Rusko mobilizuje dobrovolníky pro pokračování války s Ukrajinou

Ruský politik Dmytrii Rogozin vyzval k nové vlně mobilizace v Rusku a vyzval k vytvoření úderné dobrovolnické armády složené z rozptýlených jednotek, které jsou v současnosti zapojeny do bojů na Ukrajině. V Rusku již byla zahájena náborová kampaň dobrovolníků.

Rogozin, známý svými kontroverzními názory, navrhl vytvoření „dobrovolnické úderné armády“ konsolidací stávajících dobrovolnických jednotek, které jsou rozptýleny na frontových liniích. Tyto jednotky by byly začleněny do pluků, divizí a nakonec by vytvořily armádu. Rogozin zdůraznil potřebu sjednotit tyto dobrovolnické jednotky, které v současnosti působí samostatně, aby se zvýšila jejich efektivita. Odhaduje, že za tímto účelem lze rychle získat 45 000 až 50 000 dobrovolníků.

Ačkoli ruský prezident Vladimir Putin 4. listopadu 2022 ústně vyhlásil konec částečné mobilizace v Rusku, nevydal na podporu tohoto prohlášení oficiální dekret. V důsledku toho mobilizace v Rusku technicky nadále pokračuje. V počáteční fázi, od 21. září do 4. listopadu, bylo do Ruské federace povoláno přibližně 320 000 branců. Ruská armáda však v posledních bojích utrpěla značné ztráty, zejména u Bachmutu a v dalších oblastech fronty. Ukrajinské vojenské zdroje uvádějí, že ke 4. listopadu bylo zabito nebo zraněno 74 840 ruských vojáků. Jen za posledních šest měsíců přesáhly ztráty 200 000 osob.

Vzhledem k tomu, že Rusko pokračuje ve válce proti Ukrajině, existuje naléhavá potřeba doplňování sil. I když mobilizace v Rusku technicky vzato pokračuje, probíhá další nábor, včetně setkání záložníků, které bylo oznámeno 10. května. Kromě toho probíhá aktivní nábor dobrovolníků z různých regionů po celém Rusku, někdy i na nečekaných místech. Například v Petrohradě byly na poliklinice vyvěšeny náborové inzeráty, které nabízejí uchazečům zaměstnání s jednorázovou výplatou 500 000 rublů a měsíčním platem 200 000 rublů, bez víkendů a svátků.

V Kurské oblasti jsou podmínky náboru méně příznivé. Oficiální kanál místní vlády na Telegramu inzeroval jednorázovou platbu 195 000 rublů pro kandidáty ochotné pracovat na základě jednoroční smlouvy. Podobné podmínky jsou nabízeny i v Tichoreckém okrese Krasnodarského kraje, včetně jednorázové platby 195 000 rublů při podpisu roční smlouvy a měsíčního platu 204 000 rublů v oblasti „SVO“ v závislosti na hodnosti a odsloužených letech.

  Plyn pro Evropu je stále zdražuje. Rusko posiluje vydírání

Finanční pobídky pro dobrovolníky se liší v závislosti na regionálních rozdílech. Prosperující regiony, jako je Petrohrad, nabízejí relativně vyšší odměny, například půl milionu rublů jako jednorázovou platbu. Nicméně i 195 000 rublů nabízených v jiných regionech je lákavých, zejména pro osoby, které se potýkají s nezaměstnaností a finanční zátěží. Je důležité si uvědomit, že realita konfliktu se může výrazně lišit od slibů v náborové reklamě a propagandě, což je střízlivá pravda, kterou si dobrovolníci mohou uvědomit, až když se ocitnou v zákopech.

Za zmínku stojí, že v loňském roce Rusko provedlo náborovou kampaň pro tzv. třetí dobrovolnický armádní sbor, přičemž se podařilo získat až 15 000 osob. Záměrem bylo nasadit tento sbor k zastavení protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil v Charkovské oblasti. Následné zprávy o činnosti nebo osudu tohoto sboru však nebyly zaznamenány.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com