Nord Stream 2 – bezútěšné vyhlídky pro Rusko

Tvrdí Rusko, že dokončí stavbu ropovodu, jsou dezinformace, uvedl americký senátor a odborníci.
Nová sankční opatření jsou zahrnuta do amerického zákona o rozpočtu na obranu z roku 2021 a zahrnují prodloužení sankcí z loňského roku. Poté byly uvaleny sankce, které se rovněž staly hlavním sponzorem senátora Cruze, na lodě kladoucí potrubí zapojené do projektu, což vedlo k odstoupení západních společností z projektu a zastavení výstavby.

Americká prezidentská administrativa zase:

USA se připravují uvalit nové sankce na ruský plynovod Nord Stream 2, který mu uloží „smrtelnou ránu“, píše Reuters s odvoláním na tři úředníky ze správy úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa.
Partneři agentury prohlásili, že v následujících týdnech bude zaveden rozšířený balíček sankcí.

„Udeřili jsme jednu ránu za druhou a nyní jsme v procesu zatlačení kůlu do samého srdce projektu,“ řekl jeden vysoký úředník.
Potrubní kotevní člun (TUB) „Fortuna“ změnil majitele. namísto registrace v Moskvě „Universal Transport Group“ (UTG) byla majitelem společnost s ručením omezeným „KVT-RUS“. Současně, jak vyplývá z údajů o službě pro kontrolu a analýzu ruských právnických osob a podnikatelů, mluvíme o „mikropodniku“, ve kterém – podle údajů za rok 2019 – byl pouze jeden zaměstnanec.
Ke změně vlastnictví došlo s největší pravděpodobností v souvislosti se zpřísněním sankcí USA proti hráčům potrubí Nord Stream 2.

Jediný akcionář Nord Stream 2, Gazprom, financuje polovinu rozpočtu projektu a pět evropských společností půjčuje ruskému koncernu po 950 milionů eur. Partneři již na projekt vynaložili polovinu plánovaných nákladů 9,5 miliardy eur

Odborníci zdůrazňují, že nové sankce týkající se Nord Stream 2 by měly vstoupit v platnost co nejdříve. Prezident Trump však vetoval zákon o rozpočtu na obranu USA z roku 2021 kvůli odporu proti některým dalším ustanovením tohoto zákona.
Důvodem byla jeho nespokojenost s nedostatečným rozpočtovým ustanovením o odpovědnosti sociálních sítí za publikace uživatelů, vytváření překážek ve stažení amerického kontingentu z Německa a přejmenování vojenských základen a památek pojmenovaných po vojenských společnících.
Nyní musí Kongres znovu shromáždit dostatek hlasů, aby překonal veto prezidenta. Sněmovna reprezentantů vyjádřila připravenost hlasovat 28. prosince a Senát 29. prosince.

  "Koronáč" nás tvrdě testuje, ale mohla přijít horší nákaza. Žijeme dobré vztahy?

Navzdory kontroverznímu stavu projektu vydala dánská energetická agentura počátkem října povolení k provozování Nord Stream 2 ve své výlučné ekonomické zóně, a to na základě testování a ověření alespoň jednoho z plynovodů.

Washington věří, že díky Nord Stream 2 bude Evropa ještě více závislá na ruském plynu.
A v Německu a některých dalších evropských zemích se ve světle rezonanční otravy Alexeje Navalného vedly diskuse o možném zavedení sankcí ovlivňujících stavěný plynovod.

A v Německu a některých dalších evropských zemích se ve světle rezonanční otravy Alexeje Navalného vedly diskuse o možném zavedení sankcí ovlivňujících stavěný plynovod. Německá kancléřka Angela Merkelová nechala otevřenou možnost takového rozhodnutí na podzim.

Autor: David Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com