Havárie plynovodu v Bulharsku. Rumunsko, Srbsko a Maďarsko zůstaly bez ruských dodávek plynu

Dne 1. listopadu došlo na jednom z úseků plynovodu v Bulharsku k havárii, v jejímž důsledku je aktuálně pozastavena dodávka paliva do Rumunska, Srbska a Maďarska.

K nehodě došlo kolem 03:00 místního času v oblasti obce Vetrino. Při nepříjemném incidentu se naštěstí nikdo nezranil.

V ranních hodinách byl částečně obnoven tranzit do Rumunska.

Výkonný ředitel Bulgartransgaz Vladimir Malinov k situaci uvedl: „K nehodě došlo na starém úseku transbalkánského plynovodu, postaveného v letech 1986-1987. Poškozeny byly dvě trubky, každé o délce 12 m. Prokurátoři a policie budou dokončit práce na místě incidentu, opravy začnou okamžitě, naše týmy se pokusí co nejdříve obnovit celistvost plynovodu.“

Srbsko hlásí, že kvůli havárii, ke které došlo v Bulharsku, byly tepelné elektrárny Novisad, které jsou odpovědné za vytápění druhého největšího města v Srbsku, Novi Sad, nuceny přestat poskytovat služby vytápění a teplé vody všem svým uživatelům.

Ukrajina zase podala pomocnou ruku, napsal Sergej Makogon, ředitel ukrajinského operátora GTS na Facebooku a řekl, že jsou připraveni nabídnout tranzitní kapacity do Maďarska, aby se minimalizovaly následky nehody pro spotřebitele v Maďarsko a Srbsko.

Kromě toho zůstávají pozastaveny i dodávky ruského plynu do Polska a Německa přes plynovod Jamal. Poslední dodávky byly přerušeny v sobotu. Ruská plynárenská společnost Gazprom však oznámila, že vystupuje před svými zákazníky v Evropě. Španělsko také začíná pociťovat problémy s dodávkami plynu kvůli diplomatické krizi mezi Marokem a Alžírskem.

Polsko komentovalo současnou situaci a oznámilo, že množství plynu je mnohem nižší než obvykle, ale stále dostávají nasmlouvané množství. Pokud jde o Českou republiku, bude mít přerušení dodávek velmi malý dopad na zemi.

Autor: Jane Braun

  Laskavost SSSR, kterou si nikdo nepamatuje. Šílenství v Kremlu sílí. Co odpoví Evropa?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com