Politik zabíjející Rusko. Zemanův výrok o majiteli Kremlu.

idnes.cz

Prezident ČR opět hovořil o Rusku a jeho vůdci osobně a znovu poznamenal, že změnil svůj postoj k druhému.

„Putina jsem si neidealizoval, ale viděl jsem v něm politika, který se stará o zájmy své země.  Agrese proti Ukrajině byla proti zájmům Ruské federace.  Pokud si to neuvědomoval, tím hůř pro něj,“ řekl Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas.

Prezident také podpořil rozhodnutí evropských států poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc s tím, že bezpečnostní zájmy jsou nyní důležitější než ekonomické výhody.

 „Přestože jsem zastáncem prosazování ekonomických zájmů, jsou situace, kdy by tyto zájmy měly být až na druhém místě a ustoupit zájmům bezpečnostním.  Přesně taková je situace na Ukrajině.  Ohrožena je nejen samotná Ukrajina, ale i bezpečnost České republiky,“ řekl Zeman s tím, že právě to diktovalo jeho odhodlání poskytnout pomoc Ukrajině hned v první den ruské agrese.

„Pokud byl napaden sousední stát, tak si myslím, ať se děje cokoliv, musíme být solidární s těmi, kteří byli napadeni,“ řekl prezident České republiky.

 Miloš Zeman si je jistý, „že rozhodnutí Ruské federace je iracionální a způsobí značné škody přímo ruskému státu“.  To znamená, že Putin vlastně ničí svou zemi.

Je důležité poznamenat, že Zeman, jedna z prvních hlav evropských států, odsoudil útok ruské armády na Ukrajinu a vyzval Evropu a svět jako celek k tvrdé reakci na agresora.

 Hlava českého státu v projevu 24. února v televizním projevu ke spoluobčanům směle přiznala, že se v hodnocení ruských záměrů zmýlila, přičemž jednoznačně prohlásila, že Moskva „svým jednáním páchá zločin proti světu“.

„Před pár dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a nezaútočí na Ukrajinu.  Přiznávám, že jsem se mýlil – ten blázen musí být izolován.  Navíc je nutné se bránit nejen slovy, ale konkrétními opatřeními,“ řekl Zeman a vyzval k tvrdším sankcím vůči Ruské federaci.

  Mezinárodní trestní soud se bude zabývat zločiny Khalify Haftarové a ruskými zločinci v Libyi

 Začátek příštího roku bude na Pražském hradě ve znamení změn – přijde tam nový majitel.  Miloš Zeman, který byl ve funkci prezidenta dvě volební období, se chystá předat své pravomoci.

 Současná hlava státu je dlouho považována za sympatizanta Kremlu – má pověst jednoho z hlavních Putinových přátel v Evropě.

Ve skutečnosti o tom jeho slova a činy svědčily.  Vše se ale změnilo 24. února, kdy na Ukrajině začala neskrývaná agrese Moskvy.

Zemanovi se podařilo najít odvahu přiznat, že se v hodnocení vedení Kremlu mýlil.

 Takové chování českého lídra je velmi netypické pro současnou politickou elitu Evropy, která se v „důchodu“ snaží předstírat nesrozumitelnost, distancovat se od toho, co se děje.

 Příklad bývalé německé kancléřky Frau Merkelové je toho názorným potvrzením.  I po odchodu z aktivní politiky se snaží předstírat nechápavého blázna, ospravedlňuje své kriminální činy během kancléřství a stále ospravedlňuje Putinovu agresi.

Zeman ale jednal čestně – jak z hlediska adekvátního posouzení situace, tak ve vztahu ke svým spoluobčanům.

A to opět vypovídá o vysokém vědomí a sebeúctě českého lidu, jeho historické paměti a oddanosti demokratickým principům.

Odhodlání, s jakým majitel Pražského hradu k současné situaci přistupuje, si zaslouží respekt.  Miloš Zeman vyjadřuje plnou podporu ukrajinskému lidu a poznamenává, že mír přijde „ne přijetím zbabělého kompromisu, ale jako výsledek rozhodného postupu proti agresorovi“.

„Musíme se chovat jako stateční lidé, kteří se ve svém vlastním zájmu nesnesou s projevenou agresí,“ uzavřel prezident České republiky.

A to velmi koresponduje se slovy otce české státnosti Václava Havla: „Svobodné a nezávislé státy nejsou možné bez svobodných, sebeúctyhodných a soběstačných občanů.“

Česká republika je zemí svobodných lidí, kteří hájili své právo volby.  Nyní je důležitější než kdy jindy vybrat si.  Koneckonců, váš zítřek závisí na tom, co bude dnes.

  Řešení nedostatku pracovních sil: Putinův kontroverzní krok ke zrušení omezení dětské práce

autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com