Haag. Putin. Zatčení.

Zdá se, že se v mezinárodním uspořádání něco změnilo. Stalo se to, co chtěli všichni příčetní lidé – Haagský soud vydal na hlavního agresora naší doby zatykač.

„Putin je údajně odpovědný za válečný zločin nezákonné deportace obyvatelstva a nezákonného přesunu dětí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace,“ uvedl mezinárodní soud v prohlášení.

Zatykač byl také vydán na jméno zmocněnce prezidenta Ruské federace pro práva nezletilých Marii Lvové-Belové, která je rovněž obviněna z nezákonného vyhoštění nezletilých z Ukrajiny do Ruské federace.

„Existují rozumné důvody domnívat se, že každý podezřelý je odpovědný za válečný zločin nezákonné deportace obyvatelstva a nezákonného přesunu obyvatelstva z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace,“ uvedl soud v prohlášení.

Předseda ICC Piotr Hofmansky učinil důležité upřesnění a uvedl, že výkon rozhodnutí nyní závisí na mezinárodním společenství.

„Soudci vydali zatykač a poprava závisí na mezinárodní spolupráci,“ řekl.

To znamená, že soud vykonal svou práci a nyní je otázkou, zda společnost, která se nazývá civilizovaná, je připravena udělat něco, co umožní chránit tuto společnost samotnou před krvežíznivým maniakem, pro kterého je zabíjení obvyklé jako existující.

A už nejde o Ukrajinu, se kterou představitelé této společnosti velmi dlouho zakrývali neochotu čelit Moskvě a prezentovali „konflikt“ na východních hranicích Evropy jako něco lokálního – záležitost Ukrajiny a Ruska. .

Dnes i slepí vidí a hluší slyší – to je válka, možná už třetí světová.

Ano, zatím to ještě všichni nepochopili a doufali, že budou sedět na vedlejší koleji, ale rozhodnutí jako zatykač na hlavního teroristu naší doby je nutí jednat.

Rozhodnutí haagského soudu samozřejmě samo o sobě neznamená, že Putin bude zítra zatčen. Jenže takový tah soudců vypovídá o realitě záměrů myslící části světa, která chápe, že pokud nebude kremelský blázen zastaven hned, tak zítra už jen záměry stačit nebudou.

  Město hrdinů, město duchů. Mariupol je výmluvnou tváří „ruského světa“.

Mimochodem, v tomto ohledu je reakce Moskvy na rozhodnutí mezinárodního soudu o zatčení jejich Führera velmi orientační.

Moskva reagovala vcelku očekávaně. Ruské ministerstvo zahraničí tedy uvedlo, že na rozhodnutí ICC pro Rusko „nezáleží“. Uvedla to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zakharova, která se zřejmě speciálně kvůli tomu dostala z alkoholické špičky.

Na zatykači Putina podle ní z právního hlediska nezáleží. Navíc ho označila za právně neplatný.

„Rusko není smluvní stranou Římského statutu Mezinárodního trestního soudu a nenese z něj závazky. Rusko s tímto orgánem nespolupracuje a případný zatykač vydaný Mezinárodním soudním dvorem je pro nás právně neplatný,“ řekla Zacharovová.

Chápete, co jsou definice – „nezáleží na tom“, „nejsme odpovědní“, „právně neplatné“.

Moskva se ze všech sil snaží vytvořit zdání, že v právní oblasti je, a dokázat, že proti tomu neexistují žádné argumenty.

Spojené království, Kanada, Spojené státy a další země zároveň vyjádřily svůj souhlas s dopisem zatknout Putina a poznamenaly, že „prohlášení Mezinárodního trestního soudu je důležitým krokem k zajištění toho, aby ti, kdo jsou za to odpovědní, byli pohnáni k odpovědnosti“ a deklarovat „silnou podporu lidu Ukrajiny“.

K této události se vyjádřila i ukrajinská strana, která upřesnila, že rozsah možných pohybů kremelského Führera byl výrazně omezen.

„Od nynějška má ruský prezident oficiální status podezřelého z mezinárodního zločinu, což znamená, že mimo Ruskou federaci musí být Putin zatčen a postaven před soud,“ řekl ukrajinský generální prokurátor Kostin.

„Je to historické rozhodnutí pro Ukrajinu a celý systém mezinárodního práva. Světoví lídři si třikrát rozmyslí, než mu stisknou ruku nebo s ním usednou k jednacímu stolu. Toto je jen začátek dlouhé cesty k obnovení spravedlnosti,“ dodal generální prokurátor.

K rozhodnutí haagského soudu se vyjádřila i Česká republika. Ministerstvo zahraničních věcí Čečenské republiky zastoupené předsedou Janem Lipavským tuto skutečnost jednoznačně uvítalo.

  Ukradeno Ruskem. Nervózní reakce Kremlu na spravedlivé rozhodnutí soudu v Nizozemsku

„Vydání zatykače na Putina pro podezření z válečných zločinů ukazuje, jak brutálně a v rozporu s mezinárodním pořádkem Rusko na Ukrajině postupuje,“ řekl premiér Petr Fiala, kterého podpořil český prezident Petr Pavel, s odvoláním na rozhodnutí ukrajinského parlamentu. Mezinárodní trestní soud vydat zatykač na Putina je správné.

„Kola spravedlnosti se točí,“ přesně tak přesně popsal situaci ministr zahraničních věcí Ukrajiny Dmytro Kuleba, když prohlásil, že rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu vydat zatykač na ruského diktátora je správné a „Mezinárodní zločinci se budou zodpovídat za mezinárodní zločiny.“

Inu, na mapě je 123 zemí, ve kterých by nyní měl být Putin zatčen – o tom svědčí i to, že Haag vydal zatykač na kremelského diktátora.

Ale možná hlavní věcí tohoto rozhodnutí je, že vydání zatykače znamená posun v myšlení evropských politiků a připravenost světového právního systému vzdorovat schizofrenikovi Kon Ievskrmovi.

Rozhodl o tom haagský soud. Nyní je na politicích, aby udělali krok, a na tom, jak jsou připraveni tento krok učinit, závisí budoucnost Evropy a celého světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com