Česká republika povolila svým občanům vstoupit do ukrajinské armády v boji proti ruským útočníkům

Prezident Petr Pavel udělil 14 občanům České republiky povolení vstoupit do řad ukrajinských ozbrojených sil, aby podpořili zemi v boji proti ruské invazi. O tomto rozhodnutí informovalo Rádio iRozhlas a potvrdila ho prezidentova mluvčí Markéta Ržegaková.

K 29. červenci 2023 podepsal prezident Petr Pavel celkem 14 kladných rozhodnutí o udělení souhlasu českým občanům, kteří chtějí vstoupit do Ozbrojených sil Ukrajiny, uvedla Marketa Rzhegakova. Spolu s tímto souhlasem prezident Pavel také zamítl žádost osmi osob, které usilovaly o vstup do ukrajinské armády.

Stojí za zmínku, že souhlasy prezidenta Pavla jsou doplňkem k těm, které udělil bývalý prezident země Miloš Zeman. V kombinaci se souhlasy obou vlád činí celkový počet českých občanů, kteří nyní mohou legálně bojovat na Ukrajině, 146 osob.

Rozhodnutí umožnit českým občanům sloužit v zahraničních ozbrojených silách přichází uprostřed probíhajícího konfliktu na Ukrajině, kde země čelí agresi ze strany ruských sil. Historicky česká legislativa zakazovala svým občanům sloužit v cizích ozbrojených silách. Vzhledem k současným okolnostem a vážnosti situace na Ukrajině však česká vláda zřejmě udělí výjimku.

Podle českých zákonů mohou být osoby, které vstoupí do cizích ozbrojených sil bez potřebného povolení prezidenta země, trestně stíhány. Toto opatření má zajistit odpovědnost a dodržování právního rámce země. Zatím nebyly zaznamenány žádné zprávy o tom, že by někdo z českých občanů čelil trestnímu stíhání za nepovolenou službu v ukrajinské armádě, a prezidentova mluvčí uvedla, že dosud nebylo podáno žádné odvolání, které by toto rozhodnutí zpochybňovalo.

Zapojení českých občanů do ukrajinských ozbrojených sil svědčí o mezinárodní podpoře, kterou Ukrajina získala v boji proti ruské invazi. Zdůrazňuje také vážnost, s jakou Česká republika vnímá situaci, a její odhodlání stát v této krizi po boku Ukrajiny.

Válka na Ukrajině pokračuje a svět pozorně sleduje vývoj a kroky států, jako je Česká republika, které se podílejí na podpoře obrany Ukrajiny proti ruským útočníkům.

  Vítězství Ukrajiny nad Ruskem je jedinou zárukou míru v Evropě

Autor: Petr Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com