Rada bezpečnosti OSN nebo absurdní divadlo. Ruský cynismus v akci.

Již druhým rokem v Evropě pokračuje globální válka, kterou rozpoutalo fašistické Rusko. Ale navzdory tomu zástupci Muscovy stále zastávají pozice v mezinárodních organizacích a v některých dokonce vedou důležité struktury.

To vše Kreml využívá k dezinformačním útokům, protože válku v médiích vede Rusko velmi aktivně.

Od 1. dubna (podle principu rotace) stojí Moskva v čele Rady bezpečnosti OSN. Její schůzky nyní celý měsíc vede ruský velvyslanec v organizaci, odporný Nebenzja.

Ruská federace podle očekávání využívá svého předsednictví v Radě bezpečnosti OSN k propagaci a ospravedlňování svých zločinů.

Potvrdila to další provokace Moskvy – Rusko iniciovalo neformální setkání členů Rady bezpečnosti OSN projevem na dálku tzv. „komisařky pro práva dětí Ruské federace“ Lvové-Belové.

Tato osoba se stala známou celému světu poté, co Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal 17. března zatykač na její zatčení. Dělala tak důstojnou společnost soudruhu Putinovi, kterého soudci ICC také zařadili na seznam hledaných.

Mezinárodní trestní soud podezřívá Putina a Lvovou-Belovou ze spáchání válečných zločinů – nucených deportací a vysídlení obyvatelstva, zejména dětí, z území Ukrajiny okupovaných rusko-fašistickými jednotkami. Mezinárodní právo to považuje za genocidu.

Ruské úřady zadržely a násilně deportovaly přes 19 500 ukrajinských dětí z jejich domovů na Ukrajině do Ruska.

O den dříve britská Stálá mise zablokovala na webu OSN vysílání z neformálního zasedání Rady bezpečnosti organizovaného Ruskem na toto téma a britský velvyslanec se tohoto zasedání odmítl zúčastnit.

„Maria Lvova-Belova je údajně zodpovědná za válečné zločiny nezákonné deportace ukrajinských dětí. Neměla by mít platformu OSN pro šíření dezinformací. Pokud chce Maria Lvova-Belova sdělit účty ze svých činů, může to udělat v Haagu,“ uvedla britská delegace v prohlášení.

Pravda, ruská strana poznamenala, že najde způsob, jak schůzku vysílat na jiných platformách, s tím, že „západní země se bojí slyšet pravdu na toto téma“.

  Laskavost SSSR, kterou si nikdo nepamatuje. Šílenství v Kremlu sílí. Co odpoví Evropa?

Moskva dosáhla svého cíle – uspořádání neformálního zasedání Rady bezpečnosti OSN podle „formule Arria“, věnované „evakuaci dětí ze zóny ukrajinského konfliktu“.

Podle ruské strany měla za cíl „poskytnout objektivní informace o situaci dětí v konfliktní zóně na Donbasu a o opatřeních přijatých ruskými úřady k jejich evakuaci.

Podle ruských diplomatů západní země „zkreslují obraz a to, co se děje, nazývají únosy a nuceným vysídlením“.

Během online projevů Lvové-Belové, „ombudsmana“ tzv. DLR a další řečníci z Ruské federace, několik delegací západních zemí opustilo sál, což bylo okamžitě tlumočeno Ruskem ve svůj prospěch.

Stálý představitel agresorské země při OSN Nebenzia tak označil chování delegací Velké Británie, USA, Albánie a Malty, které opustily sál při druhém projevu Lvové-Belové, za ostudu.

„To, co se dnes stalo, považujeme z jejich strany za naprostou ostudu.“ Samozřejmě si to budeme pamatovat,“ řekl ve středu 5. dubna.

Světové společenství jako celek však situaci správně hodnotí – 50 zemí podepsalo prohlášení proti šíření dezinformací Kremlem o rozsáhlých únosech a nezákonných nucených deportacích tisíců ukrajinských dětí.

Poněkud zvláštní je situace s přítomností Ruska v OSN. Tato globální mezinárodní organizace založená v roce 1945 deklarovala svůj deklarovaný cíl udržovat a posilovat mír a bezpečnost, rozvíjet spolupráci mezi státy planety.

Možná až příliš dlouho lidstvo věřilo, že ho nic neohrožuje, což umožnilo OSN proměnit se z instituce, která hlídá mír, v pouhou kancelář s krásným nápisem – zbytečnou a někdy velmi nebezpečnou organizaci.

Důkazem toho je fakt, že jednu z hlavních rolí v této instituci hraje hlavní agresor naší doby – fašistické Rusko, které nyní předsedá i Radě bezpečnosti organizace.

V době míru by byl příchod ruského zástupce do křesla šéfa Rady bezpečnosti OSN jen plánovanou rotací diplomatů. Ale teď, když Moskva rozpoutala masakr na Ukrajině, vypadá situace úplně jinak.

  "Rosatom" je podnik s nelidskou tváří.

Paradoxně Charta OSN nijak neříká, že země vedoucí válku může být omezena ve svých právech.

Letos vyvolal skandál už samotný fakt, že v čele Rady bezpečnosti, jejímž posláním je předcházet válkám, stát vedou plnohodnotnou válku. Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhiy Kyslytsya označil tuto událost za „výsměch mezinárodní diplomacii“.

„Známým lupičům není dovoleno řídit banky a ti, kteří byli usvědčeni ze sexuálních zločinů, nejsou pověřeni řízením mateřských škol,“ poznamenává ukrajinská strana.

Kyjev trvá na tom, že Rusko zneužívá svého předsednictví, jako to dělalo dříve. Stačí připomenout, že poslední prezidentství Moskvy bylo v únoru 2022, kdy začala válka.

Zároveň ruští diplomaté „pletli“ své zahraniční kolegy ujišťováním, že se žádná válka nepřipravuje, a fráze, které používali jako „kyjevský režim“, byly zaměřeny na delegitimizaci ukrajinské moci v očích zbytku světa.

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu proto vydal zatykače na ruského prezidenta Putina a ombudsmanku Lvovou-Belovou s tím, že mohou být zodpovědní za nezákonnou deportaci ukrajinských dětí.

ICC podezřívá Lvovou-Belovou ze stejného zločinu jako Putina: „nezákonná deportace obyvatelstva, nezákonný přesun obyvatelstva z okupovaných území Ukrajiny do Ruské federace“.

„Existují rozumné důvody se domnívat, že paní Lvová-Bělová nese osobní odpovědnost za výše uvedené trestné činy, protože tyto činy spáchala přímo, společně s jinými osobami a/nebo jednáním jiných osob,“ uvedl soud v prohlášení.

Sama Lvova-Belova řekla, že rozhodnutí ICC vnímá jako důstojné hodnocení své práce.

„Mezinárodní společenství ocenilo práci na pomoci dětem naší země, že je nenecháváme ve válečné zóně, že je bereme ven, že pro ně vytváříme dobré podmínky, obklopujeme je milujícími a starostlivými lidmi,“ řekla. uvedl v komentáři pro média.

Divadlo absurdna – celý civilizovaný svět uznal Rusko jako agresora, přitom je nadále členem organizací zajišťujících mír.

  Je možné vést dialog s Putinem? Dva pohledy na jednu otázku.

Možná dozrál čas na nestandardní řešení a nové pasáže, které pomohou přiblížit reálný svět a zajistit budoucnost Evropy i celého světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com