V Minsku soudí nositele Nobelovy ceny Bjaljackého

V Minsku dnes začal soudní proces s běloruským disidentem a nositelem Nobelovy ceny za mír Alesem Bjaljackým. Šedesátiletému spoluzakladateli nevládního střediska Vjasna, které představuje nejvýznamnější organizaci na ochranu lidských práv v zemi, hrozí až 12 let vězení. Oznámily to tiskové agentury. Bjaljacki a dva jeho spolupracovníci se v soudní síni ocitli v kleci vyhrazené pro obžalované. Všichni tři prohlásili, že jsou nevinní, píše agentura Reuters, podle níž bude soud pokračovat v pátek. Čtvrtému obviněnému se podařilo odjet do zahraničí a bude souzen v nepřítomnosti. Proces je podle státní agentury Belta veřejný.

Bjaljacki loni získal Nobelovu cenu za mír společně s ruskou organizací Memorial, proslulou odhalováním zločinů komunismu a ochranou lidských práv, a ukrajinským Centrem pro občanské svobody. Cenu musela převzít jeho manželka, protože běloruský disident byl ve vězení. Bjaljackého přátelé pokládají proces za pomstu režimu Alexandra Lukašenka.

Bjaljacki spolu se spoluobviněnými kolegy z Vjasny, kterou běloruské úřady označily za extremistickou organizaci, čelí obviněním z pašování a organizace akcí hrubě narušujících veřejný pořádek, čímž se mimo jiné míní údajné financování protivládních protestů. Obvinění podle obžaloby nelegálně do Běloruska přiváželi peníze v cizí měně, které dostávali od různých zahraničních spolků a fondů, a to nejméně 201.000 eur (asi 4,8 milionu Kč) a 54.000 dolarů (asi 1,2 milionu Kč), uvedla provládní média.

Bjaljacki obvinění nekomentoval a jeho obhájci úřady zakázaly sdělovat informace o případu, upozornil Reuters. „Obvinění proti našim kolegům souvisejí s jejich lidskoprávní činností, s pomocí, kterou poskytuje lidskoprávní středisko Vjasna obětem politicky motivovaného pronásledování,“ uvedla organizace Vjasna podle Reuters.

V úvodu procesu Bjaljacki požadoval odročení, protože neměl čas přečíst všechny spisy k případu. Žádal také, aby se u soudu jednalo v běloruštině, a ne v ruštině, a aby mu sundali pouta. Soud první dvě žádosti zamítl a žádost o sejmutí pout ani neposuzoval, uvedla Belta. Podle Vjasny soud zamítl i žádost Bjaljackého o překladatele. Po odmítnutí žádosti o odročení požádal obžalovaný o odvolání předsedy soudu. Ani v tom mu soud nevyhověl. Odmítl i žádost advokáta o propuštění Bjaljackého z vazby.

  Rusové zahájili mohutný útok na Soledar, hlásí Kyjev

Od potlačení protestů proti Lukašenkovi represe neustávají a soudy vynášejí přísné verdikty nad odpůrci režimu. Nezávislý server Naša Niva dnes informoval o rozsudku nad třemi předáky nezávislých odborů, kteří si mají odpykat osm a devět let vězení za výzvy k západním sankcím proti režimu, za ohrožení národní bezpečnosti, podněcování nenávisti ve společnosti a vytvoření extremistického spolku.

Bjaljacki se stal jedním z nejvýznamnějších politických vězňů v Bělorusku, uvězněn byl znovu po násilném potlačení protestů, které vypukly v srpnu 2020 poté, co úřady opět vyhlásily Lukašenka vítězem prezidentských voleb. Opozice a Západ tyto volby pokládají za zfalšované a Lukašenkovu legitimitu neuznávají. Organizace Vjasna sehrála vůdčí roli při poskytování právní a finanční pomoci stovkám uvězněných Bělorusů.

Ochránci lidských práv odhadují, že v běloruských věznicích je asi 1500 politických vězňů. Od léta 2020 policie a tajná služba zadržely podle odhadů na 50.000 lidí za to, že se účastnili protestů nebo kritizovali úřady.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com