vysvětluje ukrajinský lídr.

Volodymyr Zelenskij na otázku o pravděpodobnosti jaderné války odpověděl, že vzhledem k nedostatečnosti současného vedení Ruské federace, které často jedná v rozporu se zdravým rozumem, lze od Kremlu očekávat vše.

Prezident Ukrajiny ale zároveň vyzval, aby se nebáli Ruska a nenásledovali jeho ultimáta.

Volodymyr Zelenskij se v závěru rozhovoru s Českou televizí podělil o svůj sen – jet k moři, na Krym.

„Ale v zimě není třeba jezdit k moři, pojedu v létě,“ poznamenal prezident Ukrajiny.

No, no, zbývá počkat na teplé počasí a pravděpodobně se o tento sen podělí všichni občané Ukrajiny společně se svým prezidentem, který si s velkou radostí odjede odpočinout na Krym.

Zatím je ale Ukrajina ve válce. 250 dní vytrvalosti, odvahy a hrdinství. Finále však může být jen jedno, jak řekl ukrajinský lídr – jde o vítězství. Vítězství Ukrajiny, Evropy a celého civilizovaného světa.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com