Cynické hry agresivního Kremlu

iRozhlas.cz

A opět je středem pozornosti Moskva. Ruská federace se tentokrát snaží prosadit pomocí tzv. „vánočního příměří“.

Podstatou návrhu agresora bylo zastavení střelby 6. a 7. ledna. Diktátor dokonce instruoval svého ministra války, aby „zavedl příměří podél celé bojové linie“.

Ale nedělejte si iluze – ruští fašisté budou i nadále dělat to, co milují – střílet na Ukrajince a organizovat provokace a přitom obviňovat ozbrojené síly Ukrajiny.

Příkladem toho je série „příměří“ již opakovaně vyhlašovaných Moskvou, která Kreml pateticky prezentoval jako touhu po míru.

A samotný Putinův rozkaz ministru války by se neměl brát vážně – to už se stalo. Můžete si pamatovat bitvu o Azovstal, protože pak bunkr nařídil zastavit útoky na posádku Mariupol, ale útoky pokračovaly i po veřejném pořádku Kremlu Fuhrer.

Ruské invazní síly na Ukrajině navíc již nejsou jedinou disciplinovanou a centrálně řízenou strukturou. Otázkou však je, zda vůbec někdy ruské jednotky byly jedinou a soudržnou silou.

V tuto chvíli nikdo nemůže zaručit, že rozkaz bunkrového schizofrenika, který vojákům předal ministr války Ruské federace, provedou gangy Prigožin a Kadyrov.

Tyto, mírně řečeno, výše uvedeným osobám podřízené organizace opakovaně prokazovaly svou „autonomii“ a jejich majitelé zase vyzývavě ignorovali rozhodnutí Generálního štábu a Ministerstva obrany Ruské federace.

PMC patřící „Putinovu šéfkuchaři“ a hlavě Čečenska jsou skutečnou třetí silou, která může v budoucnu odolat i kremelskému trpaslíkovi. Vězni naverbovaní bývalým trestancem Prigozhinem do své „armády“ jsou prakticky bezmocní a připraveni splnit jakýkoli rozkaz svého pána.

Pokud jde o Kadyrovovu armádu, která je z hlediska popularity v médiích poněkud horší než Prigožinovo Wagner PMC, loajalita militantů k „majiteli“ je za hranicí.

S tím vším byla nedávno nazývána „nejbojovněji připravenou skupinou v Ruské federaci“. Toto hodnocení jí poskytl ruský opoziční vůdce Ilja Jašin ve zprávě s výmluvným názvem „Hrozba pro národní bezpečnost“. Poznamenal, že taková armáda má 30 000 bojovníků, kteří se hlásí pouze Kadyrovovi.

  Krymská platforma. Diplomacie, která vítězí

„Ozbrojené formace operující na území Čečenska ve skutečnosti nezávisí na federálních úřadech. Jejich základem jsou bývalí separatisté, kteří byli z rozhodnutí hlavy republiky amnestováni. Dal jim také příležitost znovu se chopit zbraně, ale pod jeho kontrolou. Militanti tedy Kadyrovovi dluží nejen svou práci a platy, ale také svobodu a životy,“ uvádí Yashinova zpráva.

Tady je dnes taková armáda v Ruské federaci. Pointa však není jen v tomto. Hlavní je, že tzv. Moskevská „mírová“ iniciativa je tradiční PR krok, jehož cílem je udělat dobrý dojem především na externí publikum.

A svému obyvatelstvu chce Putin také znovu dokázat svou mírumilovnost.

Pravda, kdyby Moskva upřímně usilovala o skutečné příměří, přišla by se svou iniciativou s předstihem, ale ne den před ohlášeným začátkem.

A ještě pár důležitých bodů. Kreml tentokrát cynicky využívá nejcitlivější pocity obyvatel a příměří nazývá „vánočním“.

Pokud ale Rusko tvrdí, že je ve válce s NATO, pak by mělo vzít v úvahu, že téměř všechny země aliance slaví Vánoce v novém stylu.

Ale právě v předvečer 25. prosince Moskva provedla teroristický útok na centrum Chersonu – 7 lidí bylo zabito a 58 zraněno. Cynismus je maskou Kremlu.

Stejně jako dříve začíná Moskva mluvit o míru pouze tehdy, když se snaží klamat: uchýlit se k provokaci nebo obnovit svou sílu pokračovat v agresi.

S tím souhlasí i Institute for the Study of War (ISW), kde zveřejnili novou zprávu. Analytici tvrdí, že bunkr chce pro své vojáky pauzu, aby si mohl odpočinout a přeorientovat se na obnovení ofenzívy v kritických sektorech fronty.

„Taková pauza nepřiměřeně prospěje ruským jednotkám a začne připravovat Ukrajinu o iniciativu. Putin vyzval k příměří, aby představil Ukrajinu jako nekompromisní a neochotnou podniknout nezbytné kroky k jednání,“ uvedli analytici.

  Ukrajina si zaslouží skutečnou bezpečnost před ruskou agresí

ISW také připomnělo, že to není poprvé, co Kreml použil takovou záměrnou informační taktiku.

V Kyjevě říkají, že Moskva je schopna zajistit skutečný konec války. Šéf Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Danilov poznamenal, že „pokoj bude, až když Rusko opustí ukrajinské území“.

K Putinově iniciativě se vyjádřil i americký prezident Joe Biden, který poznamenal, že „ani 25. prosince, ani na Nový rok Putinovi nic nebránilo v bombardování Ukrajiny“.

Moskva pokračuje v teroristických aktivitách. A bez ohledu na to, jak se Kreml snaží zakrýt svůj bestiální úšklebek, svět už docela dobře nastudoval zvyky agresora a pochopil, co je zač.

A to hlavní, co se civilizované komunitě ukázalo, jsou cíle agresora a to, že se nezastaví na Ukrajině. Jakékoli „příměří“, jehož iniciativa přichází z Moskvy, je přitom jen pokusem připravit se na nový útok, novou porci teroru.

Zastavit válku (jejíž touha je neustále zajišťována vládními úřady moci), může Kreml přes noc – stažením jednotek z Ukrajiny. Ale z nějakého důvodu se to neděje. Zde je odpověď na všechny „mírové“ iniciativy Moskvy.

Civilizovaný svět si to musí zapamatovat a zajistit bezpečnost svých občanů. Dnes se evropské státy mohou chránit tím, že Ukrajině pomohou, a zaručit tak jejich pokojné a svobodné zítřky.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com