Může Putin něco nabídnout Bidenovi?

Před téměř 40 lety bylo Rusko ústy 40. prezidenta USA označeno světovým společenstvím za „říši zla“. A ačkoli se stát tehdy nazýval jiným způsobem – SSSR, a budoval komunistický ráj (nyní obecně není jasné, co se staví), a čas uplynul – téměř půl století, ale podstata není změněno.

Kreml tvrdohlavo pokračuje ve své tolerantní politice, a to jak ve světě, tak ve vztahu k občanům.

Příchod Putina k moci konečně uvrhl Rusko do temnoty středověku.

Dnes Ruská federace jako nikdy předtím odpovídá definici formulované Ronaldem Reaganem – říší zla.

Kremlský režim po dlouhou dobu pociťoval svou toleranci.

Ale přišel rok 2021, Joe Biden se přestěhoval do Bílého domu a nastal klid. Kreml nabídl svůj čas. Poté zazněla z amerických obrazovek prezident USA do celého světa frázi: Putin je vrah.

Asi nikdo neočekával takový vývoj událostí. Stačí si připomenout reakci obviněného mistra Kremlu – nevýrazné blábolení, zmatek a možná vůbec poprvé v jeho letech na nejvyšším postu Ruské federace – uvědomění si bezmocnosti.

Ne, křesťané Kremlu to samozřejmě představovali jako obrovské vítězství Moskvy a osobně soudruha Putina, ale celý civilizovaný svět pochopil to hlavní – byla stanovena jasná a jednoznačná hranice – Putin je zločinec.

Poté se svět změnil – takové výroky, první osoba vedoucí mocnosti na světě, se neříkají jen.

Ani během studené války se vůdci nepřátelského SSSR a Spojených států nestali osobními. To naznačuje, že Putin spáchal příliš mnoho zvěrstev a trpělivost civilizované komunity je příliš plná.

Joseph Biden se ukázal jako rozhodný a sebevědomý vůdce přední světové mocnosti, vůdce světa.
Co se stane příště? Na čem se prezidenti shodnou? Můžeme očekávat vydání?

Názory odborníků na očekávání od setkání a stav, v jakém na něj prezidenti chodí, jsou rozděleny.

Někdo hovoří o sebevědomém postavení Bidena, který směle nazýval Putina, kým ve skutečnosti je, a podpořil to dalšími akcemi.

Jiní však poznamenávají, že kroky amerického prezidenta naopak naznačují oslabení jeho pozice před jednáním. Živým důkazem jejich postavení je rozhodnutí Bílého domu o „Bad Stream-2“ (Bidenova vláda se rozhodla neukládat sankce vůči společnostem zapojeným do jeho výstavby). A skutečnost, že americký vůdce byl iniciátorem setkání prezidentů, podle odborníků svědčí o nejistotě jeho postavení.

Ale mnozí zapomínají na skutečnost, že Biden je muž, který strávil v politice více let, než kdy žili někteří komentátoři. Proto ví, co dělá.

Současný americký vůdce je zastáncem nevojenských opatření na uklidnění Ruska. A je třeba poznamenat, že v Bidenově arzenálu je jich dost.
Lze si vzpomenout na sankce, které i přes drzost Kremlu a prohlášení o neúčinnosti jejich dopadů již vážně ovlivňují ruskou ekonomiku. Ale to je jen začátek. Skutečné sankce, které by mohly být uvaleny, by byly katastrofou pro Rusko. A Putin tomu rozumí.

Od prvních dnů vstupu Bidena do prezidentského úřadu se Kreml pokouší navázat kontakt, proto tak ochotně reagoval na nabídku setkání, které je pro něj obecně důležitější. A majitel Bílého domu mu shovívavě umožňuje cítit se s americkým vůdcem alespoň trochu „na stejné úrovni“.

  Biden a Putin. Vzdání se nebo zahájení velké hry?

Podle tiskové služby Kremlu „důležitými tématy pro diskusi nebudou třetí země, ale bilaterální vztahy mezi Moskvou a Washingtonem“.
V tomto případě však otázka bezpečnosti, a to i na evropském kontinentu, přímo závisí na situaci ve „třetích zemích“.

Co tedy Putin nabízí Bidenovi a co si může prezident Spojených států dovolit svému kremelskému protivníko
Podíváte-li se na situaci v globálním měřítku, pak na setkání vůdců dvou mocností bude neviditelně přítomna třetí – Čína. A je pravděpodobné, že toto je karta, kterou Putin zahraje.

V jeho soupeření s Pekingem je pro Washington přínosem, že Moskva zachovává alespoň neutralitu. Samotný Kreml v zásadě chápe nebezpečí expanze Číny, ale vzhledem k Putinově nedostatečnosti – kdo ví.

To, co od Moskvy bude požadovat, je otázka. A k čemu je Washington v této věci připraven jít? Koneckonců, Biden si je dobře vědom, že ústupky Kremlu, například v otázce Ukrajiny, dají signál stejnému Pekingu o slabosti Washingtonu.

Světová politika je složitá, matoucí a nejednoznačná věc. Jedna věc je jasná – konverzace bude horká.

Bidenův cíl ​​je jasný – stabilní a předvídatelné vztahy s Ruskou federací. A kolik bude Putinova pozice odpovídat tomuto cíli – ukáže čas.
Moskva má ale jen málo šancí na odpor. Přes veškerou odvahu si dobře uvědomují, čím je rivalita se Spojenými státy spojena.

SSSR tyto faktory podcenil a výsledek je dobře znám. Moskva může děsit svět „nejnovějším vývojem v oblasti zbraní“, kolik chce, ale může se vyděsit sama. Zbytek světa se může jen usmívat karikaturami o ruských superzbraních a záběry padajících raket a zhasínajících tanků.

Zastaralé zbraně, nebezpečné nejen pro nepřítele, ale i pro sebe, nejsou schopné nejen ohrožovat protivníka, ale dokonce se chránit.
Proto Ruská federace tak dychtila rozšířit smlouvu o zbrojení s Washingtonem, a když toho dosáhla, jednoduše zakňučela radostí. Koneckonců, rozpočet na obranu je nákladná věc. Moskva si to pamatuje. Po zapojení do konfrontace s Washingtonem v „závodech ve zbrojení“ SSSR prohrál bez možnosti.

A pokud USA zapnou sankční páky na plný výkon, pak „zabiják Putin“ nebude mít čím nakrmit svůj lid. Tato otázka ho možná zajímá jen jako příležitost zůstat u moci.

A jsou zde otázky. Na jedné straně Kreml co nejvíce utahuje šrouby a všemožně rozbíjí opoziční síly, ale na druhé straně není trpělivost lidí neomezená.

  Biden na bezpečnostní konferenci kritizoval Putina. Merkelová chce posílit transatlantické vztahy

Ale pouze ruský lid může říci rozhodné „ne“ diktátorovi a bránit své právo na svobodu a důstojnost.
A toto podzim děsí Putina. Proto jede do Ženevy, aby se setkal s Bidenem, aby vyjednával nejen o budoucnosti Ruska, o svém vlastním uchování moci, a tedy o své vlastní bezpečnosti.

Protože po tolika zločinech, které spáchal proti lidskosti, je výsledek kremelského diktátora stejný – Haag.
Putin jde do Bidenu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com