Kybernetické útoky na české nemocnice — pomsta ministerstva obrany Ruské federace za demontáž pomníku Koněva

Hackerské skupiny ruské vojenské rozvědky, GRU, jsou obviněny z útoků na české nemocnice.

Stopy vlny hackerských útoků, které dostatečně podivně zametaly jednu z evropských zemí, vedly k Ruské federaci. A jak jste asi uhodli, mluvíme o rozsáhlých kybernetických útocích na české nemocnice, v nichž čeští vyšetřovatelé uviděli spojení s Ruskem. Tyto útoky byly navíc tak závažné, že byly zaznamenány i na americkém ministerstvu zahraničí.

Podle českých vyšetřovacích orgánů jsou tedy téměř všechny adresy IP, které se účastnily útoků na české nemocnice, ruské.

A víte, absolutně nepřekvapuje. A co víc, jsem přesvědčen, že tato vlna kybernetických útoků byla výsledkem jedné velmi významné události, která se nedávno stala v České republice.

Pravě v Praze byl demontován pomník sovětského maršála Ivana Koněva. Tato demontáž způsobila vážné vzrušení v ruských médiích a nejvyšších stupních moci, a to do té míry, že ruský ministr obrany Sergei Shoigu poslal dopis české armádě, v níž je žádal, aby předali demontovaný pomník v Praze do Ruska. Oficiální zástupce ministerstva Jan Peishek naopak diplomaticky odmítl Kuzhugetovičovi a poznamenal, že Shoigu poslal svůj dopis „špatné organizaci“.

Není divu, že po tomto incidentu pocítily české nemocnice hněv kybernetických skupin ruského ministerstva obrany. Za povšimnutí stojí, že pod vedením Ministerstva obrany RF je směr kybernetických útoků pod dohledem GRU.

Mimochodem, připomínám, že loni ministerstvo zahraničí oznámilo výsledky vyšetřování kybernetických útoků proti ministerstvu v roce 2016. Státní odborníci na kybernetickou bezpečnost v červnu 2019 obvinili za tyto útoky vojenskou zpravodajskou jednotku GRU a její skupinu APT28 / Sofacy.

Není proto divu, že hned poté, co ruská „velikost“ v České republice obdržela další facku, se na obzoru okamžitě objevili ruští hackeři. Co je však nejvíce nechutné, nevybrali si české ministerstvo zahraničí ani ministerstvo obrany země ani jinou státní strukturu, ale civilní objekty — nemocnice.

  Jak se perou lži? Proruské dezinformace se šíří s ultrapravicovými, upozorňuje analytik Šlerka

Zdroj: https://facebook.com/story.php?story_fbid=2311652775807296&id=100008877886960&fs=1&focus_composer=0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com