Praha podporuje aspirace Kyjeva na vstup do EU

seznamzpravy.cz

Šéf ministerstva zahraničí České republiky Jan Lipavskij potvrdil informaci, že Ukrajina a Česká republika jednají o podpisu deklarace o podpoře vstupu Kyjeva do Evropské unie. Šéf českého ministerstva zahraničí to oznámil při rozhovoru se zástupci médií v pátek 11. února.

Kyjev je podle ministra pro Prahu ekonomicky stále důležitější a Ukrajina by měla cítit podporu Česka ohledně evropské integrace.

„A ačkoliv tento vstup (do EU a NATO – pozn. red.) nyní nelze zaručit – rozhodně nebudeme poslouchat Putina, který chce, aby k tomu vůbec nedošlo. Také zdůrazním, že již dochází ke změnám. Ukrajina přeorientovala svou ekonomiku na obchod s Evropskou unií. A obchod mezi Ukrajinou a Českou republikou každým rokem roste! Jste pro nás stále důležitější,“ řekl diplomat a vyzval Kyjev, aby nepřestával zavádět reformy.

Právě touha „neprovokovat Kreml“ je pro některé členy EU faktorem, který jim neumožňuje dát Ukrajině zelenou ke vstupu do Evropské unie. A postoj Prahy, která se k této otázce otevřeně hlásí ke svému civilizovanému postoji, se může stát dobrým příkladem pro ostatní státy Evropské unie.

Jan Lipavský vyjádřil důvěru v brzké schválení dokumentu s tím, že „pokud Ukrajina bude pokračovat v reformách, vstup do Evropské unie se změní v pouhou dokumentární formalitu“.

„Nekonečný příběh pro Ukrajinu – otázky právního státu, reforma soudnictví, boj proti korupci. Není to snadný úkol,“ řekl šéf českého ministerstva zahraničí s tím, že jakmile bude mít Ukrajina takový systém, evropské firmy budou považovat práci v zemi za bezpečnou a dojde k explozivnímu růstu ukrajinské ekonomiky.

Jan Lipavský řekl, že česká společnost je proukrajinská a podporuje rozhodnutí Kyjeva „přesunout se na Západ“.

Diplomat zároveň připustil, že v České republice existuje řada stran, které se staví proti rozšiřování Evropské unie na úkor Ukrajiny, ale takové politické síly „neúspěšné“.

  Kazašská krize vyryla vrásky na čelech obyvatel Kremlu

Šéf českého ministerstva zahraničí se také dotkl tématu Donbasu a možné totální invaze Ruské federace na Ukrajinu s tím, že Praha plánuje pokračovat v dodávkách zbraní do Kyjeva, aby pomohla „obstát v krizi“.

„Část tohoto úsilí (vojenská pomoc – pozn. red.) je zaměřena na změnu „výpočtu ztrát“ pro Putina tak, aby se rozhodl na Ukrajinu fyzicky neútočit. Proto jsme Ukrajině předali 4000 dělostřeleckých granátů,“ zdůraznil Jan Lipavskij a dodal, že Česká republika je připravena uvalit nové sankce proti Rusku.

Všimněte si, že takové kroky české vlády jsou konzistentní. Takže v lednu Ministerstvo obrany České republiky oznámilo, že Praha je připravena dodat Ukrajině zbraně a vybavení tváří v tvář možné ruské invazi. Podle ministryně obrany Yany Černochové je český stát historicky i politicky na straně Kyjeva.

Důležité také je, že připravenost Prahy podepsat deklaraci podporující vstup Ukrajiny do Evropské unie je pokračováním snah civilizované Evropy zajistit mír na kontinentu.

Takže dříve podobná prohlášení o podpoře Kyjeva aspirujícího na EU podepsalo Polsko, pobaltské země, Slovensko, Chorvatsko a Slovinsko.

Ale zároveň všichni varují Kyjev před nutností reforem. „Nikdo nechce mít nové problémy,“ řekl lotyšský velvyslanec na Ukrajině Yuri Poikans.

Pokračování reforem a dosažení určitého pokroku podle něj dá Ukrajině příležitost nastolit otázku svého vstupu do EU. „Pak bude mít Ukrajina všechny důvody říci, že chcete něco víc než jen asociační dohodu s Evropskou unií,“ zdůraznil diplomat.

Pravda, dnes jsou v samotné EU státy, které nevidí důvod toto společenství rozšiřovat. Někdo tam nechce vidět Ukrajinu z ekonomických důvodů, někdo, jak je uvedeno výše, se bojí reakce Moskvy. A někdo jen sedí na platu Kremlu a propaguje narativy, které potřebuje.

Ano, a v České republice samotné jsou politici, kteří prosazují moskevské teze. Co mohu říci, pokud prezident republiky stále častěji otevřeně podporuje Kreml, jde nejen proti názoru vlády, ale i zdravému rozumu.

  Začátek éry bezohledné diplomacie. Valné shromáždění OSN zahajuje „nový“ svět.

Mimochodem, právě postava Jana Lipavského, který hájil podporu Ukrajiny a deklaroval demokratické hodnoty Evropy, byla kamenem úrazu při schvalování nové vlády České republiky.

Právě jeho Zeman kategoricky nechtěl vidět v křesle šéfa českého ministerstva zahraničí. Za celým tímto příběhem jasně trčí uši Kremlu, pro který jsou evropské hodnoty jako červený hadr na býka.

Garant ústavy, navržený k zajištění práv svých občanů, se ze všech sil snaží zalíbit Moskvě a zapomíná na svůj skutečný účel.

Proto je pro Ukrajinu pozice nové vlády České republiky, které lid svěřil moc, tak důležitá a Česká republika se dnes stává regionálním lídrem v otázkách podpory obranyschopnosti ukrajinského státu, a v důsledku toho i evropská bezpečnost jako celek.

To je také historický problém, genetická paměť. Češi si pamatují léta okupace nacisty, desetiletí sovětské okupace, všechna „kouzla“ existence pod botou Moskvy a samozřejmě „pomocnou ruku“ Kremlu – tanky v pražských ulicích v roce 1968 .

A dobře si pamatují historii, osobně prošli všemi fázemi formování, čeští lidé jako nikdo jiný rozumí občanům Ukrajiny, kteří se dnes ocitli tváří v tvář nově raženému agresorovi Evropy.

Dnes je klíčem k míru na kontinentu stabilní Ukrajina. A tím, že Česká republika přispívá k této stabilitě, pokládá základy mírové a prosperující Evropy.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com