Jak soudit ruské zločince Putina a další? Připravuje se nový Norimberk?

Autor: POOL | Informace: REUTERS

Klíčoví spojenci Kyjeva se obávají, že zvláštní tribunál, který bude soudit ruskou agresi, by mohl vytvořit precedens, který bude jednoho dne použit proti nim.

Ve stínu rozhovorů o zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině, které dominovaly velkolepé předvánoční návštěvě Volodymyra Zelenského ve Washingtonu, se objevil další problém, přesahující současné vojenské priority a dramata válečné reality: jak soudit ruské zločince v budoucnosti v čele s Putinem a zbytkem elity Kremlu. Již několik měsíců kyjevští vyslanci usilují o podporu klíčových hlavních měst a světového veřejného mínění pro vytvoření zvláštního tribunálu, jehož úkolem by bylo pohnat k odpovědnosti režimní vůdce zapojené do invaze. Kampaň, která probíhá na diplomatických, expertních a sociálních fórech, oficiálně řídí Andriy Smirnov, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře a Anton Korynevych, specialista na mezinárodní právo z ministerstva diplomacie. Než se Zelenskij vydal na svou historickou cestu přes Atlantik, duo procestovalo řadu institucí a center vlivu: od OSN, OBSE a Rady Evropy přes národní vlády a parlamenty až po prestižní think-tanky a advokátní komory. K misi se připojila manželka ukrajinského prezidenta Olena, která během návštěvy Velké Británie apelovala na místní poslance se zvláštním tribunálem. Občanskou akci na nejnižší úrovni pořádá Centrum pro občanské svobody, organizace hájící lidská práva, jeden ze tří letošních nositelů Nobelovy ceny za mír.

Ukrajinci se odvolávají na jednomyslné názory právníků a zdůrazňují, že ani Mezinárodní trestní soud (ICC), ani jejich domácí soudnictví ani žádný jiný soud v současné době nemají mandát volat k odpovědnosti matku všech válečných zločinů spáchaných Ruskem: zločin agrese – zahrnující nejen zahájení a vedení vojenských operací, ale také jejich plánování a přípravu.

„Musíme vybudovat potřebnou právní infrastrukturu (…), jak se to stalo po druhé světové válce,“ zdůraznil Zelenskyj v jednom ze svých projevů s odkazem na rozhodnutí spojenců vytvořit v Norimberku tribunál, který odsoudil skupinu vůdců Třetí říše za zahájení útočné války a nezákonné okupace. Byl to zatím jediný soud, který měl pravomoc rozhodovat o odpovědnosti státu za použití vojenské síly, a nejen za činy spáchané ve válce jednotlivými jednotlivci. Její statut zahrnoval právo vyšetřovat zločiny proti míru – v té době novou kategorii porušení, jejíž koncept vyvinul sovětský právník Aron Trainin.

  Válka na východní frontě Evropy. Agresivita Kremlu roste.

Časté odkazy Zelenského a jeho spolupracovníků na Norimberský tribunál jako na vzor mezinárodní spravedlnosti nejsou způsobeny pouze nedostatky současného systému. Symbolické otázky hrají stejně důležitou roli jako pragmatické úvahy. Zvláštní tribunál pro Putina by upozornil na bezprecedentní, revanšistický charakter ruského útoku: nejkřiklavější porušení suverenity a územní celistvosti nezávislého státu za více než 80 let, ale také brutální útok na celý liberální globální řád, který zpečetil Posun Moskvy k imperialistické logice moci.

Zelenskému a jeho táboru se podařilo získat pro svůj nápad Evropskou komisi, jejíž předsedkyně Ursula von der Leyenová na konci listopadu navrhla dvě možnosti: první je ad hoc mezinárodní tribunál při OSN zřízený na základě smlouvy; druhý je specializovaný hybridní soud, začleněný do vnitrostátního soudního systému, ale za účasti soudců z různých zemí. Zejména první myšlenka se těší podpoře velké skupiny akademiků a bývalých diplomatů. Předpokládá se, že soud pro Kreml bude fungovat souběžně s ICC, který rozhodne, zda jsou Rusové vinni z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy. Nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra nedávno prohlásil, že jeho země je připravena převzít roli hostitele. Haag je neoficiálním centrem mezinárodní justice – sídlí zde ICC, Zvláštní soud pro Libanon a Kosovská zvláštní komora pro válečné zločiny. Existoval také tribunál, kde byli postaveni před soud pachatelé genocidy v bývalé Jugoslávii. Každý z těchto soudů se v praxi ukázal jako velmi nedokonalý mechanismus účtování viny.

