Česká republika bude pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny

Česká vláda, ztělesňující vůli lidu České republiky, prokazuje plnou podporu lidu Ukrajiny a deklaruje svůj záměr nadále podporovat Ukrajinu ve válce proti Ruské federaci.

Je důležité, aby tato podpora byla vyjádřena konkrétními kroky a akcemi. Fialův kabinet tak rozhodl o dalších dodávkách vojenské techniky na Ukrajinu.

Oznámila to ministryně obrany České republiky Jana Černochová. Podrobnosti ohledně konkrétního vybavení zároveň neupřesnila, poznamenala ale, že země již dříve vyslala na Ukrajinu 38 tanků, 55 obrněných vozidel, čtyři letadla a 13 samohybných houfnic z vojenských záloh.

Kromě státních zdrojů to byly podle ministra i solidní dodávky od soukromých firem.

Česká republika aktivně pomáhá Ukrajině na různých frontách – diplomatické, humanitární, finanční – ale pro Kyjev je zvláště citelná podpora vojenské techniky, kterou Ukrajina dnes tak zoufale potřebuje.

Mimochodem, Česká republika jako první dodala tanky na Ukrajinu. Zatímco „vůdci“ EU přemýšleli, zda se to má udělat, a hlavně – jak se k tomu postaví Moskva, česká vláda učinila rozhodný krok.

Kromě toho, jak již bylo dříve oznámeno, Česká republika schválila výrobu systémů protivzdušné obrany pro ozbrojené síly Ukrajiny. Práce navíc provede česká firma a platbu za zakázku společně uhradí Spojené státy americké a Nizozemsko.

A to je jen malá část toho, co bylo dodáno a bude převedeno na ukrajinskou stranu.

Za zmínku stojí, že pomoc ukrajinské armádě nejde pouze po oficiální linii.

Česká republika tak začala v rámci iniciativy „Dárek pro Putina“ získávat prostředky na nákup vícenásobného odpalovacího raketového systému (MLRS) „RM-70“ pro Ukrajinu.

Jen se podívejte na efekt: už za první čtyři hodiny Češi vybrali přes 2 miliony korun.

Podle spoluautora projektu Martina Ondráčka jde o nejrychlejší start české sbírky na zbraně ukrajinské armády.

  "Za válku proti Ukrajině je zodpovědné celé Rusko." - Petr Pavel.

Celkem chtějí Češi na nákup raketometu RM-70 s balíčkem 365 raket vybrat 50 milionů korun.

Mimochodem Ondráček řekl, že český výrobce munice STV Group již zahájil modernizaci a rekonstrukci vícenásobného odpalovacího raketového systému pro potřeby ukrajinské armády.

Nákup MLRS není první položkou v rámci „Dárku pro Putina. Od chvíle, kdy se projekt objevil (začátkem května 2022), již občané České republiky zakoupili pro Ukrajinu tank Thomas a protiletadlový raketový systém Viktor.

Taková jednota vládních aspirací a jednání běžných občanů České republiky svědčí o bezvýhradné podpoře Ukrajiny ze strany České republiky.

Tohoto problému začínají využívat stejně jako Praha i další země EU a poskytují Kyjevu podporu.

Ukrajinská armáda tedy již čeká na dodávku tanků Leopard, k jejichž přesunu dalo po dlouhém zvažování Německo.

Mění se i vnímání evropských politiků, kteří vyjadřují stále hlasitější prohlášení. Exprezident Německa Gauck tedy řekl, že Ukrajina je jasnou obětí ruské agrese.

Evropa dnes velmi pozorně sleduje dění na Ukrajině a dobře ví, že ukrajinský lid, který se chrání, chrání celou Evropu.

Proto chránit Ukrajinu, respektive pomoci k tomu Ukrajincům, je úkolem pro evropské státy.

Mimochodem, podle průzkumů provedených na válčící Ukrajině polovina Ukrajinců považuje NATO za nejlepší záruku bezpečnosti.

Možná nastal čas, aby aliance uvažovala o připojení k Ukrajině tam.

Ať je to jakkoli, je důležité si uvědomit, že podpora ukrajinského státu, kterou Česká republika jednoznačně prokázala, je jasným příkladem pro ostatní evropské země.

A to by se mělo stát spolehlivou základnou pro závěrečnou válku rozpoutanou Moskvou. Pouze společně můžeme porazit agresora, který ohrožuje celý světový řád.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com