Oleg Gavrish, člen ukrajinské pracovní skupiny pro vytvoření zvláštního tribunálu, řekl televiznímu kanálu Current Time (patřícímu Rádiu Svobodná Evropa), kdy a jak přesně Putin půjde do lavice obžalovaných.

– V Haagu máme mezinárodní trestní soud, který může soudit za válečné zločiny, tedy vraždy, znásilňování, rabování – vše, co ruští vojáci na Ukrajině dělali a dělají. Tento soud ale nemůže posuzovat zločiny agrese, za které může být stíhán Vladimir Putin a celé nejvyšší politické vedení Ruska. Mohlo by, pokud by Rusko ratifikovalo tzv Římské charty, ale Rusko tak neučinilo a nemá v úmyslu,“ zdůrazňuje Gavrisz.

  „Podvedli jsme český soud“ aneb evropská tolerance. Terorista Franchetti se vrátil na Krym.

Proto se Ukrajina chopila iniciativy a vytvořila zvláštní tribunál. S přípravou smlouvy pomáhá velmi silný tým mezinárodních právníků. Patří sem Philip Sands, který dříve vyvinul pracovní mechanismus mezinárodního trestního soudu v Haagu. Pak je tu Antoine Garapon, šéf Francouzského institutu práva, který byl profesorem práva prezidenta Macrona. Pomáhají také Geoffrey Nice, žalobce, který soudil Slobodana Miloševiče, a Mark Ellis, šéf Mezinárodní advokátní komory.

– Zločin agrese je v mezinárodním právu považován za matku všech zločinů. To je dostatečný důvod k odsouzení. V tomto případě víme, že tzv speciální vojenskou operaci na Ukrajině nazýváme rozsáhlou invazí, protože válka začala v roce 2014 a rozsáhlá invaze v únoru. To vše schválila ruská bezpečnostní rada, ve které jsou: Putin, Šojgu, Lavrov, Patrušev, Bortnikov, Medveděv a další. Toto jsou první kandidáti, kteří budou za tento zločin potrestáni – uvádí Gawrisz.

Soud, který bude Putina soudit, tvoří státy, které podepíší zvláštní dohodu. Ukrajina má již 11 zájemců. Tyto země uzavřely předběžnou dohodu.

– To jsou všechny země, které nás od začátku podporovaly – pobaltské republiky, Polsko, Velká Británie, Česká republika, Slovensko, Rumunsko. Kromě toho máme podporu Švýcarska, Islandu, Irska a Kanady. My však chceme víc – celou Evropskou unii, USA, Japonsko, Austrálii. A pak bude otevřená smlouva, ke které se může připojit kterákoli země. Skutečný časový rámec pro zřízení tribunálu je jeden rok, dodává Gavrisz.

Za rok tak tribunál zahájí svou práci, tedy rozbor, který odpoví na otázku, zda je vrcholné politické vedení vinno trestným činem agrese.

„Věříme, že budou obviněni a budou vydány mezinárodní zatykače.“ (…) Vydání zatykače znamená, že pokud se Putin, Lavrov nebo kdokoli z Ruské rady bezpečnosti nachází v zemích, které se připojily k tribunálu, budou zatčeni a převezeni tam, kde bude sídlit samotný tribunál. Zatím se chystáme do Holandska. Budou drženi ve věznici OSN v Haagu.

  Patnáct důvodů, proč Ukrajinci musí porazit Rusko: zastavení genocidy, právní řád, obrana míru v Evropě

Pokud nebudou zatčeni, bude je stejně soudit tribunál. Civilizovaný svět by je měl považovat za válečné zločince. A pak přestanou pro svět existovat. Nikdo je nepotká, nikdo se s nimi nebude bavit. I když přijedou do Číny nebo Turecka, budou tam také inspektoři Interpolu a na kameru rozdají zatykače. A pokud nějakým zázrakem skončí v některé ze zemí, které se k tribunálu připojily, budou jednoduše zatčeni a odvezeni do Haagu. Pokud se prokáže jejich vina, dostanou za rozpoutání války cokoliv od 30 let až po doživotí.

To je mezinárodní právo.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com